Hej! NA PSYCHOLOGIE NA LA SAPIENZA JEST EGZAMIN WSTEPNY, wlasnie w tej informacji, co wkleilas jest napisane,czego dotyczy i jesli nie dostaniesz pozytywnego wyniku (tj. nie zdasz),nie dostaniesz sie na psychologie.
Mam kolezanke,co studiuje na psychologii na la sapienzy (dostala sie po znajomosci,tak mowia :P) i podobno same studia sa latwiejsze,niz ten egzamin wstepny. Mam rowniez inna kolezanke,co sie nie dostala i poszla na antropologie (obie wloszki).
Sa specjalne ksiazki do tych testow, ktore mozna kupic typu "Testy przygotowujace na Psychologie (albo Prawo, Medycyne etc).
fakultety bez egzaminow wstepnych to Lettere e Filosofia, Scienze Politiche, Prawo (ale wydaje mi sie,ze tylko jeden z wydzialow, na ktorym jest taki pseudo-test, ktory podobno jest prosto, moj kolega-polak zdal go i studiuje wlasnie tam). Te z egzaminami wstepnymi to na pewno Medycyna, Scienze della comunicazionie (giornalismo), Psychologia, Architektura...Innych nie jestem pewna,ale wszystko jest napisane na stronie la sapienzy.