Italianistyka na AP w Krakowie

Temat przeniesiony do archwium.
Cześć!W tym roku zdaję maturę i stoję przed wyborem studiów.Chciałabym studiować zaocznie w Krakowie.Od dawna myślałam o wyborze administracji jako,że wg mnie jest to kierunek "z przyszłością".Lecz z drugiej strony moim marzeniem byłoby studiowanie italianistyki,gdyż uwielbiam ten język,byłam we Włoszech-bardzo mi się podobało.Moją decyzję utrudnia fakt,że w szkole nigdy nie uczyłam się włoskiego(tylko angielski i francuski).Co prawda mam jakąś książkę do nauki podstaw włoskiego,trochę już ją przerabiałam,coś tam kojarzę z włoskiego:)Lecz musiałam przerwać naukę tego języka,bo wiadomo-matura:)
Chciałabym się dowiedzieć na temat studiowania italianistyki na AP w Krakowie:
-rekrutacja(ja zdaję na maturze polski,angielski i historię-wszystko podstawowe);
-czy italianistyka na AP jest również zaoczna?;
-OPŁATY,
-jakie są przedmioty?,
-ogólnie jak wyglądają wykłady i egzaminy?;
-jest jakiś drugi język i czy można go sobie wybrać?;
-stypendia zagraniczne-czy można wybrać miasto,ile trwają i wszystko nt.?:);
-i jedno z najważniejszych pytań:jakie są perspektywy pracy po italianistyce?
Przepraszam,że się tak rozpisałam:)Jestem tu nowa,być może ktoś zadawał już podobne pytania,za bardzo nie mam czasu sprawdzić:)
Proszę o odpowiedzi szczególnie studentów italianistyki na AP.
Dziękuje za każdą odpowiedż.
Pozdrawiam:)
też jestem tegoroczną maturzystką. i również myślałam o italianistyce na AP. aczkolwiek nie wiem co z tego wyjdzie gdyż z tego co na razie obliczyłam z podstawowej matury z angielskiego mam z 88%..:/ nie poszalałam..
w zeszłym roku ponoć przyjmowali tych ze 100%, i to chyba nie wszystkich bo sporo chętnych.
na studia na AP potrzebujesz TYLKO matury z angielskiego, może być podstawowa również, rozszerzoną po prostu przeliczają x1,5pkt. przy dużej ilości kandydatów z tym samym wynikiem biorą również średnią ocen z polskiego, historii i drugiego języka obcego ze świadectwa ukończenia szkoły średniej. i na studia stacjonarne i na niestacjonarne są takie same kryteria. na wydziale jest 30 miejsc.
1 lipca są dodatkowo egzaminy wstępne -test dyspozycji fonetycznych i kompetencji komunikacyjnych- prosty, nie trzeba znać języka włoskiego, jest przeprowadzany w języku polskim. test taki sprawdza po prostu czy masz talent do uczenia się nowych języków;), przykładowy znajdziesz chociażby tu:

http://serwisy.gazeta.pl/edukacja/1,53760,2010033.html

na studiach z tego co już wiem są tworzone dwie grupy- jedna zaawansowana i druga początkująca dla tych którzy się jeszcze z włoskim nie styknęli;)
tak więc myślę że z tym nie będzie większego problemu:) na osoby ze starą maturą czeka rozmowa kwalifikacyjna w języku obcym
a co po takich studiach? to co po wszystkich- nic;P a tak jakby się poważniej przyjrzeć.. no nie wiem. ale wybór jest spory.. możesz uczyć włoskiego w szkole czy gdziekolwiek indziej. możesz uczyć obcokrajowców.. możesz zrobić tłumacza i sobie tłumaczyć;), możesz zostać żywym tłumaczem i tłumaczyć na żywo na konferencjach w ONZ.. zapędziłam się troszkę:D aczkolwiek.. świat stoi otworem:D można także zostać żoną włocha i potrafić się z nim porozumieć:)
kierunek italianistyki na AP jest nowy więc nie ma jeszcze podanych wielu konkretów.. jeżeli ktoś studiował już ten rok na AP może by się podzielił wrażeniami??

sama się uczę od września, ale też wiadomo- matura;) więc nie poszalałam jak do tej pory;)
mam nadzieję że chociaż troszkę pomogłam;)
mieczus -tak,pomogłaś,dziękuję!Ale wiesz co,wczoraj miałam rozmowę z pewną dziewczyną na gg, tyle,że ona studiuje romanistykę.Opowiedziała mi jak wygląda filologia i trochę się zraziłam do pomysłu żeby to studiować.Wiesz, jakieś gramatyki opisowe, czytanie lektur w obcym języku...itd.:(Ona pisała,że to nie jest nauka języka tylko "nauka o języku" i czekają mnie noce ze słownikiem,bo trzeba się uczyć np.budowy serca,żarówki-coś co ogólnie jest nieprzydatne,ale słownictwo trzeba zdać:)I pisała,że kolokwia są praktycznie co tydzień-nie wiem jak to możliwe-chyba przesadziła trochę.I co najważniejsze-studiowanie jakiegokolwiek języka zaocznie nie ma sensu.Trochę się z nią zgadzam.Tak że jednak chyba zostanę przy tej administracji,jest dużo przedmiotów związanych z prawem,a mnie to interesuje-i co ważne-większa szansa na pracę.A co do włoskiego-może pomyślę o tym w przyszłości.Na razie pozostawię ten temat w sferze marzeń!:)
Co do angielskiego-jeszcze trudno stwierdzić ile będę miała z angielskiego-1 i 2 część poszła spoko,ale co do 3 części to tego nie da się ocenić,zależy jak to egzaminator oceni,prawda?A Twoje 88% to wg mnie bardzo dobry wynik:)
Pozdrawiam:)
jesli nie interesuje cie filologia to idz na lingwistyke:) to nauka typowo przygotowywujaca do translanteacji jezyka i ukierunkowuje cię już w tej dziedzinie:) bedziesz w ambasadzie kase zbijać jako tlumacz:) ja sie wybieram ale dopiero za rok...zdaje maturke z polskiego wloskiego i geografi... mam nadzieje ze marura z wloskiego otwiera mi juz jakies drzwi w dalszym kreowaniu..
WITAJCIE !
Ja również dołączam się do grona osób mocno myślących o studiowaniu języka włoskiego na AP :) Stąd moja gorąca prośba żebyście w miare możliwości udzielili mi konkretnych odpowiedzi na niezbędne pytania :)
1.czy ktokolwiek orientuje się jak właściwie,praktycznie wygląda egzamin sprawdzający kompetencje fonetyczne itp.?Właściwie to samo pytanie dotyczy rozmowy kwalifikacyjnej?Ponieważ robi się dość późno chciałabym wiedzieć pod jakim,konkretnie kątem mam się przygotować do tych egzaminów.
2.moja sytuacja jest dość specyficzna ponieważ miałam bardzo dobre wyniki z matury,z tym że zdawałam WOS zamiast historii.Na swoją obronę mam ocenę celującą z j.włoskiego na świadectwie ukończenia szkoły.Mam nadzieję że moja "tajna" broń to wymiar dużego kalibru w moim wypadku.Co o Tym myślicie?
Z GÓRY SERDECZNIE DZIĘKUJĘ ZA POMOC !
wg mnie to na AP nie biorą pod uwagę matury z historii, tylko ocenę na świadectwie. ocenę z historii i drugiego języka... zresztą możesz sprawdzić: http://www.ap.krakow.pl/neofil/fran/spec2217.htm pozdo
ja bym tylko chciała wiedzieć kiedy rusza internetowa rekrutacja?!
collpad, jeśli to Ci coś pomoże to podam Ci link do strony na tym samym serwerze, gdzie jest poruszana identyczna tematyka:

http://www.wloski.ang.pl/Akademia_Pedagogiczna_w_Krakowie_19680.html

Może tam znajdziesz odpowiedż!:)
Pozdrawiam:) Ciao:)
Serdecznie dziękuję za podpowiedź , bardzo się przydała :) A tak apropos może to prozaiczne pytanie ale kiedy mamy pisemny test z predyzpozycji językowych ?Pozdr.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Solo italiano