filologia wloska

Temat przeniesiony do archwium.
proszę o pomoc! gdzie w Polsce znajdują się uczelnie o takim kierunku? czy może kierunek filologia włoska jest w Białymstoku, albo gdziekolwiek na podlasiu? A jeżeli nie to gdzie w Polsce? i jeszcze jedno czy na maturę z języka włoskiego rozszeżoną wystarczy kurs z języka średniozaawansowany ? czy nie i jaki poziom trzeba reprezentowac aby taką maturę dobrze zdac? jezli ktos ma czas i moze mi pomoc to bede wdzieczna:) ! baci
google naprawde nie gryzie ;)

http://www.uczelnie.pl/
Jestem w podobnej sytuacji co ty, ale postaram się pomóc.Filologia włoska napewno jest w Sosnowcu,Warszawie,Krakowie i chyba w Rybniku.Startując na maturę rozszerzoną nie możesz się opierać tylko na nazwie "średniozaawansowany" musisz biegle posługiwać się jesykiem w mowie i piśmie a także mieć gramatykę danego języka w małym paluszku.Jeśli chodzisz na kurs językowy to polecam taki specjalnie dla maturzystów i dodatkowe konwersacje.Czytaj włoskie gazety,książki oglądaj włoską telewizję .Jeżeli to będzie dla ciebie zrozumiałe to znaczy,że poradzisz sobie na maturze bo matura to głównie tekst czytany i rozumienie ze słuchu.
dzieki:) kurcze troche mnie przestarszyles z ta super znajomoscia jezyka wloskiego, poniewaz czytalam wiele razy ze poziom na rozszezonym wloskim jest prostszy od angielskiego na tym samym poziomie.. a ty gdzi eplanujesz isc na studia i jaka mature zdajesz?
Nic się nie martw nie taki diabeł straszny jak go malują :) Podałem ci specjalnie takie kryteria, bo chyba lepiej umieć o wiele więcej niż tzw. programowe minimum. Co to matury z angola to nie wem jaki ma poziom bo z angielskim obcuje dopiero kilka miesięcy,ale z niemieckim mam doczynienia 7 lat i matury nie mam zamiaru ryzykować. A propo studiów to wybieram się albo na italianistykę do Sosnowca albo na filologię polską i klasyczną do Katowic :) Na maturze zdaję polski,włoski i historię albo wos oczywiście na rozszerzeniu. Powodzenia w nauce i sukcesu na maturze ;)
co do matury to grazie altrettanto italianik! ja chcialabym do torunia tam na filologie wloska i przy okazji francuza ucza:) czy moze ktos wie jakie tam sa wymagania? mam nadzieje ze nie jak na uj:)! ile punktow trzeba miec? ciao ciao
progi punktowe są co roku inne,a co do tego,jaka matura jest wymagana,znajdziesz info na stronach uczelni-najaktualniejsze,bo często obecni studenci zdawali na innycb zasadach niz przyszli..
nawiasem mówiąc nie wiem kto wymyślił, że matura rozszerzona jest dla ludzi posługujących się biele danym językiem.biegle to posługują się angielskim angliści po studiach...
Widzę,że to nawiązanie do mojej wypowiedzi.Fakt jest taki,że na ustnej maturze zdawanej w dodatku na rozszerzeniu biegła znajomość języka w mowie to podstawa.Nie mam tu na myśli skomplikowanego słownictwa z dziedziny ekonomi,prawa czy medycyny,ale o stosowanie w praktyce tego co jest wymagane oraz o umiejętność negocjowania swojej tezy. Rozmowa z egzaminatorem opiera się nie tylko na książkowej znajomości języka. Warto zastosować zwroty usłyszane z włoskiej telewizji czy radia.Prawda jest taka,że sama wiedza to nie 100% sukcesu. Liczy się jej stosowne wykorzystanie. :)
Tak,to nawiązanie do Twojej wypowiedzi:) Podtrzymuję zdanie,że biegła znajomość języka to co innego niż negocjowanie z egzaminatorem czy nawet godzinna dyskusja na życiowy temat z native speakerem.A tak się składa,że zdałam angielski rozszerzony ustny na 20/20 /w bdb liceum/, a maturę pisemną na procent 100 (poz.pod) i 98 (poz.rozsz.)...i mojemu angielskiemu do BIEGŁOŚCI jeszcze hen,hen...:) waham się czasem przed nazwaniem go zaawansowanym :)
(W końcu po coś są te filologie,jeszcze jest masa do zrobienia po maturze przed podyplomowymi na tłumacza;))
jestem w trakcie czytania waszych wpisow na temat uw i mam takie pytanie: wszyscy piszecie o jakis testach predyspazycji i o punktach ktore trzeba zdobyc aby sie tam dostac.czy jezeli zdaje mature z wloskiego to tez musze taki test pisac?? i jeszcze jedno znalazlam wpis z informacja ze mozna byc tam na wloskim podstawowym albo zaawansowanym? czyli jezeli ktos zdaje mature z wloskigo jest w grupie zaawanosanej? za bardzo nei rozumiem.bardzo prosze o pomoc! bede wdzieczna:)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia