jest egzamin wstępny czy nie?

Temat przeniesiony do archwium.
Słuchajcie, kto na podstawie tego co tu jest napisane jednoznacznie określi, że na La Sapienza na psicologia nie ma testu wstępnego. Z twego co ja przeczytałam i wkleiłam z ich stronki jednak egzamin podobny do naszego.

Conoscenze richieste per l'accesso

Per l'accesso alla laurea è richiesto il superamento di un test di ingresso, che valuta il possesso di conoscenze generali, la comprensione di testi e la capacità di ragionamento logico, tutti requisiti indispensabili per affrontare il percorso di studio previsto dalla laurea. Le modalità di verifica sono stabilite dal regolamento didattico del corso di laurea. Qualora la verifica non sia positiva non è previsto l’ingresso al corso di laurea.

Bardzo proszę o odpowiedzi
Hej! NA PSYCHOLOGIE NA LA SAPIENZA JEST EGZAMIN WSTEPNY, wlasnie w tej informacji, co wkleilas jest napisane,czego dotyczy i jesli nie dostaniesz pozytywnego wyniku (tj. nie zdasz),nie dostaniesz sie na psychologie.
Mam kolezanke,co studiuje na psychologii na la sapienzy (dostala sie po znajomosci,tak mowia :P) i podobno same studia sa latwiejsze,niz ten egzamin wstepny. Mam rowniez inna kolezanke,co sie nie dostala i poszla na antropologie (obie wloszki).

Sa specjalne ksiazki do tych testow, ktore mozna kupic typu "Testy przygotowujace na Psychologie (albo Prawo, Medycyne etc).

fakultety bez egzaminow wstepnych to Lettere e Filosofia, Scienze Politiche, Prawo (ale wydaje mi sie,ze tylko jeden z wydzialow, na ktorym jest taki pseudo-test, ktory podobno jest prosto, moj kolega-polak zdal go i studiuje wlasnie tam). Te z egzaminami wstepnymi to na pewno Medycyna, Scienze della comunicazionie (giornalismo), Psychologia, Architektura...Innych nie jestem pewna,ale wszystko jest napisane na stronie la sapienzy.
No to dzięki za odpowiedź. Tego się spodziewałam po przeczytaniu tego fragmentu. Srednio ten egzamin może wyglądać dla Polaka, bo w końcu ten egzamin to w dużej mierze zaawansowana praca w języku obcym:/Ech..A te kierunki bez egzaminów to chyba kiepsko perspektywiczne zawodowo. No to kicha
Oj,nie martw sie na zapas! Zreszta wydaje mi sie,ze o przyjeciu na kierunki z egz.wstepnym oprocz wynikow z egz.liczy sie tez srednia z matury (w ambas.wlos w wawie przeliczaja srednia). I sa te testy przygotowujace, jesli chcesz sie zdawac w tym roku,masz jeszcze czas.zeby sie pouczyc,nie?

»

Szkoły językowe