PREPOSIZIONI

Temat przeniesiony do archwium.
...czy ktos moze mi pomoc i wyjasnic kiedy uzywa sie a/da/su/di/in?
Bardzo prosze, bo ciezko mi to zrozumiec:(
Widze, ze nikt nie bierze sie za to, ale na pewno nie dlatego,ze nie chce a dlatego, ze to nie da sie wytlumaczyc szybko. Istnieje regula, ale od niej jest tak duzo wyjatkow, ze "chocho". Na przyklad: "a"uzywa sie z czasownikiem "andare": andare a casa,lezione,letto, al,centro,al mare, a Varsavia...... choc gdy chcesz powiedziec: ide do Ali uzyjesz nie "a" lecz "da", Uzywasz "a" z wieloma innymi czasownikami (proware, riuscire, proware), wielokrotnie tam, gdzie my uzywamy celownika (ho regalato a Ala), a to co napisalam to dopiero poczatek, tak, ze jak widac nie jest to proste. Musisz sie zaopatrzyc w dobra gramatyke, poczytac, a wedlug mnie to sie utrwala przez czytanie literatury, sluchanie radia, ogladanie telewizji, niestety trzeba to wkuc, nic innego nie pozostaje, to nie matematyka, gdzie dwa idwa to cztery.Podobnie jak w naszym jezyku na przyklad "na": na stole, na lekcji, na scianie i gdnie tu regula (a dodaj jeszcze na zawsze ). Zycze cierpliwosci i pozdrawiam
Teoretycznie mozna to wytlumaczyc na kilku stronach podrecznika, ale zeby zrozumiec i uzywac trzeba naprawde wiele cwiczyc. Wytlumaczyc w jednym mailu po prostu sie nie da. Niestety tak naprawde to nie ma jednej reguly, ani nawet pieciu...
Podrecznik, cwiczenia, i ... in bocca al lupo...
Dziekuje Ewa za tlumaczenie i Tobie 'sla' rowniez, za odpowiedz.
A moze znacie jakies dobre ksiazki z gramatyka wloska, w ktorej jest duzo cwiczen, szczegolnie z preposizioni?
Niestety nie znam ja mam tylko "Jezyk wloski dla polakow" Danieli Zawadzkiej, ale nie jest ona bogata w cwiczenia.
Wiem, ze radzisz sobie bardzo dobrze z wloskim, masz moze chwile czasu i czy moglabys spojrzec na moje tlumaczenie (temat wyzej - "Prosze o tlumaczenie").Chcialabym, by ktos to poprawil i wytknal mi bledy. Jeslibys mogla, bede Ci bardzo wdzieczna.
To bylo do "sla"
Oj, ja bym nie powiedziala, zeby u Danieli Zawadzkiej bylo tak malo cwiczen, wlasnie na preposizioni jest ich troszke.
Najwiecej chyba cwiczen jest w Ciao, i w tym podreczniku preposizioni sa wprowadzane powolutku, po jednym, z objasnianiem regul, przez wiele lekcji. Jest tez taka ksiazeczka Akessabdri De Giuli Le preposizioni italiane-grammatica-esercizi-giochi, z tym ze jest to ksiazeczka raczej sluzaca osobom ktore juz dosc dobrze znaja jezyk ale placza im sie preposizioni.
Mam w Wordzie wkopiowane reguly i cwiczenia, zaczynajac od rodzajnikow i przez preposizioni, oparte glownie na Ciao, ale nie tylko (reguly sa objasnione po polsku), z tym, ze czegos takiego jak klucz to tam nie ma. Jak chcesz, moge Ci wyslac.
Do mnie trafia na lekcje sporo osob, ktore nauczyly sie wloskiego bez gramatyki i teraz sie mecza, to jest niemalze syzyfowa praca, trzeba zaczynac od poczatku i wyrywac jak chwasty zle nawyki. Duzo lepiej nauczyc sie tego odrazu dobrze...
Jeśli można to ja bym bardzo poprosiła :) Bardzo, bardzo :) I z góry jeszcze bardziej dziękuję :) Mój adres: [email]
Bardzo prosze o te materialy! Moj mail: [email] Z gory dziekuje!:)
sla, czy ja też mogę Cię prosić o te materiały ? Jeśli mogę to proszę ogromnie :) adres : [email]
Odpowiadam dopiero teraz, bo mnie nie bylo, macie to jak w banku, tylko ze musze to znalezc i wyslac. Postaram sie jutro. Salutoni
sla, materiały doszły i dziękuję bardzo :)
Figurati! :)))

Slawanka
To jeszcze raz ja. WIELKA PROSBA Moglabym i ja miec te cwiczenia? moj adres: [email]
Gia fatto! :)))
sla jestes idealna.
Mam na imie Ania ucze sie wloskiego od 2 miesiecy, czy moglabyn prosic o przeslanie na emaila [email] regul dotyczacych le preposizioni?
Dziekuje i pozdrawiam Ania
Sla jesli mogłabym Cie prosić o przesłanie mi na maila tych materiałów dotyczących preposizioni to byłabym wdzięczna. własnie próbuję opanować choć trochę te zasady czy czasem brak zasad :)
Dziekuję
[email]
Ja rowniez bym poprosila [email] z gory dziekuje
Jeśli nie jesteś zarzucona to i ja poproszę [email]
Grazie
Mam woelką prośbę :)
Jestem początkujący :)
A chciałbym się tego dobrze nauczyć. Coś tam już wiem, ale często się mylę :)
Czy mógłbym CIę również prosić o ten plik
mój e-mail : [email]
Temat przeniesiony do archwium.