italianistyka na ap

Temat przeniesiony do archwium.
Szukalam odpowiedzi na moje pytanie jednak nieznalazlam dlatego zakladam nowy temat!

Chcialabym sie dowiedziec najlepiej od kogos kto studiuje italianistyke na ap...to sa studia 3letnie a co pozniej??i jesli to sa studia nienauczycielskiego to co mozna po nich zyskac??i jaki jest poziom nauki jezyka wloskiego??Bylabym bardzo wdzieczna za odpowiedz!
studia są 3letnie nienauczycielskie tzn nie mamy psychologii i tym podobnych rzeczy, które mają np studenci fil.romańskiej, mamy za to przedmiot, który nazywa się podstawy zarządzania turystyką (istny koszmar:P) i praktyki też mamy przewidziane w branży turystycznej. z tego co wiem po 3 latach piszesz pracę licencjacką i jeżeli ją obronisz uzyskujesz dyplom:) a z dyplomem można próbować dostać się na magisterskie uzupełniające na uniwersytet (podobno nie jest bardzo trudno).
moja ocena poziomu nauczania włoskiego może być trochę niemiarodajna, bo nim zaczęłam te studia już uczyłam się włoskiego,a zaczynamy "od zera", ponieważ zbyt mało osób kwalifikowałoby się do utworzenia grupy zaawansowanej. w każdym razie mi poziom wydaję się dobry. przede wszystkim plusem jest to,że moja grupa ma zajęcia wyłącznie z włochami. i przede wszystkim na ap atmosfera jest znacznie lepsza niż np na uj:)
ap, to skrót jakiej uczelni?
tak ap to Akademia Pedagogiczna w Krakowie....

dziekuje bardzo za odpowiedz.Jak bede miala jakiesjeszcze pytania to napisze!
O juz wiem co chcialabym wiedziec...jak dobrze trzeba zdac mature zeby sie dostac??
brali pod uwagę tylko podstawowy język obcy i trzeba było mieć 100%, a poza tym w związku z tym,że było więcej kandydatów z "100" niż miejsc brali pod uwagę średnią ocen z polskiego i bodajże historii(nie wiem czemu nie z jęz.obcych:/) na świadectwie ukończenia szkoły i trzeba było mieć min 3,5
Ale teraz będzie trochę inaczej :)
Matura podstawowa PLUS egzamin ustny.
W razie tych samych wyników - matura rozszerzona,
a dopiero potem w ostateczności średnia.
ale ustna matura? czy osobny egzamin. w mordę jeża w ogóle,ta zmiana
mi trochę nie pasuje:/ a jak tam hiszpański? chodzimy na pasjonujące wykłady? :P
Czyli lepiej zdawac rozszerzony jezyk....!Musze w takim razie isc sie dowiedziec na uczelnie!mnie caly czas jednak zastanawia poziom nauki wloskiego.Slyszalam ze na Uj jest ciezko i ze naprawde dobrze ucza,a na ap??mam nadzieje ze jednak czasem tworza grupy dla osob ktore znaja wloski...
jeśli będzie wystarczająco dużo ludzi zających włoski to utworzą:) ale powiem ci,że nawet podstawa to jest zupełnie inna bajka niż w szkole czy na kursach. uczysz się szybko,ale bardzo dokładnie.ja nie chodzę na wszystkie włoskie, bo nie muszę ,a nie zawsze mi się chce, ale te ćwiczenia , na których byłam dały mi już sporo. a poza tym mając 14 godz włoskiego w tygodniu nawet na bardzo podstawowym poziomie zaczynasz już prawie myśleć in italiano :))
Pewnie tak jest ze sie mysli in italiano...no zobaczymy pojde sie dowiedziec na uczelni,tak chyba bedzie najlepiej!wielkie dzieki:*
chciałam zapytać czy na ap są też studia zaoczne?
z tego co wiem italianistyki ani iberystiki zaocznej nie ma. z romańskiech jest chyba tylko francuski. większość informacji o tym co jest,czego nie ma, jakie są kryteria itp jest na str www.wsp.krakow.pl chociaż rzadko ją uaktualniają;)
no właśnie żadko ją uaktualniają i dlatego wolałam sie zapytać. Dięki za szybką odpowiedż. :-)
witam
Chcialabym sie dowiedziec jeszcze czegos wiecej
Czy trudno bylo sie dostac? Ile bylo osob na jedna miejsce? I czy jak zdaje rozszerzona mature z angielskiego czy mam wieksze szanse??
Pozdrawiam
Najlepiej zajrzyj na stronę!

http://www.wsp.krakow.pl/rekrut/ranking2006.pdf
Tu jest napisane, że było chętncyh 433, a przyjęto 30, co daje 14,4 na miejsce.
Z tego co wiem (i co wyżej w tym poście napisane)
trzeba byo mieć 100% z matury PODSTAWOWEJ
(rozszerzona nie była brana pod uwagę)
i średnia ocen z polskiego i historii min. 3,5.

http://www.wsp.krakow.pl/rekrut/2007_8_zasady.pdf
To zasady rekrutacji na przyszły rok.
Matura podstawowa i egzamin ustny.
W dalszej kolejności - matura rozszerzona i oceny z polskiego i historii.

Więc co do tego poziomu matury...
No macie trudny wybór w tym roku.
Wiadomo, że zawsze lepiej rozszerzony,
no ale z drugiej strony...
Nie aż łatwo zdać rozszerzony tak,
by przeliczając a podstawowy dało 100%.
Osobny egzamin.
A czemu Ci to nie pasuje? ;)
Myślisz o innej filologii na AP?
Ja w sumie tak i stąd nie bardzo mi się to uśmiecha.
Na wykłady raczej chodzę czy też chadzam ;)
A co? ;D
PS. Nie rób złej reklamy :P Wykłady są ok ;)
No dobra, oprócz turyzmu, tak się kłamac nie da ;D
Przelicznik jest tak cudowny...ze trzeba zdac mature rozszerzona na 100% zeby miec z podstawowej 100%:/porazka:/to jest jakies chore...:/ale sie zirytowalam...jak dla mnie to oznacza ze osoba ktora ma 100% z rozszerzonego wloskiego zna go na takim samym poziomie co ta ktora ma 100% z podstawowego:/no pezeciez mnie szlag trafi...grrrr:/
no faktycznie przelicznik jest genialny ;/
z tego wszystkiego wynika ze nie opłaca sie pisac na rozszerznym wogole matury
ale dziekuje za informacje
Czesc wszystkim , jestem zeszloroczna maturzystka i teraz obecnie nie ma mnie w kraju ,ale tak jak wy bede startowac na wloski na ap. chcialabym sie dowiedziec jak wyglada tegoroczna matura ?? co to sie zminilo?/bo nie bardzo lapie ...ale widze ze cos inaczej. w ogole mam ciezki orzech do zgryzienia ..nie wiem gdzie isc kompletnie na ten wloski..marze o krakowie..ale coraz wieksza mam zalamke..a czy ktos slyszal o takiem kierunku jak z wloskim albo na odwrot ? tak mi zalezy zeby studiowac w krakowie..a jakies studium ?? chociaz to i tak mnie nie satysfakcjonuje...tak mysle co by tu wykombinowac , jaki kierunke obmyslic jeszcze jeden ktory ma cos wspolnego z wloskim w razie nie dostania sie na ap.. a co myslicie o Uj , tylko wieczorowym ? czy tam tak samo turdno sie dostac jak na dzienne? oj pomocy kochani...
ciao..a orientujecie się czy jezeli ja zdawalam maturę w 2006 to podlegam pod nową maturę czy pod starą?! jak to w koncu jest? ale zamęt na tych uczelniach..
Jeśli zdawałaś w 2006 roku NOWĄ maturę, to oczywiście podlegasz tej samej rekrutacji co tegoroczni maturzyści :) No przecież STAREJ chyba nie zdawałaś :)
Cześć!W tym roku zdaję maturę i stoję przed wyborem studiów.Chciałabym studiować zaocznie w Krakowie.Moim marzeniem byłoby studiowanie italianistyki,gdyż uwielbiam ten język,byłam we Włoszech-bardzo mi się podobało.Moją decyzję utrudnia fakt,że w szkole nigdy nie uczyłam się włoskiego.Co prawda mam jakąś książkę do nauki podstaw włoskiego,trochę już ją przerabiałam,coś tam kojarzę z włoskiego:)Lecz musiałam przerwać naukę tego języka,bo wiadomo-matura:)
Chciałabym się dowiedzieć na temat studiowania italianistyki na AP w Krakowie:
-rekrutacja(ja zdaję na maturze polski,angielski i historię-wszystko podstawowe);
-czy italianistyka na AP jest również zaoczna?;
-OPŁATY,
-jakie są przedmioty?,
-ogólnie jak wyglądają wykłady i egzaminy?;
-jest jakiś drugi język i czy można go sobie wybrać?;
-stypendia zagraniczne-czy można wybrać miasto,ile trwają i wszystko nt.?:);
-i jedno z najważniejszych pytań:jakie są perspektywy pracy po italianistyce?
Przepraszam,że się tak rozpisałam:)Jestem tu nowa,być może ktoś zadawał już podobne pytania,za bardzo nie mam czasu sprawdzić:)
Proszę o odpowiedzi szczególnie studentów italianistyki na AP.
Dziękuje za każdą odpowiedż.
Pozdrawiam:)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia