stesso, qual, aria

Temat przeniesiony do archwium.
Cześć :)
Mam kilka pytań dotyczących włoskiej gramatyki, mam nadzieję, że znajdzie się ktoś, kto chciałby mi pomóc :)
1. Po pierwsze chciałem zapytać o "stesso" w znaczeniu "ten sam", a właściwie o uzgadnianie jego i rodzajnika, który przed nim stoi. Powiemy:
la stessa casa - ten sam dom
ale w rodzaju męskim zawsze jest lo stesso, nawet jeśli rzeczownik ma rodzajnik il, a nie lo?
np. il stesso libro czy lo stesso libro?

2. Jaka jest różnica między "qual" a "quale"? I jaka jest forma do rodzaju żeńskiego?

3. Na koniec jeszcze pytanie dotyczące zwrotu "avere l'aria di", po di na pewno może być czasownik, bo sprawdziłem to w słowniku (np. lei ha l'aria di essere una persona......), ale czy może być po tym rzeczownik? Czy może wtedy używa się jakiegoś innego czasownika? Chodzi o "wyglądać jak", "przypominać coś"
np. avere l'aria di un mostro

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)
Pozdrawiam
...stesso...zobacz wpis z datą 3 sie 2005:
http://www.wloski.ang.pl/forum/pomoc-jezykowa/164428
:)
...moja książka pisze:
qual: przed samogłoską, lub przed spólgłoską w zwrotach języka potocznego np:
- qual era - jaki był /była
- per la qual cosa - z powodu czego
- in un certo qual modo - w pewien sposób, w pewnym sensie

...a rodzaj (quale, tale) określa rodzaj wyrazu do którego się odnosi... np:
- è tale (taka) quale (jaka) sua madre - jest taka jak matka, jest podobna do matki
- quale (jaki) il padre tale(taki) il figlio - jaki ojciec, taki syn
edytowany przez yamadawa: 27 mar 2013
1. Rodzajnik jest uzależniony od litery, która stoi bezpośrednio po nim, dlatego będzie:
lo stesso maestro - ten sam mistrz
il maestro stesso - sam mistrz (we własnej osobie, np. "sam mistrz to powiedział").

2. Qual występuje przed samogłoską i ma identyczne znaczenie jak quale. Nie ma formy do rodzaju żeńskiego, te dwie formy odnoszą się do obu rodzajów.
edytowany przez Silva90: 27 mar 2013
Cytat:
...moja książka pisze:

Jest w niej napisane ;)
...avere l'aria di (qualcosa, qualcuno).. - mieć wygląd...wyglądać na...sprawiać wrażenie..

Cytat: Silva90
Cytat:
...moja książka pisze:

Jest w niej napisane ;)

Silva, nie byłam w szkole na tej lekcji, kiedy uczyli poprawnej polszczyzny :)))
Dzięki wszystkim za odpowiedź :)
Temat przeniesiony do archwium.