Pomoc

Temat przeniesiony do archwium.
Witajcie dopiero rozpoczynam przygodę z włoskim więc nie ogarniam za dużo. Mógłby mi ktoś to sprawdzić?? a w razie czego poprawić?? z góry dziękuję.

1. Completate con l'articolo determinativo (il, la...)
a) l' acqua b) le chiave c) il amici d) il stadio e) la casa f) le amiche g) l'orologio h) il libro

2.Completate (mio, tuo...)
a) Ragazzi qual e il mio sport preferito? (voi)
b) La tua regazza e molto bella (tu)
c) Io mio cugini sobo sipatici (io)
d) Io tua (dalszą część zdania chyba źle przepisałem) genitori vilvono negli Stati Uniti. (noi)

i mam z jednego zadania jeszcze problem mam odpowiedzi i trzeba zadać pytania, ale nie mam pojęcia jakie... :(

1. In Italia, a Torino, in via Krucza 15 (bo Di dove e ? nie pasuje już)
2. Faccio l'operino (pewnie źle zapisałem)
Cytat: jarek7791
Witajcie dopiero rozpoczynam przygodę z włoskim więc nie ogarniam za dużo. Mógłby mi ktoś to sprawdzić?? a w razie czego poprawić?? z góry dziękuję.

a) l' acqua b) La chiave c) gli amici d) lo stadio e) la casa f) le amiche g) l'orologio h) il libro

2.Completate (mio, tuo...)
a) Ragazzi qual è il vostro sport preferito? (voi)
b) La tua regazza e molto bella (tu)
c) I miei cugini sono simpatici (io)
d) I nostri genitori vivono negli Stati Uniti

i mam z jednego zadania jeszcze problem mam odpowiedzi i trzeba zadać pytania, ale nie mam pojęcia jakie... :(

1. In Italia, a Torino, in via Krucza 15 (bo Di dove e ? nie pasuje już)
Dove sei? (gdzie jestes) dove abiti/vivi (gdzie mieszkasz)
2. Faccio l'operino (pewnie źle zapisałem)
Che lavoro fai? faccio l'operaio
Pewnie nieaktualne, ale co tam poćwiczę sprawdzanie :)

a) l' acqua (dobrze)
b) le chiave (LA chiave...rodz. LE użylibyśmy do liczby mnogiej tj. LE chiavi)
c) il amici (GLI amici)
d) il stadio (lo stadio...LO używamy w zdaniach zaczynających się na st, pn, ps, gn, y, z, x) przy
e) la casa (dobrze)
f) le amiche (dobrze)
g) l'orologio (dobrze)
h) il libro (dobrze)

2.Completate (mio, tuo...) - poniżej masz ściągę, popraw raz jeszcze ćwiczenia bo wszystkie masz źle
dla l.p IO - MIO (moja), TU - TUO (twoja), LEI/LUI - SUO (jej, jego), NOI - NOSTRO (nasz), VOI - VOSTRO (wasz), LORO - LORO (ich)
dla l.mn. IO - MIE (moje), TU - TUOI (twoje), LEI/LUI - SUOI Jej, jego), NOI - NOSTRI (nasze), VOI - VOSTRI (wasze), LORO - LORO (ich)

a) Ragazzi qual e il mio sport preferito? (voi)
c) Io mio cugini sobo sipatici (io)
d) Io tua (dalszą część zdania chyba źle przepisałem) genitori vilvono negli Stati Uniti. (noi)

1. In Italia, a Torino, in via Krucza 15 - gdzie mieszkasz? Dove abiti? Da dove vieni? - skąd pochodzisz? Qual è il tuo indirizzo? - jaki jest twój adres?
2. Faccio l'operino (pewnie źle zapisałem)[/quote] - podejrzewam, że chodzi o l'operaio (robotnik, pracownik fizyczny) - Che lavoro fai? - Jaki masz zawód?
edytowany przez Limella: 06 mar 2012

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa