stary chlop, stara matura...

Temat przeniesiony do archwium.
Hey! Mam 21 lat, stary jestem i stara posiadam mature:( Zastanawiam sie, czy ludzie z egzaminem dojrzalosci maja jakiekolwiek szanse dostania sie na studia- jak sadzicie?

Mam jeszcze jedno pytanie: czy nie orientuje sie ktos moze, ile rok temu bylo chetnych osob na jedno miejsce na italianistyke UW? Pozdrawiam ozieble.

:)
Z tego co wiem to w zeszłych latach na UW średnio było 14 osób na jedno miejsce. Hip Hip Hura :)
Na UJ(Kraków) 9,5 :)
Cholera jasna, najmroczniej brzmi to 0,5:) Sugeruje to, ze niektorych chetnych traktuje sie jak podludzi (lub- co bardziej adekwatne- półludzi:)).

Ale na powaznie: czy nie uwazacie, ze ludzie, ktorzy zdaja mature w tym roku, beda mieli o wiele wieksze szanse na dostanie sie na wymarzony kierunek? Co o tym myslicie?
hihihi to dobrze ,bo ja jestem rocznik 86
Obawiam sie, ze na UJ szanse starych maturzystow beda mniejsze - mniej miejsc (proporcjonalnie), trudniejszy egzamin i co najgorsze - lepiej przygotowani ludzie (bo starsi, mieli wiecej lat na nauke, czasem byli za granica, wiedza wiecej, mieli wiecej lat w liceum itd....) Natomiast na UW szanse miom zdaniem beda bardzo porownywalne - egzamin bedzie zblizony do nowej matury i bedzie sie opieral na podobnych zasadach. Nie bedzie miejsc dla starych i nowych maturzystow tylko beda miejsca dla najlepszych - niezaleznie od typu matury.
Nie bedzie miejsc dla starych i nowych maturzystow
>tylko beda miejsca dla najlepszych - niezaleznie od typu matury. WYDAJE MI SIE, ŻE WŁAŚNIE TAK BĘDZIE ...ALE OGÓLNIE...NIE TYLKO NA UW :) OBY...
Egzaminow na UJ nie da sie porownac do nowej matury - sa od niej znacznie trudniejsze. Jakiekolwiek proby przeliczania wynikow bylyby raczej na mocna niekorzysc starych maturzystow, ktorzy mogliby uzyskac wystarczajace wyniki z nowej matury, gdyby tylko mieli okazje do niej przystapic. Jestem praktycznie przekonana, ze ten problem zostanie rozwiazany tak, jak podczas nowej matury 2002 (czyli ile % maturzystow bedzie mialo stara mature, tylko % miejsc zostanie dla nich przeznaczone)
I reckon I'vegotproblem czy ja dobrze rozumiem, chcesz zdawac na italianistyke majac stara mature? Jezeli tak, to jestesmy w podobnej sytuacj!:) Ja studiuje, ale chcialabym zaczac drugi kierunek i mysle o italianistyce i tak sie zastanawiam jak beda przeliczane punkty ze starej matury. A i jeszcze jedno, niech mnie ktos uswiadomi, czy w tym roku zdaje sie tylko test predyspozycji???
Na UW "starzy" maturzyści zdają i test predyspozycji, i centralny egzamin z języka (jeden do wyboru, oczywiście - tak, jak jest wymagane- poziom rozszerzony).
dzięki za info!:)
Cześć Panie R :) Nie taki stary jeszcze, choć i ja czuję, że od 18 to już leci proces starzenia. Też myślę o druim kierunku włoski lub francuski, najlepiej na UW lub UAM. Ale... jak jest z kandydatami ze "starą maturą"? Z tego co widzę na UAM "nowi" mogą zdać ang. i pl. na p. rozszerzonym, a my musimy zdawać francuski?! Nie fair, pisałabym się na poziom podstawowy... ktoś wie? Panie R, bywasz Pan ;) tu jeszcze? - studiujesz już italianistykę? :-)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Programy do nauki języków

»

Pomoc językowa

Zostaw uwagę