odpowiedzi na pytania

Temat przeniesiony do archwium.
witam mam tu pare zdań, lecz na wszystkie nie znam odpowiedzi, prosze o pomoc i sprawdzenie tego co zrobiłam samodzielnie :(

1. A che ora ti sei alzata stamattina? E alzata alle 10 stamattina

2. Che cosa hai fatto ieri sera? Ieri sera sona andata al mercato con la mia amica Ania.

3.Come sei arrivata a scuola? E arrivata a scuola a in macchina.

4. Che cosa hai mangiato a colazione? Io ho mangiato a calozione a panino con catoletta.

5.Cosa facevi ieri a quest ora?.............................?

6.Che tempo facevi domenica scorsa?.........................?
jejku czemu nie ważasz na lekcjach? I nawet dedukcji nie widać.

1. pytanie i już błąd kardynalny - zauważ że w pytaniu użyto 'orzeczenia' składającego się z 3 słów -> ty też tak powinnaś napisać ;) bezokolicznik alzarsi, czasownik zwrotny czyli odmiana w passato prosiimo, który używasz to zaimek osobowy, 1 os - mi + słowo posiłkowe ESSERE [w pytaniu - sei]+ imiesłów w p.prossimo = Mi sono alzata... błąd się powtarza, chyba znajdziesz.

3. co znaczy a in macchina? stosuje się in.
4. niepotrzebne a, raczej un panino - chleb con ? cotoletta - kotlet
5. co robiłaś wczoraj o tej godzinie?
6. Jak spędzałaś czas w zeszłą niedzielę?

miłej pracy, nauka włoskiego może być łątwą i przyjemną ;)życzę trochę więcej uwagi na lekcjach.
dokładniej - panino to bułka, kanapka ;) dla mnie tam zawsze w kategorii chleba ;p
1."ache ora ti sei alzata sta mattina?"-Mi sono alzata alle 10.2"Che cosa hai fatto ieri sera?"-Ieri sera sono andata al mercato con la mia amica Ania.3"Come sei arrivata a scuola?"-Sono arrivata con la macchina.4"Che cosa hai mangiato a colazione?"-ho mangiato paninio con cotoletta-moze bys same"paninio" bez "cotoletta":)5"Cosa facevi ieri sera?"-Co robilas wczoraj wieczorem?-Ieri sera sono stata a cinema-Wczoraj wieczorem bylam w kinie.6"Che tempo facevi domenica scorso?"-Jaka byla pogoda w zeszla niedziele.-domenica scorso ha piovuto.
Al mercato si va di giorno, non di sera:
"rynek" in italiano è la piazza! Il mercato è "targi" dove si fa la spesa.
>sono stata in piazza con la mia amica Ania
>sono stata AL cinema

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie