akademia pedagogiczna kraków

Temat przeniesiony do archwium.
nie wiecie czy ciężko jest sie dostac na wloski na akademie pedagogiczna w krakowie???? ile jest kandydatow na 1 miejsce????? co trzeba zdac na maturze??????prosze o pomoc!!!!!!
O ile sie nie myle to na AP nie ma wloskiego,oni tam maja studium jezykowe miedzywydzialowe ale nie widzialam zeby mieli wloski.Zobacz sobie na ich strone ,zazwyczaj tam sa wypisane wszytkie szczegolowe informacje,lacznie z tym co trzeba miec zdane i na jakim poziomie,pozdrawiam
sorry,na pewno jest na filologii romanskiej,ale nie moge znalesc jako osobnego kierunku
chcialam pomoc a tylko namieszalam,sorki :(
ok dzieki jeszcze to sprawdze ale popatrz na te strone http://www.wsp.krakow.pl/whum/studia.html#01 wydaje mi sie ze chodzi tu o studia licencjackie
no to jest nas dwie:D czyli chyba nie tak trudno..
pisałam maila do sekretariatu ap, dostałam odpowiedź że mam mieć zdaną maturę z angielskiego poziom dowolny i będzie przeprowadzany egzamin praktyczny sprawdzający dyspozycje fonetyczne i kompetencje komunikacyjne- czyli jednym słowem czy będziesz umiała sobie poradzić z wymową itd.. w tamtym roku na jedno miejsce starało się 4,7 osób (było 140 kandydatów na 30 miejsc..) ale wiadomo jak to jest.. zawsze część potem rezygnuje bo zostają przyjęci gdzies indziej..
język włoski jest też na uj.. startujesz?? i jak z poziomem języka u ciebie? ja się właściwie zaczęłam uczyć niedawno i z tym językiem włoskim to tak sobie wymyśliłam bo nie znalazłam nic innego.. :D
no to mozliwe ze jest nas 3:) ja staralam sie rok temu na UJ ale zabraklo mi 2 punktow aaaaa jaka byłam zła! a na AP nie składałam, ale wtym roku jak sie nie dostane znowu na UJ pojde na AP na bank;/pozdrawiam:D
ja na studia ide dopiero za rok a teraz tylko robie rozeznanie:)
mimo wszystko jest nas jednak 3:) ja też sobie o Krakowie marzę;) szkoda tylko że plan studiów jest na wszytkie kierunki, oprócz tego;/ http://www.ap.krakow.pl/neofil/fran/index.html bo zastanawiam sie np jaki jest drugi język.. mam nadzieję że angielski;D
drugi jest chyba do wyboru;) przynajmniej tak powinno byc hehe wiec w porządku:D
Lektoraty do wyboru dla filologii włoskiej (od 3. semestru):
a) teoretycznie: hiszpański, portugalski, francuski.
b) praktycznie (tj. w tym roku): portugalski, francuski.

Plan studiów rzeczywiście niedostępny :>
Ale można na stronce zajrzeć na aktualny plan, zawsze coś ;)

Na 1. roku przede wszystkim mnóstwo praktycznej nauki
(dużo więcej niż na planach studiów, które są w necie
np. dla filologii hiszpańskiej -
już po roku od otwarcia filologia włoska zmieniła nieco program).

Wiadome przedmioty: filozofia, literatura, historia, kultura,
literaturoznawstwo, językoznawstwo, gramatyka opisowa i historyczna.
Prócz tego: języki specjalizacyjne (włoski w biznesie i turystyce),
teoria przekładu, tłumaczenie konsektutywne, przekład tekstów użytkowych.
A od tego roku także psycholingwistyka, podstawy komunikacji językowej.
Cóż by tu jeszcze... no, WF oczywiście ;)

Niestety wymiaru godzin nie jestem w stanie podać.
Ale warto napisać do sekretariatu, bez problemu powinni cos takiego przesłać.

Pozdrawiam! :)
a czy mozna np ocene z wf przepisac sobe z uj na ap?:P
Nie można.

Od tego roku oceny w WF przepisują tylko osobą, które już miały WF na innym kierunku na AP i dodatkowo w ramach tego samego wydziału.
Czyli osobom, które studiują włoski, przepiszą WF, jeśli studiują lub już zrobiły np. licencjat na innym kierunku na AP na Wydziale Humanistycznym. Czasami jeszcze wymagają, żeby to nie było baaardzooo dawno temu :)))
Baaardzo kretyński pomysł :/
Przepisują z innych uczelni najróżniejsze przedmioty,
a czepiają się WF-u...
Dobrze, że mnie to nie dotyczy ;D
Mnie to akurat dotyczy. I też mi się nie podoba, że znow muszę na WF chodzić, pilnować nieobecności, itd. No ale cóż...

Tłumaczą to tak, że jakby wszystkim poprzepisywali, to by połowa ludzi na WF nie chodziła, a mniej studentów na WF, to mniejsze zapotrzebowanie na nauczycieli WF. I z tym akurat mają rację.
No cóż... mniejsze zapotrzebowanie... :>
Mogliby się chociaż tłumaczyć pragnieniem krzewienia kultury fizycznej :D
Też będę probowala w tym roku. Orientujecie się moze czy moj rocznik 87- w sumie to już byla nowa matura bo w 2006 musi przebrnąć przez rozmowę kwalifikacyjną czy jedynie test predyspozycji? Pozdrawiam wszystkich=)
chyba test tylko :D
Cześć!W tym roku zdaję maturę i stoję przed wyborem studiów.Chciałabym studiować zaocznie w Krakowie.Moim marzeniem byłoby studiowanie italianistyki,gdyż uwielbiam ten języK.Moją decyzję utrudnia fakt,że w szkole nigdy nie uczyłam się włoskiego.Co prawda mam jakąś książkę do nauki podstaw włoskiego,trochę już ją przerabiałam,coś tam kojarzę z włoskiego:)Lecz musiałam przerwać naukę tego języka,bo wiadomo-matura:)
Chciałabym się dowiedzieć na temat studiowania italianistyki na AP w Krakowie:
-rekrutacja(ja zdaję na maturze polski,angielski i historię-wszystko podstawowe);
-czy italianistyka na AP jest również zaoczna?;
-OPŁATY,
-jakie są przedmioty?,
-ogólnie jak wyglądają wykłady i egzaminy?;
-jest jakiś drugi język i czy można go sobie wybrać?;
-stypendia zagraniczne-czy można wybrać miasto,ile trwają i wszystko nt.?:);
-i jedno z najważniejszych pytań:jakie są perspektywy pracy po italianistyce?
Przepraszam,że się tak rozpisałam:)Jestem tu nowa,być może ktoś zadawał już podobne pytania,za bardzo nie mam czasu sprawdzić:)
Proszę o odpowiedzi szczególnie studentów italianistyki na AP.
Dziękuje za każdą odpowiedż.
Pozdrawiam:)
ja te tam chce isc ..an roz 63 proc wiec dosc malo;/ ale jak na zaoczne i w dodatku platne chyba bedzie ok.pzdr.i tez prosze oo informacje wymienione przez kolezanke powyzej.pozdrowka:))
na studia zaoczne wystarczy ze wogule matura jest zadna i bez roznicy czy stara czy nowa, i ze bedziesz placic. A tak wogule to ja rowniez przylaczam sie do prosby o jakies informacje na temat takich studiow, ile sie placi za semest w jakich terminach sa zajecia i zaliczenia itd
Ja również myślałam o italianistyce na AP, ale takowa jest tam tylko dzienna (więc automtycznie nie odpowiadam na pytania o opłaty). Aby się tam dostac, z tego co wiem trzeba było mieć 100% z matury podstawowej z języka obcego albo zdać rozszerzenie tak dobrze, aby po przeliczeniu wyszło z tej podstawy mniej więcej 100%... Czyli dostać się nie jest tak łatwo. Przedmioty są takie, jak na innych filologiach, można chyba znaleźć takie informacje na stronie AP.

Pozdrawiam.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Solo italiano