Kto sie dostał do NKJO w Gliwicach na włoski

Temat przeniesiony do archwium.
własnie :-) może się poznamy ???
zazdroszcze Ci :))) nio to gratulacje ze dostalas sie do tego koledzu :))))))) supcio
tez bym tak chciala i marze o tym nonstop :PPP
Hej, ja sie też dostałam, z czego baaardzo się cieszę. Pytanie tendencyjne: Uczyłaś się już włoskiego? Pomysł całkiem fajny żeby przed rozpoczęciem nauki troche się poznać. Mam nadzieje że inni też się odezwą. Pozdrawiam
Nie nigdy nie uczyłam się włoskiego heh francuskiego też nie. Mature zdawałam z nimieckiego, ale mam nadzieje że jakoś dam sobie radę:-P A ty uczyłaś się włoskiego lub francuskiego? Odezwij się na [gg] :-)
Cześć mam pytanie trudno sie było dostać do tego collegium? Bo ja chciałabym sie tam wybrać, w sumie dopiero za rok ale juz sie zchizuje. I jak ta rekrutacja wogóle wyglądała.

Bardzo proszę o odpowiedź- żeby sie niezeschizowała na śmierć
Pozdrowionka Buźka
Jak zdawałam tam w 1996 roku, to nie było jakoś specjalnie strasznie :)
Co to właściwie jest ten NKJO? Mieszkam niedaleko a włoski to moja pasja....
no właśnie :) co to tkaiego? bo tez mnie zainteresowało :)
To skrot od nauczycielskiego kolegium jezykow obcych....ostatnio sporo dyskutuje sie o likwidycji tego typu jednostek , zalicza sie je do tzw zakladow ksztalcenia nauczycieli...i wedlug prawa nie moga wydawac dyplomow licencjata...do tej pory zazwyczj wspolpracowaly z jakas wyzsza uczelnie gdzie bronilo sie prace licencjacka...
hej dostałam sie do NKJO również na język włoski, mam pytanko; nie orientujesz się może jak wygląda sprawa z zakwaterowaniem, jest tam internat? moj numer gg to 2084314,z góry dziękuje , gratuluje i pozdrawiam
ja rowniez sie dostalam :) pozdrawiam i do zobaczenia w pazdzierniku !! :)
czesc !mam wielka prosbe-prosze o wiecej informacji o tym colegu,bardzo prosze.Zastanawiam sie nad studiowaniem italianistyki od przyszlego roku,bo teraz musze socjologie skonczyc:)Prosze,niech ktos napisze jaki poziom wloskiego trzeba reprezentowac,by tam isc,jaki jest tryb studiow,ile kosztuja itp.Bede bardzo wdzieczna.Pozdrawiam!!:)
hey ja tez zaczynam w październiku:D o ile sie orientuje to sa to studia bezplatne;) i nie trzeba znac włoskiego bo jest wykladany od podstaw.... wiec zapraszam za rok => wiecej informacji znajdziesz na ich stronie czyli -> http://nkjogliwice.webpark.pl/ pozdrowienia dla (przyszłych) studentów NKJO Gliwice
Ja to kolegium ukończyłam 3 lata temu, o ile nic się nie zmieniło, to: jest to szkoła państwowa - nic nie kosztuje, poziom włoskiego, który trzeba "posiadać" to 0 - chociaż zawsze jest jakaś część ludzi, którzy zaczynając znają go dobrze. Ja znałam parę słów, zdawałam egzamin z języka niemieckiego... poziom potem i tak się wyrównuje. Poziom wysoki, pierwszy rok dla większości ludzi jest załamujący... ciężko... Po kolegium zdaje się 2 egzaminy - broni się pracę dyplomową, a potem jeszcze tytułu licencjata - ten ostatni na UŚ'u w Sosnowcu. Można zdawać, po kolegium, na UŚ w Sosnowcu i uzupełnić wykształcenie o tytuł mgr. Większość ludzi tak robi. A potem możesz tłumaczyć, uczyć itd. Ja np pracuję jako tłumacz... Polecam to kolegium.
witam.
szukałam na forum jakiś informacji na temat NKJO.
i mam jedno pytanie do Ciebie, gdyż mam problem ze znalezieniem tej informacji.
a więc: czy chcąc dostać się na filologie włoską muszę zdawać maturę z j.włoskiego czy mogę z angielskiego? będę bardzo wdzięczna za odpowiedź:)

Pozdrawiam.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka