ISEE pomoc/ borsa di studio

Temat przeniesiony do archwium.
Witam Wszystkim,
mam mały problem z ISEE otoż mieszkam z babcia i rodziną wujka z rodzicami nic mnie praktycznie nie wiaze teraz chcialbym rozpoczac studia ale z tego co wyczytalem w wiekszosci wspiow ISEE obliczaja z dochodu rodzicow, czy jest jakas mozliwosc aby poprostu obliczyli to z dochodu członków- osob ktore sa zameldowane pod adresem w ktorym mieszkam, czy musze wykazywac w jakis sposob swoj dochod jezeli takowego nie mam i czy np. pismo od notariusza wystarczy ze wujek bedzie dawal mi pieniadze na studia..
bardzo prosze o odpowiedz ..
Twoje "nucleo familiare" - wspolnota rodzinna - to w takim razie babcia i rodzina wujka. Jesli jestescie razem zameldowani, to nie powinno byc problemow z wyliczeniem wskaznika Isee tejze wspolnoty... Poswiadczenie zameldowania w lokalu plus dochody (a takze wydatki - zwlaszcza jesli ktos ma kredyt na mieszkanie) wszystkich zamieszkalych razem osob beda podstawa do wyliczenia. .
dzięki :) może nie bedzie tak źle :)
Czyli jesli dobrze rozumiem, to ISEE jest wyliczane na podstawie dochodow TYLKO osob zameldowanych ze mna, tak? Czyli jesli np jestem zameldowana z mama i siostra (pracuje tylko mama), a ojciec mieszka gdzies indziej, to nie musze podawac juz jego dochodow?
wystarczy zaświadczenie osób tylko zameldowanych tam gdzie Ty. tu masz wszystko dokładnie rozpisane http://www.wlochy.edu.pl/Wlochy,Stypendium-na-wloskiej-uczelni,269.html
A gdzie to poswiadczyc/zalegalizowac? Trzeba apostille w MSZ czy wystarczy tylko a konsulacie wloskim w Warszawie?
rozmawiałam z dziewczyną która dwa lata temu starała się o stypendium i powiedziała, że wysatrczy tłumaczenie przysięgłe. ale to na uniwersytecie w Pizie chociaż myślę,że wszędzie wystarczy tylko tłumaczenie. w tym tekście też nie ma mowy o apostille do tych dokumentów
Ja dzwonilam do Segreteria Studenti Stranieri do Bergamo uni i powiedzieli mi, ze musi byc poswiadczone w ambasadzie wloskiej... Ale zobacze, jak narazie jestem na etapie szukania tlumacza :) Mam juz podswiadczone swiadectwo w MENie + apostille.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Życie, praca, nauka