witam wszystkich! jestem w trakcie zalatwiania dokumentow na studia we wloszech. szczerze mowiac mam juz serdecznie dosc biegania po urzedach, w ktorych w kazdym mowia mi co innego. chcialam sie zapuytac,czy ktos sie orientuje w takije sprawie:
aby otrzymac znizke rat,stypendium, ISEE nalezy wypelnic forumalrz, w ktorym trzeba podac dochody, metraz domu. wszyscy na forum pisza,ze zaswiadczenia z urzedu skarbowego i wypis z ksiag wieczystych tluamcza u przysieglego a nastepnie robia apostille, czy cos... w Ambasadzie Polskiej w Rzymie babka powiedziala mi,ze mam jej przyniesc te zaswaidczenia nieprzetluamczone,bez zadnych legalizacji,a ona mi wyda ten forumularz (co kosztuje 60 euro). Liczac tluamczenia + zatwierdzenia zaswiadczen o dochodach i metrazu robionychb w Polsce tez wyjdzie ok 60 euro...
czy ktos wie, czy mozna zrobic to zamiennie - albo w polsce w MSZ albo w ambasadzie polskiej w rzymie (ktora podlega MSZ przeciez)? na uniwerku powiedzieli mi,ze forumlarz ten ma wypelnic ambasada w rzymie... ale czytajc wpisy na forum, widze, ze wiekszosc z Was tlumacyz i zatwierdza wszystko w polsce? jak to zatem jest?
aha, babka w ambasadzie nie byla zbyt mila i nie raczyla powiedziec,za co te 60 euro. za samo wydanie dokumentu z pieczatka ambasady?
moize ktos ma podobny problem... prosze o pomoc.
pozdrawiam