studia w rzymie

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,
w maju piszę maturę , m.in. rozszerzoną z włoskiego i chciałabym wybrać się na studia do włoch do rzymu. Czy ktoś może także w tym roku tam się wybiera?? I czy ktoś może coś wie na temat jakiś stypendiów ?? Jest szansa na jakieś stypendium już na pierwszym roku??
ja sie wybieram... i tak samo jak ty pishe maturke rozsherzona z wloskiego ... ah i mam zamiar studiowac w rzymie ..... nom ale jak bedzie zobaczymy :D w czasie feriiiii (od 28 stycznia do 10 lutego) zamierzam sie wybrac tam na La Sapienza albo Tor Vergata zeby sie wshytskiego dokladnie dowiedziec... daj mi jakies sowje namiary maila lub nr gg zebysmy mialy kontakt .... zawshe razniej we dwie :)
do shybkiego Monika
pozdr :*
Hej moje gg to 3865264 :) zaznaczam , że często jestem niewidoczna:)
oh napisalam swój drugi nick Torcia , ale to jestem ja:)
ok to si eodezwe na gg :D
Hej!

Ja sie ucze ekonomii na La Sapienza w Rzymie

Wszystkie info o zapisach na La Sapienza: http://www.infostud.uniroma1.it/

O stypendia trzeba skladac aplikacje na
www.adisurm1.it
ale to dopiero w sierpniu/wrzesniu

Niestety te adresy sa po wlosku. Jesli chcecie wiedziec wiecej to piszcie tutaj albo na [email]

3majcie sie!
Ja mam kilka pytań: jak długo uczyłeś się włoskiego zanim zacząłeś tam studiować? Jaka ogólnie jest atmosfera na La Sapienzie? Da się przeżyć?;)
Obecnie studiuję na drugim roku w Polsce, ale chciałabym się przenieść do Włoch. Chodzi mi konkretnie o kierunek lingue e letterature straniere. Jak traktuje się domande di trasferimento-wiesz może coś na ten temat? No i oczywiście stypendium, czy ciężko je zdobyć i ile wynosi jego przeciętna kwota? Bardzo zależy mi na studiach we Włoszech, byłam tam kilka razy na wakacjach i wciąż łudzę się myślą, że kiedyś tam pojadę na dłużej. Dlatego uczę się języka od dłuższego czasu. Najgorsze jest zapoznanie się ze wszystkimi formalnościami, bo nie wszystko da się znależć w Internecie. Proszę o pomoc- i pozdrawiam.
ja tez chcce na la sapienza i lingue e letterature starniere
lingue straniere moja kolezankka studiuje w bolonii. ma tyle nauki, ze nie wie juz jak ma sama na imie...
ale ja bym chciała w rzymie prosze o pomoc a nie o pogłębienie
czy moge w rzymie studiować lingue e letterature straniere????????
Dla studentessa polacca

Atmosfera jest mila i przyjemna, bo to w sumie dobry uniwersytet i bardzo zywy, pelny fajnych ludzi i rzeczy.
Oplacalo by ci sie przyjechac tutaj nawet na 2,3 dni i sie sama rozejrzec.

Bardzo mi pszykro ale nie mam znajomych na tym kierunku. Tyle co wiem to ze jest bardzo trudno dostac sie na ten kierunek. Chyba trzeba zdawac tez test wejsciowy gdzies pod koniec sierpnia lub na poczatku wrzesnia. O dokladne info szukaj w internecie zaczynajac od www.uniroma1.it i pozniej szukajac facolta di medicina.
Podanie sie sklada przez internet na www.infostud.uniroma1.it
O stypandiach wszystko na www.adisurm1.it (szukaj bando Adisu 2[tel]), ale to dopiero we wrzesniu. Potrzebne sa zarobki twojch rodzicow za rok poprzedni od tego w ktorym chcesz sie zapisac (jesli sie zapiszesz we wrzesniu tego roku, to sa potrzebne zarobki za 2005). Stypenium wynosi okolo 4.600 euro do otrzymania w dwoch ratach; pierwsza mniej wiecej na boze narodzenie a drugie gdzies w lipcu.
Oprucz tego mozesz sie tez starac o dodatkowe doplaty i o miejce w akademiku.

Pozdrowienia,
Karol
dzięki za pomoc bardzo mi pomogłeś
hej ja wlasnie bede w rzymie (2-3 dni) czy moglbys zarezerwowac dla mnie troche czasu :) jeshcze nie znam dokladniej daty ..... ale jesli bedziesh na tak to postaram sie shybko Cie poinformowac :D
chodzi mi o oprowadzenie po la sapienza , ecc. ecc.
albo po tor vergata bo o tym uniwerku tez myslalam ...
pozdr Monika
Hej!

Moze byc, tylko napisz kiedy bedziesz w Rzymie, bo ja teraz mam sesje i nie moge zbyt czesto.

Na razie
I oczywiscie napisz jaki kierunek cie interesuje bo uniwersytet jest rozbity po miescie, tak zebym wiedzial gdzie cie zaprowadzic :-)
czesc skonczyłam italinistyke i chce rozpoczac prace tłumacza. dostałam ofrty z wielu firm mam jezdzic do włoch i tłumaczyc ale jest jeden problem mam niezbyt dobry słuch ale nawet niezle słysze czy taka osoba z gorszym sluchem moze byc tlumaczem?
poradzcie mi czy przyjac oferty firm??
no i >>>>????
hej ja właśnie jestem na etapie składanai wniosku na socratesa do La Sapienzy :)
co możecie o tym uniwersytecie powiedzieć? ;)
rzymianin bardzo chcialabym z toba porozmawiac na temat studiow w rzymie moj numer to [tel]bede od niedzieli we wloszech ([tel]) pusc mi sygnal to pogadamy jesli mozna poniewaz mam bardzo duzo pytan
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia