1)ile osób na miejsce(czytałam na stronie UJ, że podobno w zeszłym roku było 0,6!!!-dziwne...) czy to oznacza, że nietrudno się dostać:)?
chodzi ci pewnie o sum (studia uzupelniajace magisterskie),tam tyle wlasnie bylo na jedno miejsce w zeszlym roku wiec nie powinnas miec problemu,podobno nie jest trudno sie tam dostac. zdaja tam zazwyczaj osoby ktore chodzily na wieczorowe wloskie maja licencjat i chca miec mgr, ale nie tyllko. dolaczasz sie po prostu do 4 roku dziennych i chodzisz z nimi na zajecia. oprocz tego musisz nadrobic przedmioty ktorych nie mialas a sa obowiazkowe i wtedy chodzisz np. z 2 albo 1 rokiem na niektore zajecia.
2)jaki jest drugi język?
masz do wyboru lektorat z francuskiego hiszpanskiego portugalskiego katalonskiego i rumunskiego. w praktyce wyglada to tak ze jak chcesz na cos innego niz na franc to trzeba sie rzucac jak najszybciej:))) bo malo miejsc jest a z francuskiego jest najwiecej grup
3)czy można zdawać na magisterskie uzupełniające po licencjacie zrobionym na UŚ?
mysle ze tak, nie sadze zeby byl z tym jakis problem, zawsze mozesz uzupelnic to czego nie mialas tam u siebie. na pewno nie chodza tam tylko ludzie z wieczorowych z uj
4)czy uczycie się łaciny? (do tej pory jej nie miałam)
tak lacina jest juz na 1roku do polowy 2, egamin dopiero na samym koncu wlasnie na 2 roku, wczesniej tylko zaliczenia
5)i przede wszystkim ILE RAZY W TYGODNIU SĄ ZAJĘCIA? (zamierzam dojeżdżać na początku)
hmmmm jesli dobrze zrozumialam to chodzi ci o te uzupelniajace po licencjacie a wtedy chodzi sie normalnie na zajecia z 4 rokiem wiec praktycznie codziennie, czasem sie zdarzy jakas luka w planie ze ma sie 1 dzien wolny, ale nie chce cie wprowadzac w blad bo nie do konca jestem pewna jak funkcjonuje ten sum
6) JAKIE MOŻNA WYBRAĆ SPECJALIZACJE? interesuje mnie tłumaczeniowa:)
specjalizacje sa 2: tlumaczeniowo-komunikacyjna i pedagogiczna
wklejam ci str z informatora filg romanskiej
schemat specjalizacji pedagog
http://www.filg.uj.edu.pl/ifr/index.php?id=schemat_pe&idioma=pl
schemat specjalizacji tlumaczeniowo-komunikacyjnej
http://www.filg.uj.edu.pl/ifr/index.php?id=schemat_tk&idioma=pl
no mam nadzieje ze cos ci sie rozjasnilo:)) polecam sie na przyszlosc saluti:))