jak wyjasnic uzycie "ne" w tym przykladzie?

Temat przeniesiony do archwium.
Ostatnio przeczytalam takie mniej wiecej zdanie: "Se dimentichi la password, puoi chiederne una nuova.....".

Nie rozumiem uzycia "ne" tutaj. Nie wystarczy powiedziec "puoi chiedere una nuova"???
zaimek ne tlumaczy sie tak-o nim, o niej, o tym, o nich, o tych

Se dimentichi la password, puoi chiederne una nuova.....".
puoi chiederne-mozesz zapytac o nia

zeby sie nie powtarzac i nie napisac "se dimentichi la pasword puoi chiedere la password nuova" zostal uzyty zaimek ne
nie wiem jak ci to jasno wytlumaczyc...
ja to mowie "na wyczucie"
ale moze ktos dobry z gramatyki wytlumaczy
www.wloski.ang.pl/ci_ne_10847.html

tutaj byla tez o tym mowa, zobacz
No tak, wszystko w tym watku do ktorego link podalas rozumiem, i znam te zasady. Mimo to w przykladzie ktory podalam ja to "ne" jest dla mnie dziwne, wiem, ze trudno to wytlumaczyc.

Al np. do pyt.:"Gli hai chiesto della nuova password?" odp. bylaby "Si, gliel'ho chiesta" a nie "Gliene ho chiesta", zgadza sie? Przynajmniej tak mialam w ksiazce z cwiczeniami, nigdzie nie bylo przykladu typu "gliene ho chiesto/a/e/i".

Nie wiem, w niektorych przykladach to uzycie "ne" jest dla mnie oczywiste (tak jak w tym linku ktory podalas) a w niektorych nie rozumiem tego, nie potrafie znalezc logicznego uzasadnienia uzycia "ne".
mam w domu ksiazke-cwiczenia z wloskiego, ktora mialam w szkole Dante Alighieri to pozniej poszukam i wieczorkiem ci napisze
Poszukaj wiadomości o: "ne pleonastico". Była już dyskusja na ten temat:

http://www.wloski.ang.pl/partykula_zaimkowa_ne_i_zaimek_wskazujacy_lo_4532.html

Jeśli masz dostęp do: "In italiano" (Chiuchiù)to na stronie 310 znajdziesz przykłady na "różne" ne.
Centro linguistico Dante Alighieri czy szkola? Bylam na kursie w Rzymie w centro ling. na placu Bologna i tam tez dawali nam ksiazeczki. ;)
Spiaggia ja chodzilam do szkoly przy via del Corso, Roma. Nie wiem jaki byl ten Twoj kurs ale moja szkola(platna) ma dobra renome i ksiazka tez byla niczego sobie, poziom taki, ze nie zdalam egzaminu koncowego i na bodajze 18 osob nie zdalo 6! Potem zdawalam PLIDE i zdalam.
Tylko, ze to bylo 7 lat temu. Dzisiaj, sorry juz mi sie nie chce szukac tej ksiazaki(gdziez ja ja schowalam???) Ale musze ja znalezc bo byla wg mnie dobra. I musze sobie kilka rzeczy przerobic, warto ja miec pod reka.
Widze, ze temat partykuly "ne" zostal poruszony tez w innym nowym watku...

Pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Studia językowe

»

Pomoc językowa - tłumaczenia