Studia turystyczne we Włoszech

Temat przeniesiony do archwium.
Wiem , że o studiach jest tu mnóstwo tematów ale nigdzie nie mogę tego znaleźc, gdzie można rozpocząć takie studia? na jakim uniwersytecie, i czy jest to możliwe w rejonie Emilia-Romagnia ??

grazie e scusi ...
w Bolonii
na facolta' di lingue+letterature straniere jest kierunek: Addetto linguistico al turismo culturale.
możesz też studiować na polskiej uczelni w Rzymie. Napisz do nich to się dowiesz szczegółów [email]
Szukałam na stronie uniwersytetu w Boloni tego kierunku ale za nic w świecie nie mogę tego znaleźć ... chyba jestem strasznie ciemna i proszę kogoś o pomoc. Tak samo dzwoniłam dzisiaj do ambasady to wysłali mnie do instytutu a stamtąd spowrotem... jakaś masakra. Mam jeszcze jedno pytanie, wszędzie piszę że na studia potrzebne jest świadectwo maturalne - czyli rozumiem świadectwo ukończenia trzeciej klasy liceum , a co z wynikami matury? I jeżeli chce wybrac studia turystyczne to patrzą na wszystkie moje oceny na świadectwie? Jak to jest ?

...
www.facli.unibo.it --> to strona wydzialu jezykow i literatur
a tu masz wszystkie kursy aktywne w tym roku:
http://www.facli.unibo.it/Lingue/Didattica/Lauree/2008/PaginaCorso2[tel].htm#requisiti

w tym:
Curriculum Addetto linguistico al turismo culturale: durante il percorso di studio, lo studente approfondisce lo studio di due lingue e culture straniere (europee o extra-europee), acquisendo la capacità di collocarle nel loro contesto storico, artistico e ambientale. Tali competenze saranno affiancate dallo svolgimento di ricerche volte ad attività di promozione e sviluppo del territorio, attraverso la predisposizione di materiale informativo orientato a tale scopo.

co do swiadectwa, to ja mialam tlumaczone stare swiadectwo maturalne, na kotrym byly tez napisane wyniki z matury, ktore tez sa tlumaczone ( poszukaj na forum procedure, mnostwo jest tego ;) )

na kierunek"Addetto linguistico al turismo culturale" w Bolonii nie ma egzaminow wstepnych.
Dziękuje CI bardzo tylko jeszcze jednej rzeczy nie wiem , bo ta literatura troszkęmi do tej turystyki nie pasuje. Co ja będe mogła robić po tych studiach? Bo z tego co rozumiem to są licencjackie. A potem jeszcze muszę zrobić magistra, ale po tym wszystkim czy będę mogła pracować jako guida i oprowadzać ludzi po świecie ?
pasuje, czy nie pasuje, tu tak jest:P
wczoraj przekopalam internet do gory nogami i zeby byc przewodnikiem turystycznym nie trzeba robic studiow...
wystarczy , ze zrobisz kurs, zdasz egzamin, pozniej zostaniesz wpisana na liste przewodnikow turystycznych...
same studia turystyczne nie sprawia, ze bedziesz przewodnikiem turyst....
co do magistra, to juz nie ma kierunku uzupelniajacego w tym kierunku...
Aha, no to co po tych studiach można robić, wie ktoś może? A na ten kurs przewodników to gdzie można się zapisać ?
musialabys sie dowiedziec w COmune kiedy i gdzie robia kurs, pozniej zdajesz egz, zapisujesz sie do albo professionisti...

ze strony facolta:
OPERATORE LINGUISTICO ADDETTO AL TURISMO CULTURALE

Principali funzioni:
- Cura la programmazione e l’organizzazione di meeting, attività congressuali e fieristiche internazionali, eventi e progetti turistico-culturali anche sotto il profilo amministrativo;
- Svolge ricerche e predispone materiale informativo in lingua straniera o in lingua italiana partendo da fonti linguistiche straniere (per progetti editoriali, cataloghi, brochure);
- Gestisce attività di promozione del territorio a livello internazionale;
- Nell’ambito dell’attività turistica di enti pubblici o imprese private può svolgere ruolo di guida e/o progettare itinerari, organizzare eventi di intrattenimento culturale.

Sbocchi occupazionali:
- Uffici organizzativi e di pubbliche relazioni nelle attività che richiedono competenze linguistiche, abilità di analisi, organizzazione e produzione di materiale culturale ed informativo in imprese turistiche e case editrici.
dziękuje bardzo mi pomogłaś, jeszcze ostatnie pytanko , pisałaś że nie ma żadnych uzupełnień tych studiów, czyli trzy lata i koniec, ale to jaki będę mieć tytuł? Chyba nie magistra ... a jeśli faktycznie nie, to będę musiała chyba coś dalej robić , żeby go otrzymac...
ogolnie mozna powiedziec, ze jestes laureata...
mozesz sie tez nazwac dottore
po 3+2 jestes dottore magistrale ;)

jako uzupelniajace w Bolonii mozesz wybrac jeden z 3 kierunkow:
--> Letterature moderne, comparate e postcoloniali
--> Lingua e cultura italiana per stranieri
--> Lingua, societa' e comunicazione

( zrodlo: http://www.facli.unibo.it/Lingue/Didattica/LaureeMagistrali/ )
Ale a tej uczelni w Rzymie chyba nie ma nic z turystyką?
poszukaj jeszcze na tych dwoch stronach, moze znajdziesz dla siebie cos odpowiedniego
http://www.emagister.it/scienze_del_turismo-eh.htm
http://www.emagister.it/scienze_del_turismo-eh.htm
ups... pomylka, to jest adres drugiej strony
http://www.laureaturismo.it/category/scienze-del-turismo-classe-39/
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia