kategoria: Nauka języka włoskiego / forum: Pomoc językowa
insonia@onet.eu
20 mar 2008
Mam taki mały problem, muszę napisać, że ktoś jest bardzo ładny. Bardziej to podkreśla słowo bella czy carina, a może nie ma róznicy. Z góry dziękuje za pomoc:)
Marino Marini (1957)śpiewał:
Tu sei per me la più bella del mondo - ty jesteś dla mnie najpiękniejsza na świecie..
Pozdr.
insonia@onet.eu
20 mar 2008
Czyli carina oznacza taką srednią piekność :)Dzieki :)
tujaga
20 mar 2008
carina - to raczej taka ładniutka, miła
bella - piękność, piękna kobieta (bella donna), a także w sporcie potocznie: dogrywka
insonia@onet.eu
20 mar 2008
A którego przymiotnika bardziej bys uzyła mowiąc komuś ze jest ładny molto carina czy bella? Ktore jest z wiekszym szcunkiem? ( Nie chodzi mi o wyznania typu sei bella po 10 minutach znajomosc ):)
ksalus
20 mar 2008
bella jest doslowniejsze...jesli chcesz komus powiedziec ze jest bardzo ladny to lepiej uzyc molto bella czy molto bello. Carina lub carino czesto gesto ma oddzwiek wlasnie milutka milutki..
insonia@onet.eu
20 mar 2008
Dzieki. Mam problem z odczytaniem ducha jezyka włoskiego Otatnio odczytalam pod jakims zdjeciem molto carina/carino i troszke mnie to zmyliło Dziekiz a pomoc Pozdrawiam :)
ruda26
20 mar 2008
można też(tak myślę) powiedzieć CARINA-KOCHANA ale nie w sesie że Cię ktoś kocha tylko...KOCHANA(miła) jesteś, że mi pomogłaś (np.)
kategoria: Nauka języka włoskiego / forum: Pomoc językowa