Rzym - Tor Vergata czy la Sapienza?

Temat przeniesiony do archwium.
cześć, zamierzam w roku 2008/2009 wyjechać na erasmusa do włoch, rozważam wszystkie możliwości i już sama nie wiem, co wybrać ;)
na pewno będę obstawiała padwę - ludzie, z którymi udało mi się porozmawiać, a którzy byli na erasmusie właśnie tam, wspominają to w samych superlatywach :)
jakie jeszcze miasto jest godne polecenia? myślałam o rzymie - tu do wyboru mam dwa uniwerki tor vergata i la sapienza - czy ktoś może udzielić mi informacji na ich temat?
chętnie posłucham też opinii o studiach w genui lub maceracie ;)
proszę o odpowiedź, pozdrawiam wszystkich miłośników włoskiego :)

anka

p.s. studiuję ekonomię, jeśli ktoś ma doświadczenia erasmusowe z tej dziedziny, niech się dzieli! ;)
WPiA UAM Poznań przez przypadek?
Wczoraj też wysłałam zgłoszenie.
Tylko mój włoski do dobrych nie należy :(.
Gdzie się w końcu zdecydowałaś? :)
Ja z tych wszystkich bym wybrał la sapienza. Jak na Włochy to reprezentuje wysoki poziom nauczania
ooo, jak miło ;) dokładnie UAM WPiA ;) dobrze widzieć tu kogoś od nas :) no właśnie się jeszcze nie zdecydowałam, a do dziś można wysyłać zgłoszenia :( tak jak pisałam, obstawiałabym Padwę, ale co wybrać jako drugie nie wiem.. a ty co wybrałaś? nie martw się, podobno konkurencja nie jest duża, jak zawsze zresztą do Włoch, jak byłam wczoraj u mgr Marty Zapędowskiej, to było zapisanych 6 osób.. także chętnych pewnie będzie tyle co miejsc mniej więcej.. mój włoski też do doskonałych nie należy, ale po to właśnie się jedzie między innymi, żeby go podszkolić ;) pozdrawiam gorąco :)
dasqa, jak chcesz napisz do mnie na gg albo na maila:
gg: 5[tel](prawie zawsze niewidoczna ;) )
mail: [email]
jakbyśmy przypadkiem jechały w jedno miejsce, to można się zgadać, zawsze raźniej ;)
Gunnerka zobacz sobie na tym rankingu
http://www.webometrics.info/top500_europe.asp
Ja wybrałam Rzym, ale nie dlatego, że chodzi mi o konkretny uniwersytet, ale miejsce. Rzym jest na szczycie mojej listy "muszę zobaczyć to miasto!";). No ale oczywiście jeśli załapałabym się gdziekolwiek to będę zadowolona:).

Jeśli sie nudzisz, to wejdź na forum prawo.livenet.pl, jest tam wątek o erasmusowcach z poznańskiego prawa i od czasu do czasu wypowiada się użytkownik, który jest w Trydencie i jest bardzo zadowolony. Podobno to jest jeden z lepszych włoskich uniwerków - tam też bym chciała:).

Najbardziej nie podoba mi sie fakt, że w komisji jest pan, który uczy mnie włoskiego. Jest bardzo sympatyczny i nie zadaje trudnych pytań, ale będzie głupio gdybym sie nie dostała (co jest bardzo prawdopodobne) i potem dalej chodziła na jego zajęcia... Czynnik stresujący.

Pozdrawiam również:) Powodzenia na tych kwalifikacjach:)
Może jakieś mądre zwroty podpowiesz?
dzięki za ranking.. ale jak się jedzie na erasmusa, to nawet nie tyle sam poziom jest istotny, co atmosfera panująca na uniwerku i sposób przyjmowania erasmusów :)

dasqa, jeśli egzam jest z tym samym człowiekiem, z którym masz lektorat, to masz na pewno lepiej niż ja, która na niego nie chodzę.. zawsze łagodniej wszyscy patrzą na swoich studentów.. ale z tego, co gadałam z różnymi ludźmi, nie trzeba umieć z włoskiego niewiadomo ile, podobno to czysta formalność, jeśli nie ma wielu chętnych..
dasqa, na początek pobierz sobie to:
http://www.sendspace.pl/file/tPSH2c8V/
Molte grazie:)
Egzamin 3 marca. Stanę na rzęsach, ale przyswoję ile się da i pojadę!:)

@ Gunnerka
Będę się zatem odzywać jakby co. Moje [gg] - też wal śmiało, np. gdybyś miała jakieś nowe informacje z sekretariatu;)
dasqa, jak chcesz to mogę ci pomóc w nauce włoskiego
O! To bardzo miło z Twojej strony:)
Tylko nie bardzo wiem jak. Krótkie lekcje na forum?;)
Anka moja droga! ja w przyszłym roku sie wybieram na erasmusa do La Sapienza..też jestem facolta di economia!! moze spotkamy się? niestety nie powiem ci za wiele o innych uczelniach. U nas nie było wyboru z włoch tylko jest La Sapienza ale ciesze sie bardzo ..bo wszystkie moje znajome były moooolto contente! Kasia ;-)
niestety kasiu, chyba się nie spotkamy, bo ja się zakwalifikowałam do padwy :)
chociaż kto wie ;)
pozdrawiam i życze ci powodzenia :)
a ja rok na Tor Vergata!!warto bylo!!!
pozdrawiam
O ja też! Wysłałeś/aś im już dokumenty? Odpisali ci coś? Bo ja czekam już dwa tygodnie na odesłanie skanów dokumentów i nic...
hej,
zaczynam studia od 2 semstru w Rzymie na La Sapienza, więc chetnie nawiąże kontakt z kims kto jest w podobnej sytuacji jak moja :) piszcie na maila [email]
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia