Cytat: Kuba_96
Zakładam swój własny temat ponieważ mam mnóstwo pytań i wydaję mi się, że nieopłacalne jest zakładanie coraz to nowszych wątków.
Słówka :
* inguadrarlo
* poterlo
* rimpiccidire
* dovrebbe
* può
* digitali
* sarei
* vorrebbe
Mam jeszcze pytanie. Czy można powiedzieć : " la casa pianterrena" ? W sensie dom parterowy ?
Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc :D
O co Ci chodzi z tymi słówkami? Jeśli zacząłeś czytać, to oznacza, że rzuciłeś się na zbyt głęboką wodę, bowiem część tych słówek, to są czasowniki w jakimś tam czasie, trybie, osobie. Jeśli ich nie rozpoznajesz (dla przykładu sarei pochodzi od essere) to oznacza, że powinieneś troszkę przyhamować i zająć się gramatyką. Natomiast pierwsze słówka wskazują, że nie wiesz nic o zaimkach. To nie jest złośliwe co piszę. Po prostu wytłumaczenie jednego słówka nic Ci nie pomoże, bo już w następnym zamiast "lo" dołączonego do czasownika znajdzie się "la" lub "le" (polterlo, poterla, poterle...) i znów będą kłopoty.
rimpicciDire - a nie powinno być rimpicciNire?
Co do: " la casa pianterrena" nie jestem pewna, ale dla mnie znaczyłoby "mieszkanie na parterze". Ja bym raczej powiedziała: "casa ad un piano" o domku parterowym. Ale, jak napisałam, nie jetem pewna. Poczekaj na innych.