Piza czy Bari?

Temat przeniesiony do archwium.
hej! w ramach Erasmusa moja uczelnia oferuje wyjazdy do Pizy albo do Bari. Studiuję prawo. Co lepiej wybrać, tzn. które miasto? Jakie są plusy i minusy życia w tych miastach, jak dialekt? Jeśli macie na ten temat informacje- piszcie, zwłaszcza na temat Pizy, bo o niej, jako ośrodku wymiany międzyuczelnianej - wiem najmniej, dzięki!
W Toskanii, czyli i w Pizie, dialekt jest najbardziej zbliżony do oficjalnego języka, możemy w tym przypadku mówić o gwarze. W Bari jest dialekt z prawdziwego zdarzenia. Myślę, że nie powinieneś/naś się sugerować akurat tym, bo i tak jak do kogoś się odezwiesz to ci odpowie po włosku (ok na południu z akcentem, który na początku jest trudny do zrozumienia, albo w przypadku staruszków trzeba liczyć się z odpowiedzią w dialekcie :D ).
Minusy Pizy : jest droższa niż Bari.
Plusy: jest w Toskanii, jest tu co zwiedzać, jeśli to też cię interesuje (nie mówię, że w Bari nie - ale to po prostu 2 inne światy).
Kiedy zadalam to pytanie mojemu facetowi (Rzymianin D.O.C.), odpowiedzial: "Madonna, ma che ci sta a pensa'?" :)))) Oczywiscie skrytykowal Bari.
Ja nie bylam ani w Bari, ani w Pizie. Ale po ostatnich wakacjach na poludniu Wloch, mowie ci: wybierz Pize:) Blizej cywilizacji, powiedzialabym, nie obrazajac nikogo. Jak napisala Ilecka, to 2 rozne swiaty, polnoc i poludnie. A nawet centrum i poludnie Wloch. No i Toskania, le città d'arte i nie tylko.
Na poludniu jest pieknie, jesli chodzi o przyrode, ale tez strasznie brudno i ogolnie jakos mniej bezpiecznie.
Rowniez uniwersytet jest lepszy w Pizie, tak twierdzi moj facet.
Ja bylam na Erazmusie w Rzymie, nie wiem czy drozej, czy taniej niz na poludniu, ale np. na uniwerku studenci Erazmusa dostawali specjalne karty magnetyczne do stolowki studenckiej i tam jedli obiady za 2 Euro (slownie: dwa). Wlaczone primo, secondo, verdura e frutta + acqua. Wiec moze w Pizie tez jakies ulatwienia dla studentow Erazmusa sa, jesli martwisz sie aspektem finansowym.
Dosc chaotyczna ta moja wypowiedz, ale mam nadzieje, ze ci sie przyda.
Powodzenia i pozdrowienia a tutte e due.
Jesli mozna wtracic dwa grosze...
Zalezy czego oczekujesz po pobycie na Erasmusie we Wloszech. Ja bylem w Bari i zdecydowanie bede polecal wyjazd wlasnie tam. Dla mnie wlasnie "cywilizacyjna odrebnosc" poludnia Wloch jest zaleta i czyms co przyciaga. Zycie na poludniu jest zupelnie inne niz u nas i na polnocy Wloch. Klimat, obcowanie z tamtejsza kultura, codziennym zyciem, ludzie poludnia i ich mentalnosc, przyroda, pogoda... trudno stamtad wrocic niezadowolonym. Erasmus sam w sobie nie jest w koncu wyjazdem typowo naukowym, umowmy sie. Ale jesli chcesz mocniej poswiecic sie nauce to akurat wydzial prawa w Bari trzyma akurat wysoki poziom.
Na polnoc polecam wyskoczyc w wolnym czasie na dwa tygodnie np. Toskania :)
Ceny jednak zycia studenckiego w Bari i Pisie to dwie bajki...
Choc trudno dyskutowacz uroda Toskanii, polecam Bari...
ewka, zostaw swojego maila. opowiem ci jak jest w pizie. sama bylam tam erasmusem:) , a mialam podobny dylemat- bari, pisa? wybralam toskanie i za nic w swiecie tego bym nie zamienila na nic innego.
domyslam sie z jakiej uczelni wyjezdzasz i kto jest twoim koordynatorem :)
zostaw @- odpisze
pozdrawiam
Też bym chyba wybrała Bari, po 5letnim pobycie we Florencji mam dość :)

Ahhh... szkoda gadać... rozmarzyłam się :)
znam oba miasta. w Bari bedzie Ci sympatyczniej, to bez 2 zdan!! wiec jeslis pilny kujon, raczej jedz do Pizy, a jesli chcesz przezyc przygode, wybierz Bari. Baris jednak bardziej inne od rodzimych stron. daj znac na forum jaka decyzja!!
a ja wlasnie wracam z Bari.Bylam zlozyc papiery.Dla mnie to miasto jest zbyt duze.Postanowilam zmienic uczelnie,Foggia albo Chieti-Pescara.
mój e-mail to [email] dzięki wszystkim za informacje, ale muszę przyznać, że jeszcze nie zdecydowałam, ale czasu mam dużo, bo rekrutacja dopiero w kwietniu. No cóż, warto już teraz się rozejrzeć co i jak. A właśnie się okazało, że od tego roku moja uczelnia będzie współpracować z uniwersytetem Università degli Studi dell'Insubria. Może ktoś wie o nim coś więcej? Naprawdę zależy mi na tym, żeby nie tylko przeżyć fajną przygodę, ale trochę pozwiedzać i się czegoś nauczyć. Ale skoro mówicie, że w Bari jest dobry wydział prawa, to sama nie wiem :) Wiadomo, cieplejszy klimat.... Z drugiej strony wyczytałam gdzieś, że W Bari jest mnóstwo złodziei. Wydaje mi się też, że tam jest duża zbieranina ludzi ze wszystkich krajów (głownie ze względu na Erasmusa), to prawda? Proszę, rozwiejcie moje wątpliwości, z góry dziękuję!!
aha, Magia, z utęsknieniem czekam na maila :D
Jeżeli hcecie się dowiedzieć czegoś na temat studiowania w Bari - polecam stronę http://republika.pl/studencibari/
dzięki, bardzo cenne informacje - po prostu na wagę złota :)
a polish boy yesterday came in bari for erasmus:)...
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia