Sta w Rzymie La Sapienza

Temat przeniesiony do archwium.
Witam:) Mam pytanie. Chce studiować od przyszego roku Lingue e culture del mondo moderno na La Sapienza.
Wcześniej słyszałam, że jest to kierunek z accesso libero, ale teraz na stronie http://w3.uniroma1.it/lettere2/Doc/Guida2009.pdf znalazłam inf, że kierunek ten należy do Lauree ad accesso programmato (nie wiem co dokładnie to znacza i czy jest to synonim accesso libero???). Nie mogę wkleić dokładnych inf bo jest to w formacie pdf, więc jakbyście mogli zerknąc (strona 22). Pisze tam coś w stylu La prova di selezione, in forma di test scritto, si svolgera' (..) więc teoretycznie jakiś test jest...??? Jeśli tak na czym mógłby polegać???
Wymienione są tam również jęzki jakie są do wyboru, ale nie pisze ILE tych języków można lub trzeba sobie wybrać.

Inne kierunki prócz tego, oznaczone są jako Lauree con prove di ingresso per la verifica delle conoscenze, więc na te napewno by się dostać trzeba pisać test.
Ale uwaga: pisze tam że (na przykładzie archeologia e culture dell'oriente e dell'occidente - strona 31.) że (...) e' necessario sostenere un test scritto che ha carattere PURAMENTE ORIENTATIVO. Więc ja już zgłupiałam!!!
Jak to w końcu jest ???
Bede wdzięczna za odp.
Zerknie ktoś okiem??? Proszę.
hej! no przeczytałam tak pobieznie i na razie moge Ci powiedziec że z tym accesso to chodzi że przyjęcie na studia zalezy od ilości miejsc jakimi dysponuje uniwerek, na rok 2[tel]jest do dyspozycji 230 miejsc. jest test ktry słuzy do selekkcji kandydatów i odbedzie się 15 wrzesnia, czyli juz był. zeby CI odpowiedzieć na inne pytania musze poczytac a jest juz pozno wiec zajme sie tym jutro. pozdrawiam :)
Wyjaśni mi ktoś różnicę między:

Modalità di accesso
Per il corso di laurea in Lingue e lettere moderne è previsto l’accesso a numero programmato, pertanto sarà eleborato un test di natura selettiva.

a

Modalità di accesso
Il corso di laurea in Scienze archeologiche prevede una prova d’ingresso per la verifica delle conoscenze.

Rozumiem o co chodzi ale nie wiem jak to sie ma w praktyce o co chodzi z tym testami :( Nie wiem czy bede miała szansę się dostać...;/
Proszę zerknijcie
hej. Widzisz, od tego roku akademickiego na Lettere e Filosofia weszlo cos takiego jak NUOVISSIMO ORDINAMENTO 270 i sie pozmienialy niektore normy. A wiec PROVA D'INGRESSO per la verifica delle conoscenze Obowiazuje wszystkie kierunki i jest to test obowiazkowy, do ktorego musisz przystapic,aby moc sie zapisac na studia, ale nie wplywa on na to, czy sie dostaniesz, czy nie. jest typem sondazu dla uniwerku, zeby wiedzieli na jakim poziomie sa maturzysci,ktorzy sie zapisuja na studia. Wiec np wlasnie na Archeologie jest wstep wolny,dostaje sie kazdy! idziesz, piszesz ten test dotyczacy pewnie kultury ogolnej (historii, sztuki, literatury) i obojetnie jaki bedziesz miala wynik,to sie dostajesz na studia.

natomiast ten test na Lingue e Lettere moderne jest selekcja! czyli nie kazdy, kto go pisze, dostaje sie na ten kierunek! jak ktos wczesniej pisal, jest np. 250 miejsc, i biora 250 osob z najlepszymi wynikami... Ale jak pisalam w jakims innym poscie, nie zniechecaj sie, bo nawet nieznajac perfect wloskiego uda ci sie dostac. Mozna kupic specjalne ksiazki z testami, ktore przygotowuja na ten kierunek! Ale najczesciej testy te sa z kultury ogolnej (literatura,sztuka,historia, moze bedzie tez z angielskiego, nie wiem...).

2W kazdym badz razie, jesli chcesz sie zapisac na sapienze od roku 2[tel]musisz czekac mniej wiecej do wiosny, jak wyjda nowe normy zapisow!! Bo tu co roku wszystko sie zmienia...nie ma nic stalego w tym chaosie ;) moze byc,ze za rok nie bedzie testu, a moze byc ze bedzie mnie niz 250 miejsc, albo ze w ogole zlikwiduja ten kierunek (zartuje) :P

mam nadzieje,ze zrozumialas tutto :)
Dziękuję Ci bardzo, teraz wiem już wszystko. Czyli na dobrą sprawę prawie wszystkie kierunki są "wolne" ale niestey te moje ukochane lingue.... :)
Vediamo. :)
Najbardziej się boję załatwianina papierów bo mnie to przeraża i to całę redditto... Skomplikowane to zbytnio, ale jak już wyjadę to pójdzie z górki.:)
A Ty studiujesz na La Sapienzy albo jakimś włoskim uniwerku??:P
tak, studiuje wlasnie na Lettere e Filosofia.

zobacz co tutaj napisalam:
http://www.wloski.ang.pl/Studia_w_Rzymie_pytania_37698.html

Wiesz, nie chce Cie martwic, ale poziom Lingue na Sapienzy jest bardzo niski. Praktycznie zaczyna sie od zera, a jak nie to np. od past simple ;) (NP. ANGIELSKI). Jest masa ludzi, malo praktyki i duzo innych egzaminow, niepowiazanych z jezykami obcymi (typu geografia, historia i inne).
Jesli wybierzesz, ktorys z jezykow orientalnych np. arabski, nie nauczysz sie zupelnie. A z poziomem angielskiego cofniesz sie do gimnazjum. Nie zartuje :) Wlochy nie sa dobrym krajem do studiowania jezykow :)
Dzięki za inf Kochana. Też słyszałam o niskim poziomie Lingue na La Sapienzy ale zawsze bardziej wiarygodnie dowiedzieć się od kogoś kto faktycznie tam i to studiuje. Trochę się zmartwiłam bo języki są moją pasją i nie chce zmarnować mojego poziomu z ang czy niemieckiego... ;/ Ehh.
Mam jeszcze takie pytanka, pewnie są na stronie odp ale jednak wole zapytać Ciebie:)
Wiem że mam do wyboru ileś tam języków, ale czy uczę się ich na raz czy np. po roku każdy??? Bo jak patrzyłam na plan miałam wrażenie że jakby w każdym roku wybieram inny a to byłoby bez sensu. (może się myle)
Drugie, czy jeśli np ja bede jedyną osobą która wybierze jakiś jęzk, dajmy na to rumuński to czy bede mieć możliwość nauki go czy jednak bede zmuszona dostosowac sie do wyboru wiekszosci???
I kolejne, czym rożnią się Lingue na wydziale Humanistycznym od tych na wydziale Lettere e filosofie???
A kiedy Ty się zapisywałaś pisałaś ten test obowiązkowy czy jeszcze go nie było wtedy, bo nie zaczaiłam, a jeśli pisałaś to jakie były przykładowe pytania:)
Myślałam też o studiowaniu arabskiego, ale na wydziale Studi Orientali, słyszałaś coś o tym wydziale, o poziomie??? Napewno nie dorównuje L'Orientale w Neapolu ale jednak zdecydowałam się zostać w Rzymie:) Kurczę :D Nie chcę się naprawdę na studiach cofać hehehehe:D
z góry dzięki, fajnie że tu jesteś :)
- ja testu nie pisalam, bo go jeszcze nie bylo. ale moze poszukajw internecie testow z tego roku, a jak nie to na sapienzy mozna kupic ksiazki z testami przygotowawczymi.

- nie chce Cie smucic, ale wg mnie z angielskiem mozna naprawde sie cofnac... poziom jest nieporownywalny do anglistyki w polsce!

- co do arabskiego, to rozmawialam z dziewczyna, ktora byla juz na 3 roku i studiowala arabski. spytalam jej sie, czy juz dobrze mowi po arabsku? a ona ze zaledwie kilka slow... (mi rece opadly, ale szybko sie ocknelam,ze przeciez jestemy na sapienzy :P)
- ALE studi orientali maja swietnie wyposazona biblioteke!! czasopisma i ksiazki z kazdym jezyku od siriaco, ebraico po coreano! wiec, jesli to Twoja pasja, to mozesz przeciez sama ja rozwijac. Jak weszlam po raz pierwszy do tej biblioteki, to az zachcialo mi sie uczyc koreanskiego :P No, ale wszytskie biblioteki sa super, maja ogromne zbiory i w wielu jezykach (rowniez zwykle biblioteki publiczne). poza tym, tutaj mozesz sobie chodzic na kazdy kurs, co Cie interesuje, wiec nawet jesli np nie bedziesz studiowac arabskiego, na kurs mozesz chodzic, bo nikt Cie z niego nie wygoni :P

- Scienze Umanistiche to jest duplikat wydzialu Lettere e Filosofia, stworzony z przyczyn finansowych podobno... W sumie to jedno i to samo, ale ten z dluga tradycja to Lettere e Filosofia. Mowi sie, ze na SU maja ciekawsze przedmioty i latwiejsze egzaminy... ale nie wiem, bo jestem na Lettere :P

- na pierwszym roku wybierasz 2 jezyki wiodace(ktore bedziesz studiowac przez caly okres uniwersytecki), np ang i niemiecki. (oczywiscie, jesli stwierdzisz, ze ktorys ci sie nie podoba albo nie chcesz sie go uczyc, mozesz zmienic...). Na trzecim roku wybierasz trzeci jezyk, z ktorego bedziesz miala jedynie kilka egzaminow (mozesz wybrac np. angielski amerykanski :P ktory wybieraja wszyscy, aby sie zbytnio nie trudzic ;) ).

- mam nadzieje, ze nie wybierzesz rumunskiego! :P (zartuje ;))
co roku sa aktywowane lektoraty z jezykow (np. w tym roku mozesz uczyc sie slowackiego, w zeszlym roku wegierskiego...daje przyklad). Moze sie zdarzyc, ze nie bedzie kursy z jezyka, ktorego chcesz sie uczyc (ae rumunski pewnie zawsze jest patrzac na odsetek rumunow w Rzymie ;). Polskiego chyba nigdy nie widzialam ;) ale nie znam sie dokladnie co jest, a czego nie ma... wiesz moze sie zdarzyc, ze aktywuja np. jezyk czeski, a ty bedziesz jedyna osoba, ktora jest nim zainteresowana, to anuluja ten przedmiot (tak sadze, bo zdarza sie w przypadku innych kursow)...ale jesli bedzie juz kilka osob (tzn. nie jedna) to kurs bedzie ;)

A propos, ja nie studiuje Lingue, wiec moge sie mylic, co do niektorych rzeczy. wypowiadam sie na podstawie doswiadczen moich przyjaciolek, ktore sa wlasnie na lingue ;)
Hehe ten rumuński to tylko taki przykład :) Nie interesuje mnie O_o :D
Hmm to można w sumie zrezygnować z angielskiego skoro guzik studia dają i wziąść się za inne języki od zera, to także jakaś alternatywa... Ale tak czy owak rozważę podjęcie innego kierunku...:D
Wiesz co mam prośbę odezwij się do mnie na gg nr 1[tel]bo miałabym do Ciebie jeszcze kilka pytanek w wolnym czasie ale bardziej o charakterze ogólnym a tutaj nie wchodzę tak znowu często :)
Hej:),
Parigimio jakbyś tu zajrzała kiedyś:), napisz mi proszę, jak mógłby wyglądać przykładowy plan dla studenta na V roku wydziału Lettere e Filozofia czy tez Scienze Umanistiche, chciałabym pojechać na piąty rok studiów na erasmua, studiuję kulturoznawstwo na UW i myślę, że przedmioty, którymi mogłabym zaliczyć swoje byłyby właśnie na tym wydziale np. na historii sztuki, którą studiujesz, czy , studiowałaś, nie wiem, na którym roku jesteś, widzę te przedmioty, które sa oferowane na stronie, ale nie potrafię stworzyć planu, tak by spełniał wymagania programowe La Sapienzy, a proces rekrutacyjny składa się m.in. z przedstawienia ramowego planu, więc jeśli mogłabyś mi pomóc, będę bardzo wdzięczna:). Pozdrawiam.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa