Pieniądze na Erazmusie

Temat przeniesiony do archwium.
Ciao,
powiedzcie prosze jakie konta mieliście na Euro Erazmusowe??
Włoskie konta??
Polskie??- jakie?? Gdzie jest najmniejsza prowizja??
zaloz sobie w Polsce konto walutowe w BZ WBK, dostaniesz karte mastercard, a wyplata z bankomatu niezalzenie od kwoty to tylko 1,5 euro.
a jak chcesz zaryzykowac, to niech ci przeleja kase na konto zlotowkowe. Jesli euro sie oslabi - jest spora szansa, ze tak bedzie - to jeszcze na tym zyskasz. tyle ze w takim wypadku wyplaty zwykle sa drogie ( wyjatkiem jest Fortis Bank - wiem, ze kiedys mial konto, w ktorym na calym swiecie mozna bez prowizji wyciagac pieniadze z bankomatow - nie wiem czy ta oferta jest jeszcze akutalna, lub City Bank)
Jeżeli chodzi o Citibank to nie polecam zbytnio.. Ja tez wybieram się do Włoch ale z Leonarda i 2 tygodnie temu tez zakładałam konto.
W Citibanku otwiera się konto ROR i do tego ile chcesz innych ( w tym możesz walutowe) z tym że transakcje możesz robić tylko z konta złotówkoweg Ror. Tzn że nie możesz zrobić przelewu czy zapłacić kartą bezpośrednio w euro z konta walutowego tylko najpierw musiała byś sobie przelać pieniążki na ror ( pierwsze przewalutowanie) a następnie wykonać operację np zapłacić kartą ( drugie przewautowanie), a jak wiadomo na przewalutowaniach zazwyczaj się traci. Z konta walutowego można tylko wybrać pieniążki bez przeszkód ( jeszcze pod warunkiem, że kartę masz przepiętą do tego konta). Masz jedną kartę i do operacji na różnych kontach musisz ją przepinać do konkretnego konta dzwoniąc na infolinie...W każdym razie trochę kłopotu jest. Ale wybierani pieniędzy za granicą to tylko 9,90 zł no i bardzo możliwe, że we Włoszech znajdziesz bankomaty Citibanku i będziesz mogła wybierać za free.
---------------
Pozdrawiam
Ale sprawdź sobie w Kredyt Banku. Tam na 12 grudnia szykowało się wprowadzenie bardzo korzystnego konta walutowego z niskimi opłatami i 2 bezpłatnymi wybieraniami kasy w miesiącu z obojętnie jakich bankomatów. Z tym, że nie wiem czy im się udało już wprowadzić to konto bo mieli jakieś opóźnienia...
--------------
Pozdrawiam
Ja korzystalam na Erazmusie z Citibanku, wlasnie dlatego, ze przelew to niezaleznie od kwoty 9.90.Inne banki czesto pobieraja np. 3% od wartosci tranzakcji, ale minimum 10 zl, itp. Za to bankomatow Citibanku we Wloszech nie uswiadczysz. W Rzymie jest 1 (slownie: jeden), a bank zamykaja o 16...wraz z bankomatem!
Bo Citibank we włoszech nie jest bankiem detalicznym, tylko dla przedsiębiorstw...
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Studia językowe