Jak jest ZNICZ?

Temat przeniesiony do archwium.
Bardzo proszę o pomoc i dziękuję:)
F) FIACCOLA
regina_delle_farfalle żeby nie wypaść na tego Polaka z dowcipu to jeszcze można używać:
Fuoco sacro , braciere
a co z tym Polakiem? I które jest najbardziej prawidłowe na określenie takiego znicza na cmentarzu?
a nie wiesz czy fiaccola ma tylko jedno znaczenie?bo wczoraj akurat bylo to słówko w piosence za którą się wzięłam, ale znicz mi tam bardzo nie pasuje.....
regina_delle_farfalle :fiaccola-Pochodnia ,łuczywo, żagiew no i znicz
aliaaszka fiaccola
Grazie mille:) Ja mam w słowniku FIACCOLA - pochodnia, łuczywo, lampka, lampion. No ale teraz już wiem, że również i znicz znaczy:)
fiaccola to chyba tylko taki znicz olimpijski...nie wydaje mi się, że również cmentarny
przepraszam! sieję zamęt!
FIACCOLA TO RÓWNIEŻ ZNICZ CMENTARNY! sprawdziłam:)
A chyba częsciej używa się: Lumino
zdecydowanie LUMINO
Wie ktos ,ze w Warszawie jest malo znany i raczej rzadko odwiedzany Cmentarz Żołnierzy Włoskich przy ulicy Marymonckiej 40, założony na przedpolu Fortu Bielany w 1926 r.Pochowano wówczas 898 włoskich żołnierzy poległych i zmarłych na ziemiach polskich w czasie I wojny światowej. Po II wojnie światowej pochowano tu dalszych 1 415 Włochów zmarłych lub zamordowanych w hitlerowskich obozach jenieckich i koncentracyjnych. Wejście na cmentarz stanowi łuk triumfalny z piaskowca z napisem polskim i włoskim. W ogrodzenie wkomponowana jest krata z gałęzi wawrzynu i tarcza legionów rzymskich.. Cmentarzem opiekuje się Ambasada Włoch. Cmentarz przypomina włoskie cmentarze wojskowe, jego projekt przygotowało Biuro Techniczne Komisariatu Głównego ds. Cmentarzy Wojskowych w Rzymie, jego budowę sfinansował włoski rząd. Z Włoch do budowy cmentarza przywieziono białe kamienie nagrobne oraz elementy ołtarza i ogrodzenia. Całość utrzymana jest w stylu sztuki czasów Benito Mussoliniego.
Na środku cmentarza znajduje się pamiątkowa tablica, upamiętniająca zamordowanie 25 stycznia 1945 roku pięciu włoskich generałów w Kuźni Żelichowskiej.
28.01.1945r.Selchow - Żelichów – wieś w Polsce położona w województwie zachodniopomorskim, w powiecie gryfińskim, w gminie Cedynia.
Lista włoskich generałów, którzy zostali zabici /egzekucja/
Bertone di Brene Emmanuele Balbo, Brigade General, executed in Selchow, Poland, January 28, 1945.
Alberto Trionfi, Brigade General, executed in Selchow, Poland, January 28, 1945.
Giuseppe Andreoli, Brigade General, executed in Selchow, Poland, January 28, 1945.
Carlo Spatacco, Corps General, executed in Selchow, Poland, January 28, 1945.
Alessandro Vaccaneo, Brigade General, executed in Selchow, Poland, January 28, 1945. http://www.poczytaj.pl/index.php?sesja=76714739070&akcja=spis_tresci&ksiazka=5832
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia

Zostaw uwagę