cucciolina

Temat przeniesiony do archwium.
witam, czy ktos moze wie co to znaczy "cucciolina" i czy ktos moze zna jakies inne synonimy na to slowo?

dziekuje z gory
pozdrawiam
to moze zalezec od kontekstu chyba bo np
cucciolo - to szczeniak , szczenie
ale mozliwe ze to jakies okreslenie piszeczotliwe w stylu pattatina np w stosunku do osoby wiec - pieszczoszka, psina pieseczka :]
z kontekstu wynika, ze jest to jakies okreslenie pieszczotliwe. ciekawa bylam co to znaczy dokladnie. czy moge jeszcze prosic o jakies inne okrelenia mile jakimi moglabym zrobic przyjemnosc mojemu kochanemu wlochowi:) dziekuje
l’orsacchiotto mio - misiaczku mój
l’angioletto mio - aniołku mój
stellina mia - gwiazdeczko
principessa mia- ksiezniczko moja
gioia mia- radości moja
cagnolina mia- psinka, pieseczko moja
patatino mio- kartofelku, ziemniaczku mój
fioretto mio- kwiatuszku mój
piccolina mia- malutka moja
rosellina mia- różyczko moja
cucciola mia, albo cucciolotta mia- grubasku mój, (bardzo pieszczotliwie)
gattina mia- koteczko moja
picirulla - maleństwo

ale czy to pasuje do faceta :] .......
zeusik,a co pasuje do faceta?
dziekuje bardzo! ...niektore mnie troche zaskoczyly, np. kartofelku...

mam jeszcze pytanie, czy wszystkie te okreslenia pasuja do mezczyzny, ... bo np ksiezniczko moja, to chyba nie bardzo. "koteczko moja"/"malutka moja" jest tak samo jak "koteczku moj"/"malutki moj".
wystarczy w wiekszosci pozamieniac koncowki i bedzie ok :]
nie mam bladego pojecia co lubia Wlosi ale jak mowia " milosc nie zna granic" tym bardziej jezykowych :] wiec probuj
dziekuje, ...ale ja kompletnie nie znam wloskiego, ...wiec jak mam zamienic koncowki??
poprostu zmieniasz "a" na "o"jesli mówisz do swego chłopca,poza tym ja nie wyobrazam sobie,jak mozna sie porozumiewać nie znając ani jednego słowa,musisz oj sorki nie musisz ,powinnaś jak najszybciej zabrać się do nauki włoskiego,albo on do polskiego
spokojnie, ...to nie jest tylko jezyk milosci;) rozmawiamy po angielsku i dobrze nam idzie. czasem, zeby mu zrobic przyjemnosc chce cos napisac lub powiedziec po wlosku. ...ale oczywiscie w planach mam nauczyc sie wloskiego. ...z jego polskim chyba bedzie troche gorzej;)
przepraszam,nie chciałam cie urazić,ja mówię dość dobrze po włosku,ale kiedy rozmawiamy zapominam podstawowe słowa i ciągle proszę "ripeti"
wciąz się uczę i sprawia mi to grande piacere,bacioni
nie urazilas mnie! to ja przepraszam, ze mialas wrazenie ze cie "atakuje..." . oboje dobrze mowimy po angielsku, ale zawsze jest mu milo jak cos napisze jakiegos smsa po wlosku. on czasami tez cos napisze po wlosku. ale gdby tylko po wlosku bysmy sie porozumiewali, to za duzo mysli bysmy nie zamienili;)

a dlaczego wybralas akurat jezyk wloski??
Sytuacja życiowa zmusiła mnie do emigracji,pojechałam na sycylię ,bo tam miałam znajomą,pracując poznałam moje amore ,i tak się zaczęło,angielski znam komunikatywnie,nie podoba mi się,papatki
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa