...czasy Wielkiej Rewolucji Francuskiej... a że :"la rivoluzione i figli suoi divora" (rewolucja pożera własne dzieci), tak też ucierpiała Magdalena (Maria Callas) kiedy motłoch spalił jej dom i jej matka ratując ją spłonęła...Magdalena, żeby przeżyć, została sprzedana ' na ulicę'... W tej arii opowiada, co się z nią działo, co pozwoliło jej przetwać... przemówił do niej anioł:
Fu in quel dolore --- W czasie tej udręki
che a me venne l'amore!... ---stało się tak, że przyszła do mnie miłość!
Voce gentile piena d'armonia ---Miły głos, pełen harmonii
che mi sussurra: "Spera!" --- szepnął mi: "miej nadzieję!"
e dice: "Vivi ancora! Io son la vita! --- i powiedział: "Żyj dalej! Ja jestem życiem!
Ne' miei occhi è il tuo cielo! ---Twoje niebo jest w moich oczach!
Tu non sei sola! Le lacrime tue --- Nie jesteś sama! Twoje łzy
io le raccolgo!... Io sto sul tuo cammino --- ja je zbieram! Ja idę twoją drogą
e ti sorreggo il fianco --- i podtrzymuję cię z boku
affaticato e stanco!... --- znużoną i słabą...
Sorridi e spera ancora!... Son l'amore! --- Śmiej się i miej jeszcze nadzieję...Jestem miłością!
Intorno è sangue e fango?... Io son divino!... --- Dookoła jest krew i błoto...Ja jestem boski!
Io sono il paradiso!... Io son l'oblio! --- Ja jestem rajem!...Ja jestem zapomnienie!
Io sono il dio --- Ja jestem bogiem
che sovra il mondo scende da l'empireo, ---który góruje nad światem, schodzi z nieba
muta gli umani in angioli, --- zmienia ludzi w anioły,
fa della terra il ciel!... --- czyni niebo na ziemi!
Io son l'amore... --- Ja jestem miłością!
...i anioł zniknął... a ona razem z Andreą, osądzonym przez motłoch o zdradę weszła na szafot... na koniec Andrea Chènier zostawił list do Robespierre'a : "Perfino Platone bandì i poeti dalla sua Repubblica".
...starałam się bardzo, bo ciągle mam 'w uszach' tę arię... nie wiem jak mi wyszło, proszę o poprawki
:)