b.wielka prośba

Temat przeniesiony do archwium.
mam do was wielką prośbę, potrzebuję pomocy w przetłumaczeniu regulaminu na konkurs, ja niestety nie jestem w stanie sobie wszystkiego jeszcze przetłumaczyć, zwłaszcza całość kontekstu, gdzie tu szczegóły są b.ważne.Będę sukcesywnie przesyłać tekst, zeby się nie pogubić -będę wam baaaaaardzo wdzięczna, to dla mnie ważne...grazie!!

ART.3-ISCRIZIONI
a) scheda di adesione debitamente compilata in ogni sua parte, firmata e completa di foto-tessera, pena l`esclusione tassativa dal concorso,

b) copia del regolamento con firma in originale

c)portfolio rilegato in formato A4, contenente:

-bozzetti in duplice copia(o fotocopia a colori)della colezione iscritta(minimo 5 outfit completi) con indicazione sul retro di nome, cognome, descrizione tecnica, colore e tessuto, ogni outfit inoltre deve essere nomerato,

-concept della collezione

-cv dettagliato(in inglese/o italiano0

-copia del diploma/laurea per chi ha gia terminato gli studi, attestato di frequenza per gli studenti, certificato che attesti l`attivita lavorativa svolta per conto proprio o per terzi, per gli stilisti,

-foto della collezione iscritta, se gia realizzata, e/o eventuali foto di collezioni realizzate in precedenza

-campioni dei tessuti,

-eventuali articoli usciti sulla stampa facenti riferimento ai lavori degli iscritti,

-eventuale materiale promozionale(biglieti da visita, brochure, etc)
Si possono inviare presentazioni in formati diversi dall`A4
o altro materiale solo ed asclusivamente come materiale aggiuntivo a quello richiesto,

d) cd-rom contenente immagini- salvate almeno a 300 dpi- dei bozzeti e dei capi, se gia realizzati, della collezione iscritta e di eventuali collezioni realizzate in precedenza, copia della foto-tessera salvata in formato digitale, copia del CV, eventuale altro materiale aggiuntivo che sia considerato interessante e esemplificativo dei lavori e dello stile degli iscritti

e) Facolatativo: vesti il nostro Gingerbread in linea con la tua collezione, scegliendo liberamente stile, materiali, supporto. Unico vincolo: formato max A4

La mancanza di uno solo degli elementi richiesti escludera tassativamente la partecipazione al concorso.
Il materiale( bozzeti e relativi concept, foto, etc) inviato dai partecipanti verra utilizzato, in caso di selezione, per realizzare il catalogo dell`evento e, anche in caso di non selezione, per presentare i candidati alle case di moda interessate alla ricerca di nuovi designer, nonche a scopo comunicazionale e promozionale con la stampa di settore italiana e straniera. Si invitano pertanto i partecipanti a spedire materiale qualitativamente buono.

Jeżeli się podejmiecie-strasznie dziękuję!zależy mi.. -no i.....cdn.
za 30 zlotych Ci to przetlumacze
Ty tak powaznie? Przejrzyj FORUM, zobacz ile tekstow trudniejszych przetlumaczono za dziekuje i ucz sie dziewczyno. ( nie mam na mysli wloskiego ).
no właśnie!! myślałem, i myślę,że na tym forum są bezinteresowni ludzie, bo są, nawet tekst długiej piosenki tłumaczą- bravi.po to jest to forum, zeby sobie pomagac za dziękuję, więc pomóżcie dziewczynie.....
saluti dla wszystkich
ART. 3 - ZAPISY
a) dokładnie wypełniona we wszystkich polach ankieta, podpisana i uzupełniona o zdjęcie legitymacyjne, pod karą całkowitego wyłączenia z konkursu

b) kopia regulaminu z oryginalnym podpisem

c) oprawione portfolio w formacie A4, zawierajace:
- szkice w dwóch kopiach (lub kolorowa kserokopia) wpisanej kolekcji (minimum 5 kompletnych outfit) ze wskazanym a odwrocie imieniem, nazwiskiem, opisem technicznym, kolorem i materiałem, ponadto wszystkie outfit muszą zostać ponumerowane
- concept (pomysł?) kolekcji
- kopia dyplomu / dyplomu magisterskiego w przypadku osób, które ukończyły studia, zaświadczenie o kontynuacji nayki w przypadku studentów, zaświadczenie o wykonywaniu pracy ma konto swoje lub na rzecz osób trzecich - styliści,
- zdjęcia zdeklarowanej kolekcji, jeśli została już wykonana i/lub ewentualne zdjęcia kolekcji wykonanych wcześniej
- próbki materiałów
-ewentualne artykuły prasowe dotyczące prac uczestnika;
- ewentualne materiały promocyjne (wizytówki, broszury ecc.)

Prezentacje w formacie odmiennym niż A4 lub inne materiały mogą zostać przesłane jedynie i wyłączne jako materiał dodatkowy do wymaganego.

d) cd-rom zawierający zdjęcia (obrazy?) zapiszcie na co najmniej 300 dpi (nie wiem co to może znaczyć i dlatego nie potrafie tego dobrze sformułować - Asia) szkice i ubrania, jeśli już zostały wykonane, deklarowanej kolekcji oraz ewentualnych kolekcji zrealizowanych wcześniej, kopia zdjęcia legitymacyjnego zapisana w formacie digitale (???)
kopia CV, ewentualnie inny materiał dodatkowy, ktory zostanie uznany za interesujący i dający przykład prac i stulu uczestnika.

e) Warunkowo: ubierz naszego Gingerbread zgodnie z Twoją kolekcją, wybierając dowolnie styl, materiały, dodatki. Jedyny warunek: format max A4

Brak któregokolwiek z wymaganych elementów spowoduje całkowite wykluczenie z konkursu.
Materiały (szkice, i odnośne concept, zdjęcia ecc) przesłane przez uczestników zostaną wykorzystane, w przypadku wypory, do realizacji katalogu nowości, (katagolu specjalnego?) i, także w przypadku gdy nie zostaną wybrane, do prezentacji kandydatów w domach mody zainteresowanych poszukiwaniem nowych designer, oraz w celach informacyjnych i promocyjnych, do druku w czasopismach włoskich i zagranicznych. Dlatego też prodimy uczestników o przesyłanie materiałów o dobrej jakości.

Od Asi: W miejscach gdzie wstawiłam znak ? miałam wątpliwości co do znaczenia. Dobrze byłoby, gdyby ktoś na formum jeszcze to przejrzał.

Ale przesyłaj resztę, może razem coś wykombinujemy dobrego :)
-cv dettagliato(in inglese/o italiano0 - szczegółowe cv (w jezyku angielskim/lub włoskim)
zjadłam ;)
Ratujesz honor "forumowiczow". Chwala Ci za to.
Joannap- wieeeeeeelkie grazie!!!!oby więcej takich ludzi jak Ty,jestem bardzo wdzięczna!!!Ty uświadamiasz, że można polegać na ludziach !!!:)
Tak więc uśmiecham się jeszcze i proszę o tłum. cd

ART.4-CAPI ISCRITTI

REALIZZAZIONE: i modelli presentati al concorso dovranno corrispondere perfettamente ai disegni e alle indicazioni pervenute in allegato all`iscrizione e, se selezionati per la fase finale, dovranno essere confezionati dagli stessi candidati! Si richiede una correta ed accurata esecuzione tecnica dei capi iscritti al concorso.

TAGLIE: sono ammessi al concorso capi d`abbigliamento uomo e donna in taglia italiana
DONNA taglia 40/42, misura scarpe 40-41
UOMO 48/50, misura scarpe 43-44

TESSUTI: e ammesso l`uso di qualsiasi materiale.
GENERI: la scelta e` prevista fra 5 generi -alta moda, avanguardia/sperimentazione, pret-a`-porter, street style, jeun createur. La collezione puo` presentare anche piu` di un genere.
STAGIONE: i capi devono riferirsi alla moda uomo-donna, scegliendo liberamente la stagione.
ESCLUSIONE-CONTROVERSIE
Se i modelli presentati dai candidati non dovessero corrispondere alle richieste del Regolamento, l`organizzazione si riserva il diritto di escluderli dalla manifestazione. Relativamente al presente concorso la risoluzione di eventuali controversie sara` demandata ad un collegio arbitrale cosi nominato: un membro per ogni parte ed un terzo nominato del Presidente del Tribunale di Gorizia.

ART.5-SELEZIONI
Nel mese di giugno la Giuria prendera` visione di tutto il materiale pervenuto. I resultati ufficiali delle selezioni verranno comunicati solamente attraverso il sito di Mittelmoda..- e ai concorrenti selezinati verranno inviati tempestivamente i risultati, il programma dettagliato dell`evento e tutte le notizie utili per il loro viaggio e soggiorno presso la location di Mittelmoda 2005(qualsiasi cambiamento di indirizzo o numero di telefono dovra` essere pertanto tempestivamente comunicato alla segreteria organizzativa del concorso)
I candidati selezionati saranno invitati a partecipare alla fase finale e alla sfilata colletiva in programma per il 10 settembre 2005 e verra` loro richiesto di realizzare i capi di abbigliamento iscritti al concorso. Tutti i capi realizzati verranno presentati alla giuria e saranno oggeto di voto. In base alla disponibilita dei/delle modelli/e e alle direttive della Regia Sfilata, l`organizzazione si riserva la possibilita i non far sfilare tutti i capi realizzati e presentati. Il numero totale dei capi che verranno fatti sfilare in passerella verra tempestivamente comunicato ai finalisti, e l`eventuale scelta dei capi che sfileranno verra fatta, compatibilmente alle esigenze dell`organizzazione, dai candidati stessi.
Si invitano pertanto tutti i candidati ad indicare chiaramente, in fase di compilazione della scheda di adesione il numero totale di outfit iscritti e di segnalare e distinguere accuratamente il numero di quelli maschili e quelli femminili.
La colezione dovra essere consegnata dai concorrenti stessi, al loro arrivo a Mittelmoda 2005, ciascun modello completo dovra essere appeso su un appendiabiti (contrassegnato dal proprio nome e cognome) con copriabito (contrassegnato da nome e cogn...)e corredato da un foto e/o disegno esplicativo del modello stesso.

cdn- ponieważ jeszcze trochę zostało-intanto grazie 1000!!!
ART.4 - zadeklarowane ubrania (modele?)
REALIZACJA: modele przedstawione na konkursie będą musiały dokładnie odpowiadać rysunkom i wskazówkom umieszczonym w załączniku do wpisu i, jeśli wybrane w fazie finałowej, będą musiały zostać uszyte przez samych kandydatów! Wymagane jest bezbłędne i dokładne wykonanie techniczne ubrań zgłoszonych w konkursie.

ROZMIARY: w konkursie dopuszczalne są ubrania damskie i męskie w rozmiarach włoskich
DAMSKIE rozmiar 40/42, rozmiar buta 40-41
MĘSKIE 48/50 rozmiar buta 43-44

MATERIAŁY: dopuszczalne są wszelkiego rodzaju materiały
STYL: przewidziano wybór wśród 5 stylów- styl klasyczny (??? ), awangarda/eksperymenty, pret-a`-porter, street style, jeun createur. Kolekcja może prezentować więcej niż jeden styl.

PORA ROKU: ubrania muszą odnosić się do mody damsko-męskiej pora roku dowolna.
WYKLUCZENIE - KONTROWERSJE
Jeśli modele nie będą zgodne z warunkami zawartymi w Regulaminie, organizacja jest uprawniona do wykluczenia ich z pokazu. Odnośnie niniejszego konkursu, rozstrzygnięcie ewentualnych niezgodności zostanie powierzone kolegim arbitrów powołanemu w następujący sposób: jeden członek przedstwiciel każdej ze stron i trzeci powołany przez Prezesa Sądu w Gorizia.

przesyłam część I,
ART.5 - SELEKCJA
W czerwcu Jury zapozna się z całym nadesłanym materiałem. Oficjale rezultaty selekcji zostaną ogłoszne wyłącznie na stronie Mittelmoda.. - a wybranym kandydatom bezzwłocznie zostaną przesłane wyniki, szczegółowy program evento (nie wiem, może to pokaz specjalny?? evento to "wydarzenie", "zdarzenie"??)i wszelkie potrzebne informacje dotyczące iche podróży i pobytu w location Mittelmoda 2005 (dlatego też jakakolwiek zmiana adresu lub numeru telefonu bdzie musiała zostać bezzwłocznie przesłana do sekretariatu organizacyjnego konkursu)
Wybrani kandydaci zostaną zaproszeni do uczestnictwa w części finałowej i w grupowym pokazie i wymagane będzie wykonanie ubrań deklarowanych w konkursie. Wszystkie wykonane ubrania będą prezentowane przed jury i zostaną poddane głosowaniu. W zależności od dyspozycyjności modeli/modelek i na podstawie rozporządzeń Organizacji Pokazu, organizacja będzie miała możliwośc nie przedstawienia na pokazie wszystkich wykonanych i prezentowanych ubrań. O łącznej ilości ubrań, które zostaną przedstawione na wybiegu finaliści zostaną bezzwłocznie poinformowani, a ewentualny wybór ubrań, które będą przedstawione na okazie, zgodnie z wymogami organizacji, zostanie dokonany przez samych kandydatów.
Dlatego też prosimy kandydatów o wyraźnie okreslenie w momencie wypełniania ankiety dokładnej liczby wpisanych outfit, oraz o wskazanie i dokładne wyszczególnienie liczby strojów męskich i damskich.
Kolekcja musi zostać dostarczona przez samych kandydatów w momencie przybycia do Mittelmoda 2005, każdy kompletny model na wieszaku (oznaczonym imieniem i nazwiskiem) przykryty pokrowcem (oznaczonym imieniem i nazwiskiem) wraz ze zdjęciem i/lub objaśniającym rysunkiem samego modelu.

Wyjaśnienia od Joannap: niestety nie znam fachowej terminologii, powinna to przejrzeć osoba zaznajomiona z tematem. Problem sprawiła mi Regia Sfilata (Regia to reżyser lub organizacja) rozumiem, że jest to jednostka organizująca konkurs. Nie znam niestety polsiego odpowiednika tej nazwy. Poza tym znak ? to moje wątpliwości. Ale czekam na resztę, jeśli te bazgrołki Cię nie zniechęciły ;)

Wracając do almeno 300 dpi - dowiedziałam się, że to oznacza: w rozdzielczości co najmniej 300 dpi.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Kultura i obyczaje