erasmus w milano - z jakiej wrocławskiej uczelni

Temat przeniesiony do archwium.
Ciao Tutti!

W tym roku kończę studia na Uniwersytecie Wrocławskim, ale chcę zrobić jeszcze jeden kierunek i w tym czasie wyjechać na erasmusa do Mediolanu, bo tam mam już zagwarantowane zakwaterowanie, ale mam problem z namierzeniem wrocławskich uczelni, które maja podpisane umowy z mediolańskimi uniwerkami. Jeżeli ktoś z Was był na takiej wymianie z jakiejś wrocławskiej uczelni lub się wybiera to proszę o kontakt!

Saluti cordiali!
Cześć! z tego co wiem to żadna wrocławska uczelnia nie ma podpisanej umowy tego typu. Jeśli mogę spytać, czy wiesz czy utworzono może italianistykę na UW? a może wiesz coś o dodatkowych, tanich albo najlepiej bezpłatnych zajeciach z j. włoskiego? jestem studentką inną uczelni, ale wloskijest moja pasją. a nie mam nikogo kto pomógłby mi dowiedzieć sie coś na temat nauki tego języka we Wrocł...
Nawet jesli uczelnie nie maja podpisanej umowy z dana uczelnia, to warto do tej uczelni napisac i zapytac, czy bylaby sklonna przyjac ilus tam studentow w ramach Erasmusa z twojego uniwerku. Moj kolega, wowczas student stosunkow miedzynarodowych na UW, koniecznie chcial jechac do Rzymu (a UW mial umowe tylko z Macerata), wiec po prostu do nich napisal, a wydzial zajmujacy sie wymianami mu to zaaprobowal. No i pojechal, razem z jeszcze jedna dziewczyna.:-)
Hey! Z tego co już się dowiedziałam wiem, że wrocławski uniwerek ma podpisaną umowę z uczelnią w Rzymie, ale mi zależy na Milano, więc szukałam dalej i się okazało, że AE ma podpisane umowy z uniwerkami własnie w moim wymarzonym mieście i już nawet się ucieszyłam, bo przez 5 lat studiów na stosunkach międzynarodowych zrozumiałam, że mam bardziej umysł ścisły niż humanistyczny. Koleżanka jednak podsunęła mi inny pomysł - żebym w ogóle zdecydowała się na całe studia uzupełniające mgr we Włoszech, ale nie wiem czy nie będzie z tym problemu, bo nie za bardzo wiem jaki oni mają stosunek do naszych polskich dyplomów, ale wkrótce się tym zainteresuję.
Co do Twojego pytania o darmowe kursy to sama bym chętnie poszła gdyby takie były. Ja obecnie chodzę do SJO Empik. Wszystkie zajęcia mamy z native speakerem, atmosfera jest rewelacyjna, ale za semestr płacę 900 zł. Jestem w tej szkole na III z VI poziomów i to jest dla mnie trochę mało, ale wyższego poziomu nie znalazłam nigdzie we Wrocku. Na przyszły semestr poszukam sobie jakiegoś native speakera i zoraganizuję sobie zajęcia indywidualne, bo mi bardzo zależy żeby jak najwięcej się nauczyć włoskiego, bo po obronie wyjeżdżam do Włoch i chciałabym tam znaleźć pracę na pewno nie jako donna di pulizie ;-)))
Jeżeli chodzi o italianistykę to z tego co słyszałam w ogóle nie mam o czym mówić - ponoć brakuje im kadry.
To tyle na razie!
Pozdrawiam!!!

« 

Życie, praca, nauka

»

Życie, praca, nauka