Studia w Italii :)

Temat przeniesiony do archwium.
31-53 z 53
| następna
ELIASZKA!!! ja jestem zainteresowana studiami w Perugii!!! Jestem teraz na 3 roku Italianistyki (czyli na wloskich "lettere moderne")i chcialabym specjalizacje zrobic wlasnie tam! A Ty kiedy sie wybierasz??

pozdrawiam!!!
czesc!skonczylam studia w perugii niecale 3 lata temu - lingua e cultura italiana na uniwersytecie dla cudzoziemcow - niestety moj kierunek zamkneli i na jego miejsce otworzyli dwa inne.
nie jestem pewny czy italianisktyka w polsce to dokladnie to samo co "lettere moderne"...

studiowac anglistyke w polsce i studiowac english literature w anglii to dwie rozne rzeczy... chyba ze np chodzi ci o jakis uniwerek per stranieri
Italianistyka to italianistica. Ale to jedyny kierunek tego rodzaju. Lettere moderne to co innego. A czegos takiego jak prawdziwa filologia to tutaj nie ma (lub PRAWIE nie ma).
mam pytanie co do studiów we Włoszech.czy może mnie ktoś naprowadzić od czego mam zacząć? bardzo mi na tym zależy.jestem zaintersowana uniwersytetem w Sienie.rnjestem teraz w II kl. liceumgdzie powinnam sie udać?od czego zacząć?może ktoś z tego uniewersytetu mi może odpowiedź:D bardzo dziękuję!
Musisz zacząć od http://www.unistrasi.it
ja jak skladalam dokumenty na uniwerek 3 lata temu to potrzebowalam:
1.ststus rodziny
2.moj nip
3.papiery z US dla kazdej z osob z rodziny
4.oraz akt wlasnosci mieszkania (lub innych posiadanych przez ciebie posiadlosci itp), gdzie musi byc metraz wskazany

nastepnie musialam to przetlumaczyc u tlumacza przysieglego i zalegalizowac w konsulacie.

od tego roku juz nie legalizuje sie w konsulacie tylko w MSZ i placi sie 60 zl (apostille) od dokumentu - w tym roku tez rpvilam dokumenty.

Dokumenty te nalezy zaniesc do CAF-u i oni robia tam tzw. ISEE i ISEEU i od wielkosci tego zalezy ile bedziesz placila za studia (2 rata). Jesli nie dostarczysz tych dokumentow do konca grudnia to bedziesz placila najwyzsza stawke lub tak jak jest u mnie na uniwerku 750 euro.

Dokumenty sa takze potrzebne zeby dostac stypendium!!!!

U mnie jest tak ze dokumenty mozesz przez 3 late przedstawic te same, jak masz stypendium, a po 3 latach musisz zrobic nowe (cala procedura od nowa).

A ERSU to wlasnie tak sie nazywa w Anconie biuro gdzie sklada sie podania o stypendium.
czesc.a mam takie pytanko,
w jaki sposob jest przeliczany akt wlasnosci nieruchomosci ,podany w metrazu ? wg poslich cen czy maja oni ustalona kwote za metr kwadratowy.dzieki
Metr kwadratowy to 500 euro, tak tu przeliczaja (mysle ze wszedzie).

PS. Wcale nie trzeba miec minimalnego dochodu np. jak pisano 4200euro. Wyobraz sobie ze niektorzy studenci np. z Albanii przedstawiaja dochod 0!!!!

Ja mam tak ze ISEE (indicatore della situazione economica equivalente) wynosi 300euro na osobe, to jest oczywiscie po ich przeliczeniach zrobionych w urzedzie, i nie mialam zadnych problemow.(wliczyli mi mieszkanie 50m2 i zarobki rodzicow).Oczywiscie musialam przedstawic na uniwerku dokumenty z US zaswiadczenie z biura meldunkowego i odpis aktu wlasnosci mieszkania, wszystko przetlumaczone i poswiadczone w MSZ.
Czytalam ze niektorzy wogole nie musieli przedstawiac takich dokumentow,hmm dziwne, nie mieli wiec wydatkow i nie musieli sie za tym wszystkim nachodzic.No ale moze i tak jest na niektorych uniwerkach.

Na dodatek zeby dostac borse di studio to lepiej miec jak najnizszy dochod, bo liczba miejsc jest ograniczona (nie ma tak ze wszyscy dostaja). U mnie bylo chyba 600 osob z pierwszego roku co dostalo borse di studio.

ciao
jesteś pewna, ze każdy metr kwadratowy działki jest liczony po 500Euro???? Troche dużo i jak na polskie wearunki to nie ma się nijak do realiów. JA tez widziałam coś takiego na stronie mojego uniwersytetu,ale wydawało mi się, że wpisuje się złotówki podane przez rzeczoznawce, tzn. np metr kw działki kosztuje 50 zł, podaje się jej ogólna wartosć (np, 1000 metrowa działka = 50 000 zł) i tę kwotę po przeliczeniu na euro wg stawki podanej na stronie uniwerku wpisuje się w formluarz...no nie wiem juz sama, moze się myle:((((
czyli tak z tego wyglada ze ja mam im przedstawic ten dokument jaki dadza mi w urzedzie (z iloscia posiadanych nieruchomosci)a oni potem sobie to przelicza...??
ja mam w dodatku jeszcze taki problem ze moi rodzice sa rozwiedzeni, teraz sa w trakcie podzialu majatku a dom formalnie nalezy do ojca...wiec tez musze miec jakis dokument na to..
boze jakie to crazy,bardziej niz myslalam ale jest o co walczyc..
No to faktycznie będziesz musiala jeszcze dodatkowo pobiegać:( U mnie na dokumencie ejst podana ilosc ziemii i nieruchomosci w metrach kw, ale niestety, urząd powiedział, ze ja mam sobie sama ustalić cenę działek, a nieruchomosci to najlepiej żeby się pojawił rzeczoznawca.

Z tego co mi mowiła moja tłuamczka, to powiedzial, zę kwota ma bć podana w zł i w euro ( wg kursu walut podanego na stornie uniwerku) i potem napisać jeszcze napisać jaieś oswiadczenie, ejśli reszta dokumentów nie jest latwa do uzyskania.
I tyle chyba.
Jesli chodzi o te metry to jest to tak, ze przynosisz dokukment np. odpis aktu wlasnosci mieszkania, w ktorym jest napisany metraz.
Nastepnie idziesz do biura CAF (Centro Assistenza Fiscale) albo do jakiegos innego, gdzie musisz przyniesc dokumenty z US i wlasnie odpis aktu wlasnosci i tam oni oblicza ci twoj ISEE i IESSU. To wlasnie ISEE potrzebujesz na uniwerek i o to zeby sie starac o borse di studio.
a od czego zaczac jesli ma sie zrobione 2 lata studiow w polsce i zeby zrobic tak zeby zaliczyli choc czesc przedmiotow?
znalezc podobny kierunek, przedstawic wszystkie zdane przedmioty i zrobia ci riconoscimento.. i bedziesz poprostu kontunuowac przedmioty i egzaminy ktore ci brakuja.
kierunek podobny znalazlam na dwoch uniwerkach tutaj.a ten wykaz przedmiotow to rozumiem trzeba przetlumaczyc u przysieglego?
nie tylko wykaz ale i szczegolowy program przedmiotow na pewno bedzie potrzebny!
witam:)
mam pytanko.czy jest tu ktos kto studiuje w Modenie lub Bolognii?jesli tak to bardzo prosze o [email]
chcialabym sie czegos dowiedziec na temat studiowania we Włoszech.Wiem ze duzo informacji moge znalezc szukajac w internecie ale chcialabym nawiazac kontakt z kims kto studiuje badz zamierza studiowac w Modenie/Bolognii.Z gory dziekuje:)
skorzystaj z wyszukiwarki ,to ten kwadracik kolo sloneczka,sa tu ludzie zBoloni .wpisz slowo 'studia, Bolonia i poczytasz
Dziekuje za pomoc.niestety wyszukalo mi jedynie watki ktorych "akcja toczy sie"w 2005,2006 roku.nie wiem na ile sa jeszcze aktualne.mam nadzieje ze jednak uda mi sie kogos znalezc.mysle ze zawsze lepiej jest nawiazac kontakt z osobami ktore juz studiuja w Bologni/Modenie oraz takimi ktore zamierzaja podjac tam studia,bo jednak one najlepiej znajduja sie w tym temacie.
jeszcze raz kontakt do mnie: [email]
dziekuje
Witajcie.Od jakiegoś czasu pracuję we Włoszech.Wykonuję pracę, ktora jak na początek nie jest zła(pracuję w domu starcow),jednak chciałabym w przyszłości robić coś innego.W Polsce ukończyłam studia w zakresie pedagogiki specjalnej, zrobiłam rownież specjalizację z oligofrenopedagogiki.Moje pytanie jest takie, czy ktoś się oriantuje, co należy zrobić by móc starać sie o prace we Wloszech właśnie w tym kierunku.Nie chodzi mi tutaj o tłumaczenia dyplomów bo to dość oczywiste, zastanawiam sie raczej czy nie muszę ukończyć jakiegos kursu we Włoszech z tego kierunku, lub z języka??? A może tam nasze studia są mało ważne i moze powinnam zapomnieć o tym, lub zaczać wszystko od nowa???może ktos mial podobną sytuację i mógłby mi coś doradzić??
Pewnie moje pytanie było juz nie raz zdawane na forum ale może ktos mógłby mi na nie odpowiedzieć-jakie egzaminy z języka włoskiego są potrzebne do studiowania we Włoszech.Z góry dzieki za odpowiedz
od kiedy jesteśmy w UE, jesteśmy zwolnieni z takowych egzaminów. Ale wydaje mi się, że CELI bądź CILS 2 wystarczyłby aby mieć taki egzamin z głowy.
Temat przeniesiony do archwium.
31-53 z 53
| następna

« 

Pomoc językowa