concordanza dei tempi

Temat przeniesiony do archwium.
Na czym polega różnica w tych dwóch zdaniach ,jakby te zdania brzmiały po polsku??
Vorrei che tu mi avessi aiutato.
Avrei voluto che tu mi avessi aiutato.
Cytat: sole20
Na czym polega różnica w tych dwóch zdaniach
Vorrei che tu mi avessi aiutato.
Avrei voluto che tu mi avessi aiutato.

Wedługmnie w języku polskim ni będzie różnicy. Chciałaś, by ktoś Ci wcześniej pomógł. Z tym, że pierwsze zdanie ( to z: Vorrei) jest wyrażeniem dzisiejszego "chcenia" (chciałabym, by mi pomogła wczoraj). Natomiast to drugie zdanie odnosi sie w całości do przeszłości (wczoraj bardzo chciałaś, by ci ktoś przedwczoraj pomógł)

Wiem, że to wyjaśnienie jet pokrętne, ale nie umiem jaśniej.
dzięki mam jeszcze jedno pytanie.Czy to jest zdanie poprawne?
Vorrei che tu te lo ricordi. Nie powinno być raczej
Vorrei che tu te lo ricordassi ? Przecież po condizionale zawsze idzie congiuntivo imperfetto albo congiuntivo trapassato.
Czy to jest zdanie poprawne?
Vorrei che tu te lo ricordi.

Nie jest poprawne :)

Vorrei che tu te lo ricordassi

Ta versja jest ok.
___ Congiuntivo imperfetto i trapassato używamy przy wyrażaniu desiderio irrealizzabile, czyli gdy cos się stało i już się nie odstanie, a my sobie gdybamy co by było, gdyby to się nie wydarzyło. Natomiast, gdy wyrażamy tzw. desiderio realizzabile, tak jak w podanym przez ciebie przykładzie ,,Chcę, byś o tym pamiętał'' używamy congiuntivo presente (tu: ricordi)
Mam nadzieję, że wszystko się zgadza, niech ktoś mnie poprawi, jeśli jest źle, bo nawet nie mam żadnej porządnej książki teraz w domu :)
Cytat: I_heart_RoccaPaolina
___ Congiuntivo imperfetto i trapassato używamy przy wyrażaniu desiderio irrealizzabile, czyli gdy cos się stało i już się nie odstanie, a my sobie gdybamy co by było, gdyby to się nie wydarzyło. Natomiast, gdy wyrażamy tzw. desiderio realizzabile, tak jak w podanym przez ciebie przykładzie ,,Chcę, byś o tym pamiętał'' używamy congiuntivo presente (tu: ricordi)
Mam nadzieję, że wszystko się zgadza, niech ktoś mnie poprawi, jeśli jest źle, bo nawet nie mam żadnej porządnej książki teraz w domu :)

Chyba pomyliłaś coś.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Ogłoszenia