Moi drodzi , wiem że takich wpisów mnóstwo jednak jestem początkujący i wpis tutaj jest ostatnią deską ratunku dla mnie.
http://www.ansa.it/site/notizie/awnplus/topnews/news/2[tel]_121137967.html -> chodzi o tą wiadomość
jej tekst:
Calvi, "punito dalla mafia"
Depositate motivazioni sentenza corte Assise di Roma
(ANSA) - ROMA, 21 NOV - Calvi ucciso dalla mafia ''per dargli una punizione'' piuttosto che per evitare il dirottamento di soldi: cosi' la corte di Assise di Roma.
Nelle motivazioni della sentenza di assoluzione di Calo', Carboni, Vittor, Diotallevi e Kleinzing, del giugno scorso si sottolinea che nei confronti degli imputati non e' emerso un ruolo nell'omicidio.
Secondo i giudici della seconda corte, puo' considerarsi dimostrato che ''Calvi venne meno agli impegni presi con quei gruppi criminali''.
Rozgryzam to powoli jednak niektóre aspekty ... mnie przerastają:)
Punito dalla maffia - ukarany przez mafie
Depositate motivazioni sentenza corte Assise di Roma - Złożenie (??) motywacji wyroku przez sąd Assise di Roma
Calvi zabity przez mafie ''przez danie mu kary'' , raczej przez uniknięcie porwania/zabrania pieniędzy: wg sądu di Assise di Roma - tutaj tłumaczyłem sobie na chłopski rozum by zrozumieć sens. Szczególnie interesuje mnie co oznacza ''cosi' la'' ?
W motywacjach wyroku uniewinnienia Calo , Carboni , Vittor , Diotallevi w zeszły czerwiec , podkreslono że w stosunku do oskarżonychnie wykryto roli w morderstwie.
Według przewodniczących drugiego sądu , (condsiderarsi dimostrato??) mozna udowodnic (??) że (tu mam ogromny problem) Calvi przybył z mniejszym zaangażowaniem więźniom z tych grup kryminalnych''
PS - zdaje sobie sprawe że wiele błędów i nieścisłości ,jednak jeśli ktoś znalazłby chwile i pomógł mi to uporządkować byłbym bardzo wdzięczny - pozdrawiam.