Studia we Włoszech- szukam zainteresowanych!

Temat przeniesiony do archwium.
Ciao a tutti!!!!!

Chciałabym w przyszłym roku rozpocząc studia we Włoszech..Universita delle Lingue x gli stranieri..mam kilka opcji Siena, Perugia czy Torino... Jesli macie jakies ciekawe informacje odonśnie tych uczelni, byłabym super wdzięczna! a tak poza tym może jest ktoś kto miałby podobne zainteresowania i plany! Saluto cordialmente - Kasia ;-) W razie czego moje gadu 9310843 ;-)
Wiem, że najwyższy poziom jest w Torino.
Pierwsze słyszę, że Turyn jest na pierwszym miejscu.

http://forum.studenti.it/lingue/641133-migliori-universita-lingue.html
weeee evviva tooorino...

hmmm a interesuja CIe lingue lingue czy ogolnie kierunek. Bo chyba nikt nie liczy ze we wloszech sie jezykow nauczy:)
Bez urazy ;)
Ja bym na pierwszym dała Florencję ;) (WIELKIE przymrużone oko)
jesli juz studiowac lingue to jedne z najlepszych we wloszech to l'orientale a napoli... i jest tez bardzo dobry kierunek w forli' w tlumaczeniach. Moj profesor ma tam znajomych:D i wiem ze jesli nauczyc sie to tam:-)
No w Napoli to poziom jest pewnie wysoki:-)

Zreszta w Napoli to wszystko stoi na bardzo wysokim poziomie. Wiesz co, ja mysle ze lepiej z tego uniwersytetu zrezygnowac, bo moglabys nie dac rady:-)
mylisz sie kuba..pomimo faktu ze w napoli wszystko dziala beznadziejnie pod wzgledem jezykow tam jest najwyzszy poziom...jak na wlochy:-) co do turynu pod wzgledem jezykow...beznadzieja ale czego mozna sie spodziewac po Wloskich uczelniach
No wlasnie! Czego mozna sie spodziewac po wloskich uczelniach... hehe:-)
W najlepszym przypadku naucza cie jak spaghetti gotowac!
Hehe ciekawe tylko dlaczego włoskie uczelnie są przed polskimi (nie wszystkie, ale kilka ich jest) w rankingu :D
Pewnie, tylko w Polsce są prawdziwe studia! :D
Uniwersytet w Napoli pewnie jest na pierwszym miejscu w tych rankingach, co?
nie Polskie studia uwazane sa za jedne z najlepszych. Ludzi po Polskich uczelniach wrecz sie szuka np. w Anglii ale uwaga! ZALEZY do jakich zawodow. Wiadomo ze jest mnostwo nowo otwartych uczelni, wktorych nie ma ani egzaminow wstepnych a jak juz sa to takie zeby kazdy zdal. Ale nauczelniach dobrych i panstwowych tak nie jest i dostaja sie na DZIENNE studia tylko najzdolniejsze osoby. Na takich studiach jest naprawde ciezko i jest duzo nauki. Studiowalam w Polsce tylko rok, koncze studia w anglii i teraz studiuje we wloszech i moge wypowiedziec sie tylko o moim kierunku -nauki jest duzo jesli chodzi o przedmioty do wkucia, typu historia etc. Ja studiuje mediazione linguistica i smieszne jest na jakim poziomie sa jezyki... Angielski to ja bym mogla wygladac.
W Polsce jezyki sa naprawde na SWIETNYM poziomie jesli juz sie studiuje FILOLOGIE lub lingiwistyke, wiadomo uczelnia jezyka NIE nauczy, ale narzuca Poziom i tojest wazne. A juz na pewno profesor jezyk umie swietnie. Wypowiadam sie zawsze o mojej dawnej uczelni.
A tak wogole to wszystkie uczelnie teraz wzoruja sie na Angielski uczenie, evvivaaaaaa
Nie, nie jest. A powinien?
podobno tak:-) sempre jesli chodzi o lingue
Widzisz ilecka!?
Tak, widzę, Orientale na 12 miejscu :) w 2006 roku
http://www.repubblica.it/speciale/2006/censis_universita/seconda_uscita.html

Lingue na 4 stronie

To jest najbardziej popularny ranking włoskich uczelni.
Dodam od siebie, że nigdy nie słyszałam, żeby Orientale była na pierwszym miejscu, przeważnie wśród studentów mówi się o Udine, Ca' Foscari, Genui, i z prywatnych to Trieste.
Także naprawdę byłam zaskoczona jak zobaczyłam, że mówisz o Orientale, no ale może profesorowie chcą się pochwalić kolegami, i zrobić im reklamę ;)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa