podz. terytorialny po włosku

Temat przeniesiony do archwium.
comune- to gmina..., a provincia jak np. Veneto...jak to określić??? powiat czy województwo??? jak w takim układzie wytłumaczyć Włochom pojęcia powiat... województwo....bo regione raczej nie kwalifikuje się pod podział terytorialny??? jak będzie wojewoda??
może ktoś wie
chyba nikt się nie orientuje
Region jest odpowiednikiem polskiego wojewodztwa. Jesli chcesz doslownie tlumaczyc, to wojewodztwo tlumaczy sie tez jako "voivodato", jednak wtedy nalezaloby wyjasnic, ze ma ono mniej wiecej uprawnienia wloskiego regionu.
Comune i circoscrizione (ew. municipio) - miasto i gmina.
z tego co sie orientuje to we Wloszech jest podzial na
comune - provincia - regione
a w Polsce mamy
gmina - powiat - wojewodztwo
.......z pewnoscia te jednostki administracyjne dokladnie sobie nie odpowiadaja i nie mozna ich przetlumaczyc doslownie..ale coz kazde panstwo ma swoj specyficzny podzial administracyjny i bardzo ogolnie mozna powiedziec ze ten podzial jest podobny bo chociazby trojstopniowy
.....wiec chyba mozesz mu powiedziec ze mniej wiecej (!) jest to powiat
mnie sie wydaje, ze to mozna porownac w ten sposob
la regione - wojewodztwo (chociaz istnieje we wloskim historyczny termin il voivodato gdzie na czele stal il voivoda)
la provincia - nie jestem pewna, ale skoro to stopien posredni pomiedzy regione i comune to moze mozna to porownac do nzszgo powiatu, ktory w koncu obejmuje zazwyczaj kilka gmin.
il comune - gmina

co do zakresu odpowiedzialnosci kazdej z tych jednostek i struktury to niestety nie wypowiem sie:-)
Veneto to region, nie "provincia" - "provincia" to okreg kompetencyjny danej miejscowosci, np.: Regione Veneto, provincia di Venezia; Regione Lazio, provincia di Viterbo itd.

Sa tu niektorzy, ktorzy sie orientuja, tylko nie zawsze "siedza" na forum akurat w tym momencie, kiedy Ty potrzebujesz danej informacji.
Duzo znajdziesz we wloskim google'u: www.google.it
dzięki...
też tak myślałam... ale zgłupiałam jak znalazłam kilka różnych tłumaczeń w słownikach
przy określeniu provincia były wymienione regiony...jak Veneto itd..
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Życie, praca, nauka