Erasmus -Campobasso - Molise

Temat przeniesiony do archwium.
Czy ktoś wybiera się na semetr 2009/2010 do tego uniwersytetu na ERASMUS'a?
hej:)ja się wybieram na letni semestr:)
http://www.wlochy.edu.pl/Wlochy,Erasmus-w-Molise-Magiczne-Termoli,392.html
http://www.goldenline.pl/forum/socrates-erasmus-program/73133 http://www.ka.edu.pl/wspolpraca/erasmus-/erasmus/wspomnienia-studentow/
dzięki:)
Heja:) kiedy jedziesz do campobasso? I z jakiego lotniska lecisz? Ja lece z gdanska. Jestem z bydg a ty? Czy wiesz cos nt zakwaterowania w campobasso? Do mnie nic nie dotarlo? Na jakim wydziale bedziesz? Ja bede na agraria. No i najwazniejsze pytanie: parli italiano? io parlo poco:) ciao
Ciao! Planuje raczej jakimś busikiem, czy autokarem jechać...(ze względu na bagaże:))No i jakoś z końcem lutego ok 25/26.A jestem z Poznania. Co do zakwaterowania to na stronce Uniwerku, w dokumentach dla erasmusowców jest formularz accomodation form. Jak wyślesz im, to pomogą Ci coś znaleźć, albo samemu można przeszukać ogłoszenia.Ja będę na wydziale: science umane e sociali...italiano, un po' parlo anch'io:)
Ciao:) ja planuje samolotem bo szybciej :) jedna walizka nie starczy, na 4mce? Zawsze mozna dokupic nadbagaz:) jak szukalem polaczen to samolot wynosi ok 110zl z 1 walizka a autobus ok 300zl. Wyslalem pod koniec listopada accomodation form i do tej pory nikt sie nie odezwal:/ a do Ciebie sie odezwali? Masz juz podpisana umowe z uczelnia? Mi proponuja ok 330euro miesiecznie a Tobie? Pozdrawiam:) po nowym roku bede mial dostep do neta caly czas to podam gg i pogadamy sobie:)
Ciao ponownie:) czy jest bezposrednie polaczenie autobusowe z polski do campobasso?
http://www.agat.eu/ http://www.eurolines.it/ mozesz doleciec samolotem do Rzymu a potem przesiasc sie na autobus wloskiej komunikacji
nooo 1 nie wytarczy, na pewno, nie ma szans:P w sumie można pomyśleć o nadbagażu. A Ty masz już kupiony bilet? kiedy wylatujesz? my z koleżanka myślałyśmy (bo koleżanka jeszcze jedzie) o jakimś busiku, bo przynajmniej na miejsce podwiozą, tylko nie wiemy czy jakieś tam jeżdżą. tak po mału zaczełam coś szukać, ale tak bardziej to jeszcze sie za to nie zabrałam. muszę po nowym roku poważnie podejść do rzeczy hehe, bo znowu na ostatnią chwilę będzie wszystko załatwiane. accomodation form jeszcze nie wysłałyśmy, też myślimy po nowym ruszyć to...ale kiedyś pisałam do nich w jakiejś tam sprawie i odp mi, że będą się z nami (przyjeżdżajacymi na letni semestr) kontaktować blizej naszego przyjazdu. więc myślę, że niebawem dadzą o sobie znać. Jeśli chodzi o umowę, masz na myśli z uniwerkiem w Pl? to już dawno podpisałam, nam przyznali 400e. niom, jak już będziesz miał neta to podaj gg:)
..te 70 eu roznicy to pewnie na podpaski?..inne srodki hig.osobistej jak ze plec zenska wiecej sie myje i wiecej pierze?.. czyzby ci wlosi sobie mysleli az tak zle o polskiej plci meskiej????? :D
...tak się składa, ze to nie włosi...ale uczelnie w Pl decydują co, jak i ile...mój uniwerek na szczęście trochę bardziej chojny się okazał:D...no więc to raczej nie o podpaski i inne z kategorii higiena osobista chodzi! (teoria obalona:))
ciao:) moj nr gg: cztery piec cztery jeden dwa siedem dWa. Sorki ze tak pisze. Raz sie nacialem podajac nr gg na forum i potem pisali niechciani :P na gg bede od niedzieli :) czy wracasz na Wielkanoc do Polski? Czy przebywasz od marca do sesji w italii? Jakie opinie slyszalas o CAmpobasso? Bo ja rozne, jedni chwala jedna narzekaja ze to wiocha zabita dechami:) pozdr
Witam,
ja też się wybieram do Campobasso na najbliższy semestr.
Nie używam GG, ale jakby co mój mail to: [email] -> odpisuję codziennie
Może na jakichś serwisach społecznościowych funkcjonujecie typu Grono.net czy Facebook?
Ja myślę nad tym, żeby pojechać samochodem, samemu bardzo drogo wychodzi, ale w 2-3 osoby już przyzwoicie, a można przy okazji kawał Europy po drodze zwiedzić!
pozdrawiam,
Kamil
sorki, że się nie odzywałam, netu nie mam niestety ostatnio, odcięta od świata jestem...postaram się jutro na gg wskoczyć to napiszę:)widzę, że nas coraz więcej...:D
Witam was eRasmusi:D Mam takie pytanie, zastanawiam się czy jechać na taki wyjazd do Italii. Wiem, że warto od strony życiowo-wrażeniowo-doświadczeniowej, ale nie wiem czy wyrobię finansowo. Stypendium 300 euro miesięcznie pokryje tylko koszty mieszkania, czy są jakieś szanse, żeby sobie tam na miejscu dorobić z małą znajomością (A1) włoskiego i zaawansowanym angielskim (np praca na weekendy/wieczorami). Czy erasmus da radę się tam samodzielnie utrzymać?
PS w razie czego jechałbym na 6 miesięcy do Campobasso (molise)
Witaj,
200 EUR starczy Ci na wynajęcie mieszkania + opłaty
Molise jest b.tanie, jeśli robisz zakupy w marketach, gotujesz makarony i pijesz tanie (i dobre) wino można się tanio utrzymać.
Dodatkowo dostajesz kartę do restauracji i masz dobre, 2-daniowe obiady za 3,3 EUR lub całą pizzę za 1,8 EUR.
Wszędzie przemieszczasz się piechotą, więc nie wydajesz na transport.

Z robotą tam może być ciężko... Szczególnie ze słabą znajomością włoskiego, tam nikt po angielsku nie mówi i znajomość tegoż jest słabym atutem, bo nie ma w ogóle turystów. Co innego kilkadziesiąt km dalej nad morzem, np. w Termoli lub Vasto.
Opinia miejscowych jest taka, że ciężko robotę znaleźć nawet Włochom, ale inni mówią, że nikomu się po prostu nie chce pracować, a jak komuś naprawdę zależy, to znajdzie.
Wg będzie ciężko, ale nie jest to niemożliwe - celowałbym w pracę w barze, pizzerii lub kawiarni - są tam tego setki - na każdym rogu niemalże.

300 euro, to oczywiście za mało, nawet przy gospodarnym i oszczędnym życiu, ale może po prostu wystarczy zarobić i odłożyć 2-3 tys. zł przed wyjazdem w Polsce i przeznaczyć to na dofinansowanie erasmusa? Za 400 euro do to już dałoby radę pociągnąć, jeśli nie planujesz chodzenia po barach z piwem po 3 euro i po dyskach ze wstępem po 12 euro.
Generalnie z "tanim melanżem" nie ma problemu w Campobasso.

Zachęcam naprawdę na wyjazd, bo to niezapomniane przeżycia, poznasz wspaniałych ludzi i kawałek prawdziwej Italii.

pozdrawiam,
jakbyś chciał więcej info, to zapraszam na mail: [email]
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Nauka języka