jedno slowo zagadkowe;)

Temat przeniesiony do archwium.
chcialabym się dowiedziec co dosłownie oznacza słowo 'cacchio'! Moze ktos się orientuje??
cacchio = cazzo (powiedzmy, ze to taki "ladny" sposob na unikniecie brzydkiego slowa;))
dziękuję dee =* to bylo powiedziane raczej w pozytywnym znaczeniu, chociaz przypuszczalam, ze do ladnych nie nalezy;) ach.. ci włosi..
Jak pewnie wiesz, "cacchio" (tudziez "cazzo") niekoniecznie musi wyrazac negatywne emocje, zalezy od kontekstu. :)

Dove cacchio sei stato tutto questo tempo?? (wkurzona zona do meza, ktory sie spoznil na kolacje;)) --> emocje negatywne

Cacchio, ma davvero ti sposi?? (chlopak do kolegi, zadowolony z jego wyboru, choc jeszcze niedowierzajacy;)) --> emocje pozytywne
faktycznie, u nas tez się uzywa w roznych kontekstach;)

dee to moze mi jeszcze powiesz coz oznacza 'stra'.. przykladowo 'sono stra contenta' przypuszczam, ze to oznacza, ze jestem bardzo zadowolona ..
ale od czego to jest wlasciwie skrot..? czy poprostu to jest takie slangowe??
To nie skrot, tylko przedrostek.:) Uzywa sie do do podkreslenia, nadania mocy slowu, ktore po nim nastepuje.

Np.
stracarico --> bardzo (zbytnio) naladowany, bardzo obciazony
strapagare --> bardzo duzo zaplacic
straricco --> strasznie bogaty
stravincere --> wygrac bardzo widocznie, duza roznica np. punktow czy goli
=) ehmm.. teraz rozumiem..czyli prawidlowo powinno się napisac razem? stracontenta?

jeszcze raz dziękuję dee, tak sobie myslę, ze jestes wyjątkiem od reguly..
nie da się Ciebie niczym zaskoczyc, jedynie Twoja wiedza jest zaskakująca.. =)
Dokladnie, pisze sie lacznie.:)

Oj, kochana, bardzo latwo jest mnie zaskoczyc, dzieki temu uzupelniam swoja wiedze, szukajac rzeczy, z ktorymi do tej pory sie nie spotkalam.:)
dee chcialabym kiedys miec w posiadaniu tak ładnie uzupełnione pudełeczko z wiedzą.

pomyslalam, ze będę sobie tutaj pisala moje wątpliwosci i jak ktos będzie mial chwilkę to moze zechce mi pomoc;)

Więc tak jak mozna okreslic nienormalną pogodę, taką zmienną, zakrecona?

Moglabym powiedziec 'che tempo anormale!' ???
che tempo anomalo (anormale) , che tempo incostante/mutevole - zmienne:)
dziękuję trish=*
;-)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Życie, praca, nauka