Proszę!!!o przetłumaczenie kilku zdan, wazne jest

Temat przeniesiony do archwium.
lubie słuchac głosno muzyki, czytam...tak duzo czytam, wzbogacam swoje słownictwo,nie moge ciagle uzywac łaciny podworkowej, lubie klimatyczne imprezki, chodzic boso, pic coca cole, biegac ,truskawki, szybka jazde samochodem, budzic sie wczesnie rano i patrzec przez okno, smiac sie, wygłupiac sie goraca czekolade,gory, morze swoich znajomych, tanczyc, wczuwac sie w rytm muzyki, ostatnio polubiłem samego siebie ciezko było ,ale sie udało, zapach damskich perfum,no dobra lubie sie tez przytulac, głaskac, brunetko blondynki,rude,szatynki tez sa słodkie.Nie lubie brzydkiej pogody na dworze , polityków-sami niewiedza czego chca i co mowia, papierosow-fujj, róznego typu chorób, ktore zabieraja nam Ukochanych.
mi piace ascoltare la musica ad alta voce, leggo tanto..., cerco di arricchire il mio vocabolario, non posso in continuazione usare il latino comune, mi piacciono le feste carine e originali, mi piace camminare a piedi nudi, bere la coca - cola, correre, mangiare le fragole, guidare veloce la macchina, svegliarmi di mattina e guardare fuori dalla finestra, ridere, fare le sciocchezze, bere il cioccolato caldo. Mi piacciono le montagne e il mare, i miei amici. Mi piace ballare, sentire il ritmo della musica, ultimamente mi piaccio me stesso.. Non era facile, ma ci sono riuscito.. Mi piace l'odore dei profumi femminili.. Mi piacciono le coccole e le carezze, le ragazze bionde, castane e rosse. Non mi piace il tempo brutto fuori.. Non mi piacciono i politici - non sanno quello che vogliono e che dicono, le sigarette, le malattie diverse che ci portano via delle persone amate.

Ladny tekst. Szczery i oryginalny.. Powodzenia
i co ja bym zrobił bez ciebie .............
oj oj coz zsaa tekst... to raczej nie wypracowanie do szkoly...ach....
tez mam nadzieje ze moj wloski kiedys taki bedzie, dpoiero zaczelam sie uczyc, ale kiedys
ach... cozpomysli ta wloszka gdy dostanie taaakiego mejla od ciebie....mmmmm pewnie to co ja:)))):*
TO JEST NA TEMAT- a jak sie mowi :" lubie zupe pomidorowa z makaronem i kakao"???