ce+ne

Temat przeniesiony do archwium.
Czy ta kosntrukcja używana jest tylko w liczbie mnogiej?
ponawiam pytanie.
Nie :)

np.
X: Compro 2 litri di latte per la besciamella.
Y: Ce ne vuole uno solo.
a ja sie juz tak zamotalam..wiec moze mi ktos wytlumaczy jaka jest roznica miedzy

--> C'E' a --> CE
C'E' to jest 3 os. w czasie presente od czasownika ESSERCI... i oznacza-ma...
Ce ne sono ancora tanti misteri della lingua da scoprire :)
c'è nie oznacza ma.

np. Cosa c'è nelle tue tasche?.
Jak to przetlumaczyc? Jak myslisz?
ci(inaczej ce)to partykula zaimkowa oznaczajaca "tam", c'è oznacza "jest" to po prosto partykula ci + 3os.lp. od czasownika essere, konstrukcja ce ne nie wystepuje tylko w lm.np:
Quante birre sono in frigo ? Ce ne sono cinque (dosl. jest ich tam 5 )
Quanti ragazzi ci sono ? ce n'è solo uno. albo Ci sono due ragazzi ( bez uzycia partykuly ne, ktora odnosi sie do liczebnika )
Moze faktycznie cos pokrecilam...przepraszam:P
kazdy z nas sie uczy. Takze spoko! W tym przypadku c'è oznacza: znajduje sie (co tam jest w twoich kieszeniach - doslownie i na wyrost)
dzieki. :->
Ce NE sono cinque.
Quanti ragazzi ci sono ? Ci sono due ragazzi. --> a dlaczego tu nie ma byc "NE" skoro tez jest liczebnik tak jak w powyzszym zdaniu??
bo to "ne" odnosi sie do ragazzi mozesz powiedziec ci sono due ragazzi albo ce ne sono due (i juz nie piszesz ragazzi ) ciezko to wytlumaczyc w ten sposob najlepiej jak poczytasz w jakims podreczniku
teraz juz rozumiem i tak wlasnie przypuszczalam, ale zauwaz ze wczesniej wytlumaczylas to inaczej, ze nie odnosi sie do "ragazzi" tylko napisalas do "liczebnia" i to mnie zbilo z tropu.
dzieki
>Nie :)
>
>np.
>X: Compro 2 litri di latte per la besciamella.
>Y: Ce ne vuole uno solo.

A mogłabyś przetłumaczyć te 2 zdania?
Kupie 2 litry mleka na beszamel.
Potrzeba (go, tego mleka) tylko 1 litr.
>Kupie 2 litry mleka na beszamel.
>Potrzeba (go, tego mleka) tylko 1 litr.

Aha, dzięki :) A co to jest ten beszamel? :)
No sos beszamelowy robiony z mleka masła i mąki. :)
Dzięki :)

W ogóle dziękuję wszystkim za wpisy, teraz jeszcze raz muszę przejrzeć te przykłady... :)
Temat przeniesiony do archwium.