italianistyka na jagiellonce

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 141
poprzednia |
moze ktos z was wlasnie tam studiuje?chcialam sie dowiedziec:
jakie pytania moga byc na rozmowie kwalifikacyjnej?
czy warto isc tam na wieczorowe?

pozdr
Jakiej rozmowie kwalifikacyjnej?? Był test na pocz. lipca, do tego punkty z matury. Z tego co wiem w przyszłym roku też będzie egzamin wstępny w formie testu a nie rozmowy kwal.
Jeśli zaś chodzi o studia eksternistyczne, to nie polecam z dwóch powodów: 1. jeśli kochasz język włoski, to po co ci studia gdzie praktycznie nie masz żadnych zajęć? 2. jesli chcesz tylko mieć papierek, a włoski nie jest twoją pasją, to po prostu będziesz się męczyc, będzie ci ciężko samemu przygotowywac się do egzaminow... Ucząc się bez pasji, z przymusu, dla papierka stracisz mnóstwo energii, czasu i pieniędzy - bez gwarancji że skończysz te studia. Bo studenci eksternistyczni nie mają żadnej taryfy ulgowej, a wiadomo, że siłą rzeczy są gorzej przygotowani niż dzienni.
Więc przemyśl to, i startuj w przyszłym roku na dzienne :-)
a nie wiecie co dokładnie było w tym roku na teście? jakiego typu pytania? ja chcę zdawać w przyszłym roku i kompletnie nie wiem czego się spodziewać...
to tak jak my w tym roku-też nikt nie wiedział czego się spodziewać;) ale skoro udało mi się wszystko przejść pomyślnie, to mogę podzielić się swoją wiedzą:)
to był test - w języku polskim i obcym, ale z tego co wiem w przyszłym roku nie będzie części obcojęzycznej-na podstawie wcześniej podanych pięciu lektur, w tym roku to były:"Barbarzyńca w ogrodzie"Herberta, "Legendy nowoczesności" Miłosza, "Jesień Średniowiecza"(dwa rozdziały), jeden rozdział z "Językoznawstwa ogólnego" i podręcznik do gramatyki j.polskiego dla 3 klasy gimnazjum;)
test składał się z 6 części:po jednej do każdej książki i ostatnia w języku obcym, pytania w większości zamknięte, tylko w części o gramatyce polskiej były otwarte(nazywanie części mowy, zdania, słowotwórstwo itp.), pytania z językoznawstwa też czysto teoretyczne
co do reszty książek trzeba było orientować się w ich ogólnym sensie(np.na czym polegała miłość dworska albo jaki wniosek płynie z któregoś tam eseju Miłosza), ale też znać konkrety jakie podają autorzy(np. Miłosz opierał swoje eseje na dziełach literackich i ich bohaterach, a na teście było pytanie, w którym do podanych postaci trzeba było dopisać tytuł książki i autora; to samo z Herbertem, w "Barbarzyńcy..." opisuje swoje wrażenia z podróży min. po Włoszech, ale oprócz subiektywnych opisów podaje też fakty, np. kto namalował dany obraz, więc można się spodziewać, że na teście zapytają raczej, kto ten obraz namalował a nie "Jakie uczucia wzbudził w Z.Herbecie obraz X?", no ale ogólne zrozumienie też jest ważne, zwłaszcza, że to fajna książka)
ale się rozpisałam... nie wiem czy coś Ci to pomoże;) część pytań była naprawdę prosta, niektóre wymagały trochę więcej uwagi, mogę Ci jeszcze powiedzieć jak wyglądał przelicznik punktów w tym roku: można było zdobyć max 400 punktów: 200 za maturę-suma wyników z rozszerzonego polaka i języka obcego, test był na 50 punktów, które mnożono razy 4, czyli też 200;) tak więc test jest dość ważny, bo za 1 punkt stracony w teście traci się 4 w ogólnej klasyfikacji
kończę wreszcie i pozdrawiam:)
no wielkie dzięki. trochę mi to sprawę rozjaśniło,bo nie miałam pojęcia jak z takich, co tu dużo mówić, dziwacznych lektur można zrobić test. była jakaś ogólna wiedza o italii czy tylko ta zawarta w książkach? no i jak wyglądała część z j.obcego? głównie gramatyka? "barbarzyńcę..." sobie napewno przeczytam.a mogę jeszcze wiedzieć jaki język zdawałaś i czy ma to znaczenie czy sie wybiera włoski czy np.angielski? dzięki za info. pozdr
mam pytanie co do 2 języka na italianistyce UJ. czy mozna sobie wybrać np. francuski albo hiszpański czy jeszcze jakiś inny.....czy jest jednen, obowiązkowy dla wszytskich...?
z tego co ja wiem to można wybrać francuski, hiszpański, portugalski albo rumuński ,ale może niech się wypowie ktoś kto studuje na ujocie:)
to, jaki język piszesz na maturze nie ma wpływu na liczbę punktów. ja zdawałam angielski. jesli ktos zdawał dwa języki to przy rejestracji wybiera ten, który chce, żeby mu się liczył. w naszym przypadku miało to takie znaczenie, że w tym języku pisało się potem część obcojęzyczną testu. ale, jak pisałam, w 2006 ma tego chyba nie być, zresztą to sobie sprawdzisz jak będzie trzeba:) na wszelki wypadek napiszę jak to wyglądało:) to była największa niewiadoma z całego testu;) w końcu okazało się, że dany był fragment jedenej z lektur(konkretnie "jesieni średniowiecza") i do niego pięć pytań na zrozumienie tekstu.
żadnej wiedzy nie-lekturowej nie wymagali;) na cały test było 2,5 godziny, ale to za dużo, większość ludzi wyszła sporo przed końcem.
jakbyś jeszcze coś chciała wiedzieć, to chętnie odpowiem, chociaż coś ciekawszego będę może miała do powiedzenia w październiku;) brr, już się boję...
pozdrawiam:)
nio na razie nie mam więcej pytań ,ale jak coś mi przyjdzie do łowy to napiszę:) fajnie ,że jest ktoś komu chce się pomagać innym ;)o właśnie, już mi coś przyszło do głowy:D fragment lektury był dany w języku obcym? ja raczej też angola będę zawać:) i dobrze że nie trzeba się uczyć niczego z poza lektur... może to jakoś będzie za rok... :D dzięki za info i powodzenia w październiku(może napiszesz małe sprawozdanie jak tam jest na tym ujocie:P). pozdowienia:)
A wiecie może ile osób było w tym roku na 1 miejsce?
Pozdrawiam :)!
właśnie ile? bo mi się zdaje , że w zeszłym chyba było 12os/miejsce... brrrr
w tym roku na 25 miejsc było chyba 153 chętnych, czyli wychodzi 6,2osoby na miejsce. tylko nie jestem pewna czy to wszyscy kandydaci czy tylko ci z nową maturą, ale raczej wszyscy:) W zeszłym roku według danych ze strony UJ było 8 osób, czyżby więc tendencja spadkowa?;)
Ps do Martyny, jeśli się tu pojawi, już wszystko wiem o akademiku:)
dobrze dobrze:) to w przyszłym roku może 1 osoba na 1 miejsce :D fajnie by było;)
hehe dobry pomysł:D mnie odpowiada bo tez chcialabym sie w przyszłym roku dostac:) choc czuje ze marne sa moje szanse ale kto wie zycze jednak powodzenia wszystkim ktorzy tez chca tam studiowac pozdrawiam:)
eeee damy rade:)))
no pewnie tez tak mysle grunt to dobre nastawienie
pewnie;)
na wloska w tym roku bylo 6.0 na miejsce!!;). faktycznie radze wam dobrze przygotowac sie na dzienne!, niz isc na wieczorowe. :), chociaz...., moja kolezanka, z ktora razem studiowalysmy, i meczylysmy sie na studiach wieczorowych i to nie malo!!. zdala w tym roku wstepny na Uj i tym samym jest na drugim roku bo oceny jej przepisali;), tak wiec jest z ta grupa z ktora zdawala rok wczesniej egzamin i nie dostala sie;)..., pozdrawiam!!, zawsze sa dwie strony medalu!
Hej! W przyszłym roku planuję zdawać na studia magisterskie do Krakowa (italianistyka,oczywiście) i w związku z tym chciałam zapytać Was o to, jakie macie opinie o tej uczelni i o tym kierunku:)

Z góry dzięki:)

Saluti!
ja tam jestem zadowolona i nie zamienilabym na nic innego chociaz czasem to mam tak dosc... ale sama w koncu chcialam:)) mam za swoje:)) a co konkretnie chcesz wiedziec? moze sie wreszcie na cos przydam:P
Wielkie dzięki za Twój post i chęć dalszej pomocy:)
Otóż interesuje mnie WSZYSTKO:)
1)ile osób na miejsce(czytałam na stronie UJ, że podobno w zeszłym roku było 0,6!!!-dziwne...) czy to oznacza, że nietrudno się dostać:)?
2)jaki jest drugi język?
3)czy można zdawać na magisterskie uzupełniające po licencjacie zrobionym na UŚ?
4)czy uczycie się łaciny? (do tej pory jej nie miałam)
5)i przede wszystkim ILE RAZY W TYGODNIU SĄ ZAJĘCIA? (zamierzam dojeżdżać na początku)
6) JAKIE MOŻNA WYBRAĆ SPECJALIZACJE? interesuje mnie tłumaczeniowa:)

Na razie to tyle, a jeśli chciałabyś coś dodać od siebie, to chętnie poczytam:)

Ale Ci zazdroszczę tego UJ :) Mam nadzieję, że za rok pójdę w Twoje ślady:)
1)ile osób na miejsce(czytałam na stronie UJ, że podobno w zeszłym roku było 0,6!!!-dziwne...) czy to oznacza, że nietrudno się dostać:)?

chodzi ci pewnie o sum (studia uzupelniajace magisterskie),tam tyle wlasnie bylo na jedno miejsce w zeszlym roku wiec nie powinnas miec problemu,podobno nie jest trudno sie tam dostac. zdaja tam zazwyczaj osoby ktore chodzily na wieczorowe wloskie maja licencjat i chca miec mgr, ale nie tyllko. dolaczasz sie po prostu do 4 roku dziennych i chodzisz z nimi na zajecia. oprocz tego musisz nadrobic przedmioty ktorych nie mialas a sa obowiazkowe i wtedy chodzisz np. z 2 albo 1 rokiem na niektore zajecia.

2)jaki jest drugi język?
masz do wyboru lektorat z francuskiego hiszpanskiego portugalskiego katalonskiego i rumunskiego. w praktyce wyglada to tak ze jak chcesz na cos innego niz na franc to trzeba sie rzucac jak najszybciej:))) bo malo miejsc jest a z francuskiego jest najwiecej grup

3)czy można zdawać na magisterskie uzupełniające po licencjacie zrobionym na UŚ?
mysle ze tak, nie sadze zeby byl z tym jakis problem, zawsze mozesz uzupelnic to czego nie mialas tam u siebie. na pewno nie chodza tam tylko ludzie z wieczorowych z uj

4)czy uczycie się łaciny? (do tej pory jej nie miałam)
tak lacina jest juz na 1roku do polowy 2, egamin dopiero na samym koncu wlasnie na 2 roku, wczesniej tylko zaliczenia

5)i przede wszystkim ILE RAZY W TYGODNIU SĄ ZAJĘCIA? (zamierzam dojeżdżać na początku)
hmmmm jesli dobrze zrozumialam to chodzi ci o te uzupelniajace po licencjacie a wtedy chodzi sie normalnie na zajecia z 4 rokiem wiec praktycznie codziennie, czasem sie zdarzy jakas luka w planie ze ma sie 1 dzien wolny, ale nie chce cie wprowadzac w blad bo nie do konca jestem pewna jak funkcjonuje ten sum

6) JAKIE MOŻNA WYBRAĆ SPECJALIZACJE? interesuje mnie tłumaczeniowa:)
specjalizacje sa 2: tlumaczeniowo-komunikacyjna i pedagogiczna

wklejam ci str z informatora filg romanskiej
schemat specjalizacji pedagog
http://www.filg.uj.edu.pl/ifr/index.php?id=schemat_pe&idioma=pl

schemat specjalizacji tlumaczeniowo-komunikacyjnej
http://www.filg.uj.edu.pl/ifr/index.php?id=schemat_tk&idioma=pl

no mam nadzieje ze cos ci sie rozjasnilo:)) polecam sie na przyszlosc saluti:))
aha mialo byc cos od siebie:)) ale wlasciwie nie wiem co ci napisac, wiem ze o tym kierunku zdania sa podzielone, najsmieszniejsze jest to ze w budynku filologii to takie legendy kraza o tym instytucie ze juz sama nie wiem co mam sobie myslec:)) zreszta nawet na tym forum byly juz gorace dyskusje na ten temat:P wedlug mnie nie taki diabel straszny i warto. ale pociesze cie ze do tego 4 roku to dotrwaja juz tylko pasjonaci:))

no juz mi tak nie zazdrosc:)) na pewno ci sie uda i jeszcze ci ten uj bokiem wyjdzie:D czekam na dalsze njusy i ewentualne pytanka, powodzenia!!
Witam ponownie:)
Trochę mnie zmartwiłaś tym, że magisterka (uzupełniająca) jest tylko w systemie dziennym:(
To oznacza, że chyba muszę zapomnieć o Krakowie, bo nie mam możliwości, by przenieść się tam na całe 2 lata:(

Smutno mi :(:(:(
To jeszcze raz ja;)
"A modo mio" - czy mogłabym Cię prosić, żebyś dokładnie sprawdziła, czy na pewno są tylko w trybie dziennym :(?
Ja dzwoniłam na UJ-ot, ale jedyna informacja, jaką dostałam, to"trzeba przyjechać osobiście"...
Ja na temat studiow magisterskich na Uj mam informacje iz filologia włoska jest w systemie takze eksternistycznym ale trzeba miec zaliczony 1rok studiow wyzszych filologi włoskiej lub 2rok studiow wyzszych zawodowych(ktore sa takze w systemie wieczorowym) chyba ze posiada sie jakies inne dokumenty swiadczace o dobrej znajomosci j.włoskiego ale wtedy zdaje sie egzamin pisemny i ustny to samo mi powiedziano dgy dzwonilam do nich pozdrawiam
dowiem sie jeszcze w sekretariacie jak to jest z tym sumem, zobacze co mi powiedza i dam ci znac co i jak a presto!!
OK. Będę czekać na wiadomość.
Alessandra mam do Ciebie pytanie , gdzie i kiedy mozna dostac wykaz tych ksiazek z ktorego beda te Testy?? w ogole prosze Cie bardzo , poradz mi jak mozna sie dobrze przygotowac na te wstepne egzaminy ??? dziekuje z gory :* papa

pozdro
lista będzie podana w internecie(przy wymaganiach) pewnie w listopadzie albo w grudniu, przynajmniej tak było w naszym przypadku; co do drugiej części pytania-zastanowię się i coś odpiszę:)
pozdrawiam:)
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 141
poprzednia |

« 

Życie, praca, nauka

»

Egzaminy