Pomoc w odzyskaniu zdrowia

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich serdecznie

Mam bardzo powazny problem ze zdrowiem i zaden dotychczasowy lekarz nie byl w stanie mi pomoc, nie mowiac o tym ze miesiacami czekam na badania typu rezonanas etc. Mam teraz mozliwosc wyjechac do specjalisty we Wloszech, ale nie jestem w stanie mu przetlumaczyc wynikow badania. Doktor mowi jedynie troszke po angielsku.

Bylbym naprawde bardzo wdzieczny gdyby ktos z was pomogl mi przetlumacyzc te pare zdan. Moze wten sposob znow moglbym normalnie funkcjonowac. Z gory bardzo dziekuje.

Oto tekst:
"
"Na poziomie L5-S1 centralna, szerokopodstawna protruzja dysku mk powoduje umiarkowanego stopnia ucisk worka oponowego. Na poziomach L3-L4 oraz L4-L5 rozluźnienie pierścieni włóknistych bez znaczącego wpływu na worek oponowy i korzenie nerwowe. Kanały korzeniowe oraz pozostałe widoczne na zdjęciach struktury kręgosłupa L-S w badaniu MR zmian nie wykazują."
"
No...geniusze i prawie geniusze, do roboty. Tłyumaczcie!
Wydaje mi sie, ze to nie prowokacja.
Nie, na pewno zadna prowokacja.

Zamiescilem posty na forach medycznych i tam tez nikt nie potrafil mi udzielic odpowiedzi. A lekarze powiedzieli mi tylko "przestan uprawiac sport". Dlatego chcialbmy sprobowac zagranica.

Jako dowod: http://www.medigo.pl/forum/viewtopic.php?t=11176014
witaj!Ja rowniez mialam klopoty z kregoslupem.Przywiozlam tu do Wloch wszystkie swoje wyniki badan, zdjecia Rtg, rezonans itp. Poprosilam lekarza w Polsce o napisanie rozpoznania po lacinie.Co prawda musialam poszukac tutaj lekarza pierwszego kontaktu, ktory na tyle znalby lacine, zeby to odczytac ale w klinice nie bylo juz zadnego problemu.Nie wiem jak zamierzasz tu uzyskac kontakt i z kim, sadze jednak, ze wystarczy napisane rozpoznanie po lacinie i zdjecia.pzdr.
Mam przyjaciol w Sienie i lece tam teraz na pare dni. Na opis od lekarza juz nie ma czasu bo lot mam juz dzisiaj :(
Szukalam Ci po wlosku slow ale niestety niewiele sie doszukalam...jesli ktos nie ma slownika medycznego to niewiele Ci moze pomoc, tak jak ja...

Ale ja bylam z moim bratankiem, mial problemy z kolanem i lekarz obejrzal zdj,ja przetlumaczylam baaardzo ogolnie, on zrobil kolejne zdj i wystawil trafna diagnoze wiec wierze, ze jesli idziesz do dobrego lekarza to nie bedzie mu potrzebny opis(zwlaszcza, ze juz nie zdarzysz).
Trzymam za Ciebie kciuki i powodzenia!
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Kultura i obyczaje