Temat przeniesiony do archwium.
1.Nie mam tu słownika, a nie znam większości z tych słówek:
Non so più come devo comportarmi con mio bambino. Veste in modo indecente, mi risponde in modo sgarbato, quando è in casa se ne sta rintanto in camera sua, ascoltando musica assordante. Non rispetta orari, regole o limiti. Il mio dolce bambino si è trasformato in un essere strafottente e ribelle.

2. Jak okreslić czynność, która trwa, np: on czytał
(czytał cały czas - czynność ciągła)
poprawka: ...sta rintanato..
Nie wiem juz, jak mam zachowywac sie w stosunku do mojego dziecka. Ubiera sie nieprzyzwoicie, odpowiada mi w sposob nieuprzejmy, gdy jest w domu, siedzi zamkniety w swoim pokoju, sluchajac ogluszajacej muzyki. Nie przestrzega godzin (umowionych), zasad czy ograniczen. Moje slodkie dziecko zmienilo sie w osobe arogancka i zbuntowana.

PS. czytal => leggeva/stava leggendo (zalezy od kontekstu)
I jeszcze jedno: W języku polskim odróżnia się czasowniki dokonane i niedokonane już w bezokoliczniku.Np:
niedokonane: pisać(pisałem), pisywać(pisywałem), dawać(dawałem), wykpiwać(wykpiwałem)
dokonane: napisać (napisałem), dać (dałem), wykpić (wykpiłem)
Jak to jest w języku włoskim?
ringraziamenti! albo: sto ringraziando (dziękuję nieustannie??)
:)
niedokonane = imperfetto/passato gerundio [czy jak to sie nazywa;-)]
dokonane = passato prossimo/passato remoto

pisalem - napisalem ==> scrivevo (stavo scrivendo) - ho scritto/scrissi
dawalem - dalem ==> davo - ho dato/diedi

itp. :-)
Dziekuję, choć nie jest to takie proste, jak się wydaje (na pierwszy rzut oka).
Musze to "przetrawić", zrobić sobie więcej przykładów.
Zrozumiałem to tak: Imperfetto wyraża czynność minioną, niedokonaną, a tworzony od tego samego czasownika odrębny czas (np:passato remoto) słuzy do wyrażania czynności dokonanej. (niby lepiej, mają tylko jeden bezokolicznik do nauczenia się).
Pozdrawiam :)
:-)
... owszem - jeden bezokolocznik do nauczenie się - ale za to kilka różnych czasów przeszłych i to ich 'następstwo czasów' i te tryby różne!!
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka