Witam,
dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi! Tym bardziej, że muszę szczerze przyznać, że nastawiły mnie one bardzo optymistycznie- wiem, że łatwo nie będzie, ale przynajmniej wiem, że mogę wierzyć, że mi się uda. A to bardzo ważne- wiara, w to, że marzenie może się spełnić :) wiekszość ludzi kiwa powątpiewająco głową, ale przecież to już nie te czasy i nie ten świat co kiedyś ;)
Zaskoczyliscie mnie mówiąc, że jedynym dokumentem, którego potrzebuję jest świadectwo maturalne? A co z językiem? Czy nie wymagany jest żaden dokument potwierdzający moją znajomość włoskiego? Chociażby TELC? Czy uważają, że to już tylko i wyłącznie twojej decyzji- możesz się porwać, zdecydować, a jak w trakcie sobie nie dasz rady to po prostu odpadasz, twoja sprawa? Wiem, że przede mną masa szukania, bo narazie orientacja w tym wszystkich włoskich uniwerkach i kierunkach to dla mnie czarna magia...
A takie jeszcze jedno zasadnicze pytanie, bo można powiedzieć, że w róznych źródłach uzyskuję różne odpowiedzi: czy na tym uczelniach per stranieri istenieje możliwość nauki i zdawania egzaminów w języku angielskim?
Gratuluję cierpliwości jeśli ktoś dotarł do końca i z góry dziękuję za odpowiedzi!