JAK BĘDZIE?

Temat przeniesiony do archwium.
ZGŁOSIĆ (POWIEDZMY REKLAMACJĘ)
ma possibile che tutti sene fottono ? heeeiiii!!
Scusa, babe, non avevo notato il tuo topic...:)
non e' vero...
non ho la pallida idea come si dice questo ;-)
Zglosic to normalnie jest "segnalare" (qcs a qcn). "Zglosic reklamacje" to "fare il reclamo" lub "presentare il reclamo" (jesli jest w formie pisemnej, chodzi o dokument reklamacji).
dzięki, chodziło mi właśnie o formę ustną (nie będę pisał "język potoczny/język oficjalny", bo znowu rozpęta się piekło, tak, jak ostatnio)
Wlasnie, lepiej nie zaczynac... a sprawdziles, czy zgadza sie z zasadami gramatycznymi?;-)

PS. Dla przewrazliwionych: ZARTUJE!!!:)
ma che cattiva, che sei
No wiem, i wstydze sie tego okropnie.;-P
ehi! Cattivona! a Roma che tempo fa?
il Papa ci ha portato a Varsavia troppe nuvole! mannaggia!
nie masz czego, jedynie człowiek inteligentny może pozwolić sobie na złosliwość, nie będąc jednocześnie chamskim
a proposito di mannaggia, co to dokładnie znaczy ?
genio! co ty tak slodzisz? daiiii!
to ta pogoda, zebrało mi się na filozoficzne rozmyślania
1. Genio, zaczerwienilam sie... ;-)

2. Agatka, tu upal, wiec mozliwe, ze B16 zabral chmury w formie orszaku do Polski. I'm sorry.:)
Nel significato corrente sta per "accidenti, perbacco, maledizione a...", ovvero "male ne abbia colui contro cui è diretto il mannaggia".

Etimologicamente il termine è appunto una deformazione della frase "male ne abbia". Esiste pure una variazione di "mannaggia" ed è "malannàggia", ma è pochissimo usata.
aha....chociaż ta tożsamość znaczeniowa z perbacco mnie zdziwiła
Ja tylko skopiowalam i wkleilam, wszelkie skargi i zazalenia do kierownika dzialu...;-)
no i chciej tu człowieku wgłębić się, przyznaj sama"na Bakhusa", to raczej oznacza zdumienie, podziw, nic negatywnego, suppongo, no nie ?
No.:)
"mannaggia": cholera!, psiakrew! do diabla!
mannaggia la miseria!-cholera jasna!
a ja słyszałem(jeden raz), taki kwiatek:mannaggia la p.....na ladra
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Życie, praca, nauka