dichiarazione di valore

Temat przeniesiony do archwium.
Czesc,

Przejrzalam tematy dotyczace dichiarazione di valore ale nie znalazlam tego co mnie interesuje. Dichiarazione di valore juz mam i zdawalam stara mature w Polsce, z ktorej otrzymalam srednia 6,0

Podobno dichiarazione di valore obliczane jest jako srednia z matury i srednia ze swiadectwa wszystkich ocen z 4 klasy liceum? Moje pytanie jest: Gdzie jest w tym jakakolwiek logika? We wloszech wymagaja srednia z samej matury a nie srednia z pagelle plus mature gdyz sa ta 2 rozne dokumenty. Jaki sens ma srednia moich ocen z przedmiotow tj. chemia, biologia, wf etc ze srednia z matury????
A jeszcze lepiej jaki sens ma dodawanie sredniej ocen z samej 4 klasy? Jak juz chca zrobic srednia z liceum to powinny liczyc sie oceny z calych 4 lat plus matura, lub sama matura?

Moze ktos potwierdzic ze na pewno tak to ma wygladac? Dzwonilam do ambasady i powiedzialam im co o tym mysle. Oni wiedza ' no ale tak juz jest..'- no logic, sorry...
hmm nie wiem jak to jest ze starą maturą, mi z nową tez trochę namieszali bo zdawałam rozszerzenie, co nie zostało uwzględnione więc mam wynik 75%, co z polskiej matury jest dobrze ale z włoskiej to tak dopuszczająco...

we włoszech obecni licealiści otrzymują jeden papierek z procentami, może być 100%+.. generalnie dostają punkty za średnie z każdej klasy liceum plus punkty z matury, za dodatkowe osiągnięcia też mogą dostać punkty i w efekcie może być 100 plus merito. może wzorująć się na tym obliczali valore ale tylko z klasy maturalnej...hmm nie wiem czemu.
To zupelnie nie ma sensu. Ja np. zdawalam przedmioty ktore potem mnie interesowaly do studiow. Angielski pisemny, wloski no i obowiazkowo polski. Mialam najwyzsza srednia w calej malopolsce, oni do dichiarazione di valore doliczyli mi srednia z ocen co nie ma zupelnie sensu i np. mam doliczony wf,fizyke, matematyke, ogolnie przedmioty ktore zupelnie mi w zyciu nie sa potrzebne a zepsuly mi srednia bo z wszystkich przedmiotow np. mialam 5 poza matematyka i chemia i dichiarazione wyszlo mi 4.9 na 6.

co najbardziej mnie denerwuje to to ze mnie tutaj mowia ze ich nie interesuja moje oceny z liceum a sama matura z ktorej mam 6.0 i mialabym praktycznie pierwszenstwo w otrzymaniu stypendium za wyniki! Ktos jeszcze cos wie na ten temat?
Juz rozwiazalam. Gdyby ktos mial taki sam problem,to piszcie powiem co zrobic.
Napisz jesli mozesz :)
Czesc lena jestem Mariusz i jestem włochem, mama jest Polką. Chciałem ci sie zapytać na temat studia podyplomowe jako Tłumacz w Warszawie. Jakie polecasz mi studia wogule tu w Polsce? Znam dobrze jezyk polski i wloski i myslalem ze moge to umiętnosc urzyc tu w polsce. Morzesz mi cos polecac w Wawie cos? A wogule to są studia tylko ktore uczam cie wloski i polski jako tłumacz czy jezyk angielski zawsze sie kreci wszedzie? malo sie orientuie w tym kierunku, prosze daimi jak morzesz jakiesz informacie.
Cordiali saluti.
PS Przepraszam za bledny w pisaniu po polsku ale pisanie to nie moie specjalnosc narazie ;)
zaraz zaraz moze mi ktos cos wyjasnic? gdzie na dichiarazione del valore jest wyliczona jakas srednia ocen czy cos? ja zalatwialam sobie w tym roku dichiarazione i obecnie studiuje w rzymie, ale zadnej takiej sredniej nie mialam...sama sobie ja wyliczalam z wynikow matury...wiec o co chodzi???
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa