tlumaczenie

Temat przeniesiony do archwium.
bardzo prosze o przetlumaczenie zwrotu: la patria potesta sospesa
zawieszona wladza rodzicielska
wielkie dzieki:)a jeszcze tak zapytam jak by ktos mogl mi wyjasnic : zawieszona to jak jakby chwilowo odebrana????
Zawieszona to według mnie, chwilowo odebrana :) tj. że nie sprawuje ktoś tej władzy rodzicielskiej, został jej pozbawiony (na jakiś czas), ale może ją jeszcze otrzymać z powrotem.
zawieszenie wladzy/odpowiedzialnosci/ rodzicielskiej oznacza, ze sad wyznacza opiekuna prawnego,oznacza to ze dany rodzic wykonywal swa wladze nienalezycie lub nie wykonywal jej wcale .Wladza rodzicielska to zespół obowiązków i praw rodziców względem małoletniego dziecka, mających na celu zapewnienie mu należytej pieczy i strzeżenia jego interesów.
Władza rodzicielska powstaje ex lege z chwilą urodzenia się dziecka i trwa aż do pełnoletności dziecka tj. do ukończenia przez nie 18 roku życia (z pewnymi wyjątkami).
Obowiązkiem osoby sprawującej władzę rodzicielską jest opiekowanie się dzieckiem, jego wychowywanie, troska o fizyczny i duchowy rozwój dziecka, hkształcenie, a także reprezentowanie oraz zarząd majątkiem dziecka. Np matka majca zawieszona wladze rodzicieleka a mieszkajaca i wychowujaca dziecko nie moze wystepowac jako oskarzyciel posilkowy w sprawie o nieplacenie przez ojca dziecka alimentow/to np. w Polsce,albowiem nie powinna reprezentowc interesow dziecka,gdyz sama cos wczesniej zle zrobila skoro sad zdecydowal sie ograniczyc jej wladze rodzicielska i przyznal kuratora nadzorujacego los dziecka i kontrolujacego jej zachowanie ,opiekę i postepowanie wzgledem dziecka,np mogla wyjsc zdomu i zostawic dziecko samo ,ktore wywolalo pozar,wylecialo przez okno,zostala wowczas uznana ze nie wlasciwie opiekuje sie dzieckiem .http://ec.europa.eu/civiljustice/parental_resp/parental_resp_ita_pl.htm Mam podac wiecej przykladow?..np ojciec akoholik,dziecko widziano pobite w szkole..ze sladami siniakow,dziecko chodzi glodne i brudne,spi na klatce schodowej,rodzice karani sadownie...duzo jest powodow do odebrania lub zawieszania czasowego wladzy/odpowiedzialnosci rodzicileskiej..wowczas dziecko moze trafic do rodziny zastepczej nawet
mialam w kraju znajoma z 4 dzieci ktora miala zawieszona wladze rodzicielska,nie pracowala w domu nie bylo co jesc..dzieciaki jadly u mnie..a ja robilam za adwokata dla niej i jej siostry/rzecz jasna jako wolontariuszka :D/ w sprawach rodzinnych jak alimenty i rozwod ,maz jednej z nich mial dziecko z druga,a druga byla nieletnia..urwanie glowy... w kazdym badz razie ja wykopalam tego faceta z ich zycia..
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Solo italiano

»

Ogłoszenia