Problem z przyimkami

Temat przeniesiony do archwium.
Kiedy przyimki łączą się z rodzajnikiem, a kiedy nie? Zupełnie nie wiem jak to wygląda a przykłady z repetytorium "Włoski - gramatyka" (wyd. Edgard) z którego korzystam nic mi nie wyjaśniają:

"Vado a scuola", "Andate all'universita", "Abitiamo vicino alla scuola di Pietro"
"Vado in gelateria", "Il libro e' nella mia camera", "Che cosa e' successo nel 1982?"

Czy jest do tego jakaś ogólna zasada czy jest do dowolne?

Zawsze się łączą. Wyjątkiem są: "per", "tra/fra" i "con" (choć czasem się spotyka,że con się łączy, ale to taka nowość i niezbyt rozpowszechniona). S
Twój przykład: "a scuola" jest jednym z utartych zwrotów, gdzie nie ma rodzajnika. Jest ich trochę i trzeba się nauczyć (a casa, a letto, in camera, a teatro, in ufficio...)
Dzięki, to już nieco wyjaśnia sprawę (chociaż nie upraszcza) :)
Część odpowiedzi na Twoje pytanie jest w gramatyce, w rozdziale o opuszczaniu rodzajnika:

-- nie używa się rodzajnika, zastępując go przyimkiem, w 'utartych' zwrotach odpowiadających na pytania gdzie? dokąd? skąd? przed często używanymi rzeczownikami, np:i genitori sono a casa, mamma e' in chiesa,vado a letto,vado a scuola (ale: all'universita - bo universita nie jest 'utarty'),siamo a tavola, e' andato a teatro. Gdy jednak chce się podkreślić przestrzeń, należy rodzajnika użyć, np.:ebbero appena il tempo di rifugirsi nella casa solitaria... - zaledwie zdążyli ukryś się w samotnym domu... Dom jest tu potraktowany jako przestrzeń, w której coś się dzieje, natomiast w zwrocie: i genitori sono a casa - mówi się o tej przestrzeni ogólnikowo.

...Gramatyka języka włoskiego. Mieczysław Kaczyński. & 110
:)
Cytat:
Dzięki, to już nieco wyjaśnia sprawę (chociaż nie upraszcza) :)

A czego jeszcze nie rozumiesz?
Ogólną zasadę rozumiem, teraz tylko mam problem z rozgraniczeniem tego jakie to są te "utarte zwroty", poza tymi wymienionymi tu już. Można znaleźć gdzieś jakąś listę?

Ja takiej listy nie znam. Trzeba się tego nauczyć (dużo daje czytanie). Reguły ścisłej nie ma (vado a casa, a scuola, a teatro ale al cinema, al bar...)
Temat przeniesiony do archwium.