Każda pomoc się przyda!!!!

Temat przeniesiony do archwium.
mam do napisania licencjat o makaronie i mam wielka prosbe moze ktos mi pomoze w tym tłumaczeniu (chociaż po kawałku) bede ardzo wdzieczna
ps. ma ktos moze jakies info o produkcji makaronu na swiecie?

In Italia, la pasta entra ormai in tutte le case (lo dice l’ISMEA)
Da varie ricerche e fonti statistiche sapevamo che nel nostro Paese la pasta è consumata molto spesso quasi da tutti gli italiani: nel 52,9% dei casi la frequenza di consumo è giornaliera, del 30% dei casi è di 3 volte la settimana, nel 12,3% dei casi e almeno bisettimanale.
Adesso, dal recente “Rapporto Ismea sui consumi alimentari in Italia 2[tel]”, scopriamo anche che è in assoluto l’alimento con l’indice di penetrazione più alto – praticamente il 100% - all’interno delle famiglie italiane. Il che significa che nessun altro cibo, come la pasta, è davvero patrimonio condiviso da tutti i nostri connazionali. Il cui apprezzamento è rimasto costante nell’arco degli ultimi anni, a fronte purtroppo di una generalizzata contrazione dei consumi alimentari domestici.
Nonostante all’interno del comparto dei derivati di cereali negli ultimi 5 anni si sia registrata una riduzione in volume pari in media al 2,9% annuo, la pasta evidenzia l’unico segno positivo. La crescita si è prodotta grazie alla tenuta della pasta di semola e agli incrementi a tre cifre riscontrati dai primi piatti surgelati. Complessivamente, la quota di spesa per derivati dei cereali riservata alla pasta è passata dal 23% al 26% dal 2000 al 2004.
Il maggior numero dei consumatori di pasta si conferma al Sud e nelle Isole (40%), segue il Centro (23%), il Nord Ovest (23%) e il Nord Est (14%).
L’Italia, leader mondiale per produzione, consumi e struttura produttiva
L’industria italiana della pastificazione detiene il primato mondiale per produzione, potenzialità produttiva installata, consumo pro-capite ed esportazione e mantiene saldamente la propria leadership a livello internazionale grazie ad una struttura produttiva articolata in 153 stabilimenti industriali, di cui 135 specializzati nella produzione di pasta secca e 30 in pasta fresca (12 coprono entrambe le tipologie).
La pasta prodotta dall’industria italiana è considerata la migliore al mondo grazie ad una cultura di produzione che è sintesi di tradizione e innovazione, e alla sapiente scelta della materia prima da impiegare, alla base non solo della performance culinaria ma anche dello standard qualitativo del prodotto. Tutto ciò è frutto dell’impiego di semole ottenute dalla miscelazione di grani duri delle migliori qualità, nonché della secolare tradizione produttiva unita ad anni di ricerca tecnologica e di sperimentazione.
"We Włoszech makaron wchodzi już do wszystkich domów (to mówi l'ISMEA). Z różnych badań i źródeł statystycznych dowiedzieliśmy się, że w naszym kraju makaron jest spożywany bardzo często, prawie przez wszystkich Włochów: w 52,9% domów częstotliwiść spożywania jest codzienna, w 30% domów - 3 razy tygodniowo, w 12,3% domów - przynajmniej dwa razy na tydzień.
Teraz, wg ostatniego "Raportu Ismea na temat konsumpcji artykułów spożywczych we Włoszech 2[tel]", odkrywamy także, że jest absolutnie pożywieniem ze wskaźnikiem przenikania wyższym - praktycznie 100% - od rodzin włoskich za granicę.
To oznacza, że żaden inny posiłek, tak, jak makaron, nie jest naprawdę majątkiem dzielonym przez wszystkich naszych rodaków."

W ostatnim zdaniu idzie prawdopodobnie o to, że makaron jest takim majątkiem narodowym Włochów.
Ode mnie na razie tyle. Jeśli nikt nie przetłumaczy więcej, to dalszy ciąg nastąpi...
dziekuje ci z całego serca, bardzo mi pomagasz... pozdrawiam
Bardzo Cię przepraszam, coś mnie zaćmiło.
Interno znaczy wewnętrzny, więc w zdaniu: "...con l'indice di penetrazione più alto - praticamente il 100% - all'interno delle famiglie italiane..." będzie chodziło o wskaźnik dążący w górę (praktycznie 100%) wśród rodzin włoskich.
Właśnie próbuję dalej. Będę wdzięczna, jeżeli ktoś jeszcze na to zerknie, bo niestety "errare humanum est".
To oznacza, że zadna inna potrawa tak jak makaronjest prawdziwym dziedzictwem dzielonym z wszystkimi naszymi rodakami.Jego ocena pozostaje niezmienna w ciągu ostatnich lat wobec generalnego spadku spozycia produktów domowych.Chociaz wewnątrz sektora zwiazanego ze zbożami w ciągu ostatnich 5 lat zauważono zmniejszenie objętosci równej 2,9% produkcji rocznej, makaron jest jedynym pozytywnym znakiem.Wzrost nastąpił dzięki wytrzymałości otrębów i wzroście do wielkości 3-cyfrowej w porównaniu z mrożonymi pierwszymi daniami.
W sumie kwota wydana na produkty zbożowe częśc wydana na makaron zmieniła się z 23% do 26% od 2000 do 2004 roku.
Najwieksza ilość konsumentów makaronu pochodzi z Południa oraz z wysp (40%), potem mamy centrum (23%) pólnocny -zachód (23%) i północny wschód (14%).
Italia jest swiatowym liderem produkcji, spożycia i infrastruktury.
Przemysł włoski makaronowy posiada światowy prymat w produkcji, mozliwościachprodukcyjnych, spożycia na głowę mieszkańca oraz eksportu i utrzymuje twardo swoje prowadzenie na poziomie miedzynarodowym dziękistrukturze produkcyjnej zdecentralizowanejw 153 fabrykach z których 135 specjalizuje się w produkcji suchego makaronu i 30 produkuje świeży makaron ( 12 produkuje jedno i drugie).
makaron produkowany we włoskich zakładach jest uważany za najlepszy na świecie dzięki kulturze produkcjioraz połączeniu tradycji i innowacjioraz dzięki madremu wyborowi surowców dokonanego nie tylko na bazie (performance culinaria???) ale także standardów jakościowych produktu.
wszystko to jest owocem wykorzystania otrębów otrzymanych z mieszania zbóż twardych bardzo dobrej jakości a także wiekowej tradycji produkcji płaczonej z latami badań technologicznych i eksperymentów.

NO, TO TYLE..DOBRZE BYŁOBY ŻEBY KTOS TO JESZCZE PRZEJRZAŁ , BO POCZATEK BYŁ TRUDNY, NIE WIEM CZY DOBRZE PRZETŁUMACZYŁĄM
pozdrawiam i powodzenia życze :)
"Jego ocena (szacowanie) pozostała stała w przeciągu ostatnich lat, w świetle, niestety, powszechnego spadku konsumpcji artykułów spożywczych w domach. Chociaż w sektorze pochodnych zbóż w ostatnich pięciu latach został zanotowany spadek w ilości (produkcji) równy średnio 2,9% rocznie, produkcja makaronu jest jedynym znakiem pozytywnym.
Wzrost wystąpił dzięki tenuta (?) makaronu z otrębów i trzycyfrowym wzrostom, porównywanym z daniami mrożonymi (na pierwszym miejscu?). Posumowując, ilość zakupów pochodnych zbożowych, przypadająca na makaron wzrosła z 23% do 26% od roku 2000 do 2004. Większość konsumentów makaronu utwierdza się (?) na południu i na wyspach (40%), następnie w centrum (23%), na północnym zachodzie (23%) i na północnym wschodzie (14%)."

Cdn...
Ooo, można skonfrontować nasze tłumaczenia. Ten tekst jest dosyć fachowy i łatwo można zafałszować sens, nie znając tematyki.
no właśnie, dlatego prosiłam o korektę...
"Włochy, światowy lider w produkcji, spożyciu i strukturze produkcyjnej (infrastrukturze?). Włoski przemysł makaronowy utrzymuje światowy prymat w produkcji, założonej mocy produkcyjnej, spożyciu „na głowę” oraz w eksporcie, i podtrzymuje mocno własne przywództwo na szczeblu międzynarodowym dzięki strukturze produkcyjnej, rozczłonkowanej w 153 zakładach przemysłowych, z których 135 jest wyspecjalizowanych w produkcji makaronów suchych, a 30 w produkcji makaronów świeżych (12 w obu typach).
Makaron produkowany przez włoski przemysł jest uznawany za najlepszy na świecie dzięki kulturze produkcji, która jest syntezą tradycji i nowatorstwa; dzięki fachowemu wyborowi zastosowanych surowców; na podstawie nie tylko osiągnięć sztuki kulinarnej, ale także standardu jakościowego produktu. Wszystko to jest owocem użycia otrąb otrzymanych w wyniku wymieszania twardych ziaren najlepszej jakości, a ponadto wiekowej tradycji, związanej z latami badań technologicznych i eksperymentów."

Tak według mnie, uff, uff...
Culinaria to sztuka kulinarna (wg słownika), a performance to oczywiście taki obcojęzyczny wtręt (ang.). Z wielu możliwości wybrałam słowo "osiągnięcie" jako najbardziej pasujące w tym kontekście.

Makaron górą!
taki mały komentarz strasznie podoba mi się ten tekst o makaronie. Poczytam go sobie jeszcze ale secondo me è facile.
Dla mnie należy do tych nieco trudniejszych, ale się nie zrażam i próbuję, tym bardziej, że dosyć długo nikt się nie zlitował. Jak już przeczytasz, to może znajdziesz coś, co można by celniej lub wręcz lepiej przetłumaczyć.
A jeśli chodzi o makarony, to chyba nic odkrywczego tam nie ma.
Pozdrawiam ze smakiem -:)
O BOZIU DZIEKUJE ZA WSZYSTKIE WASZE ODPOWIEDZI, Z PEWNOSCIĄ WYKOZYSTAM TO WSZYSTKO W SWOJEJ PRACY, JESZCZE RAZ WIELKIE DZIEKI
JESZCZE DO WSTEPU MAM TAKI MALE TEKST

La pasta, inoltre, per le sue caratteristiche indiscusse di maggiore modernità, continuerà ad essere non solo il miglior alimento della tradizione alimentare e gastronomica dell'Italia a tavola, ma conserverà la sua leadership rispetto ad altri cibi importanti, quali ad esempio riso, carni bianche e grassi di origine vegetale come l'olio d'oliva. La pasta vince per la sua versatilità, perché con l'aggiunta di vari ingredienti che ne modificano le caratteristiche organolettiche, pensiamo alle verdure o ai legumi, risulta più 'seducente' e può essere interpretata da ogni cultura e tradizione gastronomica
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia