per stranieri czy "normalny" uniwersytet?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich bardzo serdecznie (jako że jestem nowa na forum). Stosunkowo niedawno zainteresowałam się w możliwośćią studiowania we Włoszech. Obecnie studiuje kulturoznawstwo na drugim roku, planuję specjalizację komunikacja kulturowa Czy rzeczywiście szanse na zrobienie magistra w swoim kierunku(po licencjacie w Polsce) we Włoszech są takie małe? Czy w ogole na którymś z uniwersytetów są jakies kierunku pokrewne?
Jesli musiałabym zaczynać od nowa (chociaz 8 lat studiowania niespecjalnie mi sie podoba)po wstępnym rozeznaniu chyba najbardziej interesowałoby mnie coś z rodzaju Scienze della comunicazione na La Sapienza w Rzymie. Czy orientuje się ktoś czy na innych są takie badź zbliżone kierunki? I zasadnicza kwestia: czy dla obcokrajowca lepiej jest studiowac na Universita per stranieri czy nie ma róznicy między nim a tzw. zwykłymi uniwerkami (poza możliwoscią studiowania po ang). Czy rekrutacja między nimi jakoś zasadniczo się rózni? Czy na obu są (bądź nie ma) egzaminy wstępne? Nie odsylajcie mnie do googli, bo (no własnie tutaj jest kolejny problem) dopiero rozpoczęłam swoja nauke włoskiego. Czy myślicie, że po dwóch latach intensywnej nauki (tyle mi zostało do ukonczenia licencjata) mozna swobodnie starać się o przyjęcie na studia i dawać sobie później radę językowo? (Rozumiem, że trzeba miec zdany certyfikat).
Z góry bardzo dziękuję za wszelkie informacje. Pozdrawiam
We Wloszech na wiekszosc fakultetow nie ma egzaminow,czlowiek po prostu sie zapisuje i placi podatki,ponad 70% zapisanych Wlochow nie konczy studiow (ale w miedzyczasie panstwo podatki co roku odciagnelo-dobry system,ciekawe,ze jeszcze w Polsce nie skopiowali)-musisz wykazac ze masz mature,a jesli masz wiecej niz 25 lat to nawet matura nie potrzebna,zapisujesz sie i placisz podatki jak wszyscy.Lepiej uniw.wloski niz per stranieri a kierunki gdzie zdaje sie egzaminy wstepne z tego co piszesz to rzczej Cie nie dotycza , sa to zazwyczaj medycyna,inzynieria itp-wiec spokojnie ucz sie jezyka i pozniej studiuj we Wloszech
Skoryguje troche odpowiedz osoby powyzej. To prawda, ze na wiekszosc kierunkow egzaminow nie ma i wystarczy sie zapisac placac potem skadki jednakze niezaleznie od wieku zeby zostac wpisanym w poczet studentow mature trzeba okazac. Ja zaczynalam studia tutaj majac 26 lat i jak najbardziej wymagano ode mnie pokazania swiadectwa maturalnego, przetlumaczonego, zalegalizowanego i z dichiarazione di valore (zreszta nie tylko ode mnie).
Co do wyboru miedzy wloskim "normalnym" uniwerkiem a tym per stranieri to wybor ten nalezy do ciebie. Ja osobiscie tez preferuje uniwerki "normalne" jednakze czasem ze wzgledu na okreslony kierunek ktory moze sie spodobac sa osoby ktore ida na univ per stranieri. W Perugii np na univ per Stranieri sa kierunki o tematyce Komunikacja, Promocja wloskiego w swiecie, Nauczanie wloskiego, moze nie dajace konkretnych kompetencji ale w jakis sposob na pewno wzbogadzajace kulture ale akurat komus moze sie to sposobac wiec czemu nie.
Moja rada: przewertuj dokladnie co oferuja uniwerki ktore ewntualnie by cie interesowaly, porownaj programy i wybieraj. Pozdrawiam.
Dziesiec lat temu nie wymagali,ale ja mialam obywatelstwo wloskie-czy teraz sie zmienilo,nie myslalam-ale fakt,normy co 2 lata kazdy rzad zmienia
Witam,
dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi! Tym bardziej, że muszę szczerze przyznać, że nastawiły mnie one bardzo optymistycznie- wiem, że łatwo nie będzie, ale przynajmniej wiem, że mogę wierzyć, że mi się uda. A to bardzo ważne- wiara, w to, że marzenie może się spełnić :) wiekszość ludzi kiwa powątpiewająco głową, ale przecież to już nie te czasy i nie ten świat co kiedyś ;)
Zaskoczyliscie mnie mówiąc, że jedynym dokumentem, którego potrzebuję jest świadectwo maturalne? A co z językiem? Czy nie wymagany jest żaden dokument potwierdzający moją znajomość włoskiego? Chociażby TELC? Czy uważają, że to już tylko i wyłącznie twojej decyzji- możesz się porwać, zdecydować, a jak w trakcie sobie nie dasz rady to po prostu odpadasz, twoja sprawa? Wiem, że przede mną masa szukania, bo narazie orientacja w tym wszystkich włoskich uniwerkach i kierunkach to dla mnie czarna magia...
A takie jeszcze jedno zasadnicze pytanie, bo można powiedzieć, że w róznych źródłach uzyskuję różne odpowiedzi: czy na tym uczelniach per stranieri istenieje możliwość nauki i zdawania egzaminów w języku angielskim?
Gratuluję cierpliwości jeśli ktoś dotarł do końca i z góry dziękuję za odpowiedzi!

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - tłumaczenia