prosze o pilne przetłumaczenie :)

Temat przeniesiony do archwium.
Hej, witam ;)
Ucze sie już trzech języków i na włoski nie starcza mi czasu, ani tym bardziej chęci, a mam go w szkole jako drugi język obowiązkowy. Pomożecie ?

musze to przetłumaczyć :
questa stanza e il mio mondo : disordinata, piena di cose, di libri, di fogli, di vestiti e, sporattutto, di ricordi, che conservo con molta attenzione. Non li butterei via mai. Nella mia stanza sono libera di sentire la musica a volume alto e di sedermi per terra per leggere. Posso aprire la finestra e, anche se vivo al piano terra di una via stretta, mi entra il cielo nella stanza. Qui studio per ore e ore. Qualche volta mia madre entra e pulisce o mette in ordine perche odia il disordine. Io non ne sono felice : vorrei che tutto rimanesse esttamente come l'ho messo io, perche per me tutto ha un suo senso, e un pezzo dime.

i do tego mam 3 pytania : 1) come e la stanza di Silvia? 2) Come si sente Silvia nella sua stanza ? 3) perche a lei piace il suo disordine ?

Prosze Was o pomoc :)
A co zrobisz na klasowce? Polaczysz sie przez komorke z fioletem i bedziesz prosic o pomoc? Glupota jest uczyc sie 3 jezykow, kiedy w szkole obowiazkowy jest inny. W ten sposob nie nauczysz sie zadnego.
moze masz i racje, ale przeniosłam sie do innej szkoły, i dlatego mam teraz włoski. A na spr zawsze idzie ściągnąc. Prosze o pomoc w zadaniu, a nie opinie na ten temat.
Ej naiwności fioletowa. Spróbuj sama przetłumaczyć, a zaraz ktoś ci to pilnie sprawdzi.
dosc zaawansowany ten wloski; skoro jest obowiazkowy w szkole, zrezygnuj z ktoregos nieobowiazkowego. Wtedy bedziesz miec wiecej czasu. Swoja niechec do zrobienia tego zadania skutecznie zaszczepilas wszystkim, ktorzy przeczytali twoja notke.
ten pokoj to moj swiat: nieuporzadkowany, pelen rzeczy, ksiazek, kartek, ubran i przede wszystkim wspomnien, ktore konserwuje/przechowuje z wielka uwaga. nigdy bym ich nie wyrzucila. w moim pokoju jestem wolna w sluchaniu glosnej muzyki i siedzeniu na ziemi aby czytac. moge otowrzyc okno i nawet jesli mieszkam na parterze w waskiej uliczce ''niebo wpada do mojego pokoju'' tu ucze sie przez wiele godzin. nieraz moja mama wchodzi i czysci albo porzadkuje,poniewaz nienawidzi balaganu. ja nie jestem szczesliwa: chcialabym zeby tutto pozostalo tak samo jak zostawilam, dlatego, ze dla mnie wszystko ma swoj sens, to czesc mnie.

1) come e la stanza di Silvia? La stanza di Silvia è disordinata.... kontynuuj zdanie
2) Come si sente Silvia nella sua stanza ? Silvia si sente libera, perchè può ascoltare la musica ad alto volume.. kontunuuj zdanie
3) perche a lei piace il suo disordine ? A silvia piace il suo disordine perchè vede un senso in ogni cosa che lascia disordinata è una parte di lei.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Nauka języka

»

Nauka języka