Polskie studia we Włoszech

Temat przeniesiony do archwium.
Witam. Chciała bym sie zapytac, jak postrzegane są we Wloszech Polskie studia? Pytam bo wiem ze w niektórych krajach (niestety) nasze studia sa nie ważne. Chodzi mi tu kąkretnie o ASP. Jakie sa szanse na znalezienie pracy po tym w Italii? Bede wdzieczna jeżeli ktos skrobnie mi kilka słów na ten temat, aha i po którym kierunku (grafika, dekoracja wnetrz, historia sztuki itd.) najprościej znależdz prace??
Najpierw odp. na ostatnie pytanie: po zadnym z tych kierunkow nie jest latwo znalezc prace. Ale moze bedziesz miala szczescie?
Prywatny pracodawca moze Ci uznac dyplom. Wg przepisow panstwowych musi byc jednak formalnie uznany - procedura jest paroletnia, niestety (polecam strony instytutu wloskiego w W-wie - www.iic.pl albo wloskiego MIn. Università e Ricerca - www.miur.it - na tych ostatnich czeka Cie dluuugie szukanie).

PS ja jestem po hist. sztuki; pracuje w kanc. prawnej.
Pozdr.
Chciałąm sie zapytać o ja wygladajate studia polskie we włoszech? tam posługuja sie oczywisćie językiem polskim prawda? czy trudno jest sie tma dostać .... no i czy tam studia sa tak trudne jakw Polsce? Czy lepiej jednak sie wybrac na uczelnię Włoska? .....no chyba ze sie nie zna języka... czy to jest jakaświelka pzreszkoda? ( chodzi mi gł. o konserwacje dzieł sztuki). jesli mozesz mi odpowiedziec na te pytania to z góry dziękuję.:)