co oznacza slowko..

Temat przeniesiony do archwium.
Monella.. poniewaz nie mam zielonego pojecia. Wygooglalam to sobie, ale nie potrafie znalezc do tego jakiegos sensownego odpowiednika. Uslyszalam to z ust ojca, ktory wolal "monella" do dziewczynki, a potem taki znajomy Wloch napisal to do mnie. Nie mam pojecia tak po prawdzie czy jest to cos obrazliwego czy tez nie..i nie wiem jak to interpretowac.Moze spryciula..??? Co mozna odpowiedziec facetowi na zaczepke Monella.." sciocco"??? no idea.
...ze słownika:
monello - andrus, ulicznik,urwis, łobuziak, psotnik
monelleria - figiel, psota
monellesco - łobuzerski
:)
monello (...jeszcze zobacz tu:)

http://garzantilinguistica.sapere.it/it/dizionario/it/cerca?q=monello&commit=%C2%A0

Sillabazione/Fonetica: [mo-nèl-lo]
Etimologia:Etimo incerto
Definiziones. m. [f. -a]
1. ragazzo discolo o poco educato; ragazzo di strada. DIM. monellino, monelluccio PEGG. monellaccio
2. (estens.) ragazzo molto vivace, impertinente, irrequieto
3. (ant.) furfante
:)
monello ragazzino vivace chlopiec pelen zycia, zywy chlopiec,ruchliwy chlopiec,bystry chlopiec...to samo tyczy dzxiewczynki monella w sensie bardzo bystra lub pelna zycia/w sensie ruchliwosci..zalezy od sytuacji co ta dziewczynka robila..czy rozmawiala rezolutnie ,zadawala sensowne pytania czy biegala bez zmeczenia pelna zycia i energi :D
monella oznacza tez piccola,mozliwe, ze ojciec zawolal ją:malutka
ok, dzieki;) co do dziewczynki to faktycznie bedzie pasowac..no i do mnie chyba tez wlasnie w takim sensie;)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Solo italiano

»

Pomoc językowa - tłumaczenia