Język włoski - pomoc w nauce

Temat przeniesiony do archwium.
Zakładam swój własny temat ponieważ mam mnóstwo pytań i wydaję mi się, że nieopłacalne jest zakładanie coraz to nowszych wątków.
Słówka :
* inguadrarlo
* poterlo
* rimpiccidire
* dovrebbe
* può
* digitali
* sarei
* vorrebbe
Mam jeszcze pytanie. Czy można powiedzieć : " la casa pianterrena" ? W sensie dom parterowy ?
Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc :D
Cytat: Kuba_96
Zakładam swój własny temat ponieważ mam mnóstwo pytań i wydaję mi się, że nieopłacalne jest zakładanie coraz to nowszych wątków.
Słówka :
* inguadrarlo
* poterlo
* rimpiccidire
* dovrebbe
* può
* digitali
* sarei
* vorrebbe
Mam jeszcze pytanie. Czy można powiedzieć : " la casa pianterrena" ? W sensie dom parterowy ?
Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc :D

O co Ci chodzi z tymi słówkami? Jeśli zacząłeś czytać, to oznacza, że rzuciłeś się na zbyt głęboką wodę, bowiem część tych słówek, to są czasowniki w jakimś tam czasie, trybie, osobie. Jeśli ich nie rozpoznajesz (dla przykładu sarei pochodzi od essere) to oznacza, że powinieneś troszkę przyhamować i zająć się gramatyką. Natomiast pierwsze słówka wskazują, że nie wiesz nic o zaimkach. To nie jest złośliwe co piszę. Po prostu wytłumaczenie jednego słówka nic Ci nie pomoże, bo już w następnym zamiast "lo" dołączonego do czasownika znajdzie się "la" lub "le" (polterlo, poterla, poterle...) i znów będą kłopoty.

rimpicciDire - a nie powinno być rimpicciNire?

Co do: " la casa pianterrena" nie jestem pewna, ale dla mnie znaczyłoby "mieszkanie na parterze". Ja bym raczej powiedziała: "casa ad un piano" o domku parterowym. Ale, jak napisałam, nie jetem pewna. Poczekaj na innych.
casa pianterrenO
rimpicciDire --> rimpiccioLire = maleć, zmaleć
inquadrarlo - oprawić go / umieścić go
poterlo - móc go (to)
rimpicciolire (podejrzewam że o i l Ci się zlały w d ;)) - zmniejszyć, uszczuplić
dovrebbe - musiałby, powinien
puo - może (czasownik)
digitali - inf. liczbowe
sarei - byłbym
vorebbe - chciałby

Poza tym To_ja ma rację - jeśli chcesz się naprawdę NAUCZYĆ włoskiego (a nie tylko przetłumaczyć np. list, na co mogłyby wskazywać Twoje pytania) to proponuję rzeczywiście zająć się gramatyką - odmiana czasownika potere to jest jedna z najbardziej podstawowych rzeczy, i jeśli jej nie znasz, to znaczy że naprawdę praktycznie nic nie umiesz z włoskiego. Też nie piszę tego złośliwie, po prostu zwracam uwagę na konieczność przyłożenia się do gramatyki.

Ale też nie mam nic przeciwko temu żebyś pytał o jakieś słówka, których nie rozumiesz - nie da się nauczyć całej gramatyki w jeden dzień, a jak chce się coś szybko przetłumaczyć...
edytowany przez Silva90: 25 mar 2013
Rzeczywiście zaniedbałem gramatykę.... tak czy owak dzięki ;)
Moglibyście polecić mi jakieś kursy audio (najlepiej w zestawie z podręcznikiem) ? Oczywiście z dużym naciskiem na gramatykę.
( Nie mogłem edytować poprzedniego posta)
Polecam Mówimy po włosku 1 - Alina Kreisberg
A jaki posiada zakres materiału ?
Jakie np. czasy wchodzą w skład tej książki ? I czy płyta, książka i ćwiczenia to jeden zestaw ?
Jest także część 2. Do każdej książki jest dołączona płyta z nagraniami. Jest klucz do wszystkich czytanek i ćwiczeń. wyd Wiedza Powszechna.
http://chomikuj.pl/Soul/W*c5*82osko/Nauka+j*c4*99zyka/Daniela+Zawadzka/Daniela+Zawadzka+-+Gramatyka+jezyka+wloskiego,457896397.pdf
Ponawiam pytanie. Jakie zagadnienia wchodzą w skład tej książki ;) ?

Nie pamiętam już jej zawartości, ale to był pierwszy mój podręcznik. Bardzo przystępnie napisany. Moja rada: idź do jakiejś księgarni i tam sobie pooglądaj wszystko co mają. Może znajdziesz coś co ci będzie się podobało. Teraz jest wiele podręczników do włoskiego.
Ja bardzo dobrze wspominam "Włoski w 3 miesiące dla początkujących" - ma dużo ćwiczeń na mówienie z zagadnień gramatycznych (np. odmiana czasowników, rzeczowników, tworzenie zdań) w mp3. Bardzo przydatna rzecz dla kogoś, kto uczy się sam od podstaw, bo wymaga ćwiczenia słuchania i mówienia. Problem w tym, że zakres ma raczej bardzo podstawowy: odmiana rzeczowników i przymiotników, czasowników (w tym modalnych) w czasie teraźniejszym i passato prossimo, tryb rozkazujący, zaimki, zaimki dzierżawcze, przyimki. Dużo słownictwa.

Natomiast jeśli chciałbyś jakiś kurs audio doczący tylko albo przede wszystkim gramatyki to nie wiem, czy coś takiego istnieje - gramatykę najlepiej przekazuje się na papierze, w formie tabelek itp. W każdym razie ja się z czymś takim nie spotkałam.
A jednak wygląda na to że istnieje:
http://www.jezykiobce.pl/wloski-gramatyka,755.html
Pierwsza część obejmuje wszystkie podstawowe czasy i tryby. Druga część pokrywa resztę zagadnień gramatycznych. Oprócz tego potrzebowałbyś jakąś gramatykę i słownik. W internecie jest dużo portali z ćwiczeniami za darmo. Mam setki książek do włoskiego po polsku, włosku, angielsku i szwedzku i nie ma żądnej książki, która by ogarnęła wszystko w przystępny sposób. Mam obie pozycje Aliny Kreisberg plus konwersacje i bardzo ją polecam, ale może komuś się nie spodoba, że nie jest kolorowa i nie ma ciekawych obrazków. Korzystałem z tych książek alternatywnie, gdyż uczyłem się z innych książek.
z forum to moge polecic tylko i wylacznie ta osobe..odszukaj ja we Wroclwiu http://www.wloski.ang.pl/profil/378454
[email]
Cytat: alg60
Mam setki książek do włoskiego po polsku, włosku, angielsku i szwedzku i nie ma żądnej książki, która by ogarnęła wszystko w przystępny sposób.

A jakie jest Twoje zdanie na temat Katerinowa czy Chiuchiu?
Katerinow to jak nasza Zawadzka trochę stary i skostniały ale jest niezawodny i obejmuje prawie wszystko. Mam zarówno Kataerinowa jak Chiuchiu In Italia w wersjach elektronicznych. Uczę się włoskiego od 1,5 roku teraz jestem na Ustnym poziom 1, ale musimy czytać i omawiać książki takie jakie czytają włosi.

Czy wiecie, że możecie uczyć się włoskiego zaocznie w Szwecji za darmo, są spotkania co tydzień lub 2 tygodnie przez internet poprzez kamerę i chat. Jeszcze możecie się zapisywać 15 kwietnia na jesień. Wymagana jest znajomość szwedzkiego B2 lub ang B2 dla początkujących, dla pozostałych kursów znajomość na papierze np A2 włoskiego, żeby zacząć jakiś inny kurs. Zapisy do 15 kwietnia tu https://www.universityadmissions.se/intl/start
Temat przeniesiony do archwium.