Czy trzba znać włoski??

Temat przeniesiony do archwium.
Czy żeby dostać się na italianistykę i studiować, trzeba już wcześniej znać włoski i super mówić? A może wysarczy znać tylko podstawy?? Proszę pomóżcie bo zastanawiałam się nad tymi studiami. I jeszcze jedno: Czy trudno jest się dostać?? I jakie przedmioty trzeba zdawać na maturze? Czy są jakieś egzaminy wstępne? Jeśli tak to z czego?

Będę bardzo wdzięczna, jeśli ktoś odpowie mi na te pytania :*
co do znajomości włoskiego - z tego co wiem to tylko na Uniwersytecie Adama Mickiewicza w Poznaniu i na Uniwersytecie śląskim wymagają zdawania włoskiego na maturze. na innych uczelniach wystarczy zdać angielski. wówczas znać włoskiego nie trzeba, bo zazwyczaj powstają dwie grupy jęzkowe - dla zaawansowanych i początkujących. na maturze trzeba zdawać rozszerzony polski i rozszerzony jakikolwiek język nowożytny. a czy się trudno dostać... to zależy chyba. jednego roku jest mniej chętnych, innego więcej. w tym roku na UJ próg był ok. 164 punkty...
dzięki!! buziaczki:*
oj oj..mala poprawka...na UAM oczywiscie dostajesz dodatkowe punkty za mature z wloskiego, ale jesli idealnie zdasz angielski i polski, na rozszerzeniu rzecz jasna, to tez sie dostaniesz. prog punktowy na italianistyce na UAMie 82% . Baciniiii :)
scusa :P jeszce jedna poprawka..UAMowski prog spadl do 77,33. to tymczasemboremlasem ;)
każdego roku może być inaczej. najlepiej po prostu zaopatrzyć się informator maturzysty na dany rok. tam jest wszystko
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia