stypendia

Temat przeniesiony do archwium.
Witam!
Chciałam się dowiedzieć czy taki przeciętny, biedny student z Polski, który chce uczyć się we Włoszech może liczyć na jakąś pomoc finansową nie tylko jeśli chodzi o opłacenie studiów, ale również o mieszkanie itp. tak jak jest to na przykład w Anglii czy w Szkocji. Dzięki za odpowiedzi:)
no pewnie ze ma mozliwosc
poszukaj sobie na forum w tematach o stypendiach a na pewno zanjdziesz to co chcesz
pozdrawiam.
Lulli, jestes pewna, ze w UK Polak moze uzyskac dofinansowanie na mieszkanie i zycie?? Z tego co wiem, to tylko mozna liczyc na pozyczke, ktora trzeba oplacic studia.
w anglii ktokolwiek zaczal studia przed 2006 rokiem rocznie placi za studia 1200 funtow i moze ubiegac sie o stypendium, ktore polega na calkowitym lub polowicznym splaceniu OPLAT ZA STUDIA. Bazuja na podstawie zarobkow rodzicow. Jesli ktos zaczal studia od 2006 roku placi za studia 3000 funtow i niestety o zadne dofinansowanie nie moze sie ubiegac moze JEDYNIE dostac pozyczke, za ktora moze zrobic sobie co chce czy utrzymac sie czy oplacic studia... Po skonczeniu studiow nalezy jednak ja spacic, TYLKO w wypadku kiedy sie pracuje i osiaga dochody takie by co miesiac mogli sciagac pewna kwote. Obliczja procent w zaleznosci od dochodu.
Tylko takie istnieja Stypendia. Studenci ubiegajacy sie przed 2005 ponoc dostawali dodatkowe 1000 funtow.

Jesli chodzi o Wlochy to mozna ubiegac sie o borsa di studio, ale ta kwota nie wystarcza na wszystko..i z tym trzeba sie liczyc.
Oj w takim razie przepraszam za pomyłkę. Poprostu ostatnio słyszałam, że do Polski przyjechali przedstawiciele uczelni z któregoś z tych krajów i zachęcali licealistów do studiowania w tym kraju i właśnie podobno akademiki miały byc za darmo i ogólnie studia. Nie byłam pewna czy chodzi o Anglię czy o Szkocję, może nawet o Iralandię chodziło... Więc pomyslałam, że fajnie by było jakby w mojej wymarzonej Italii też tak było :)
Ja jak przyjezdzalam tutaj na studia to zlozylam podanie wraz ze wszystkimi dokumentami o tak zwana BORSA DI STUDIO, ktora zawierala: oplate za studia, oplacony akademik na 11 miesiecy (bo bez sierpnia), oplacona stolowke obiady i kolacje i jeszcz dostalam kase w gotowce w dwoch ratach jakies 1500euro to bylo.
To kamień spadł mi z serca:) myślalam, że będę musiała nieźle się napracować żeby dać radę tam mieszkać i studiować. Dzieki :)
http://www.wlochy.edu.pl/Wlochy,Stypendium-na-wloskiej-uczelni,269.html
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia