- ja testu nie pisalam, bo go jeszcze nie bylo. ale moze poszukajw internecie testow z tego roku, a jak nie to na sapienzy mozna kupic ksiazki z testami przygotowawczymi.
- nie chce Cie smucic, ale wg mnie z angielskiem mozna naprawde sie cofnac... poziom jest nieporownywalny do anglistyki w polsce!
- co do arabskiego, to rozmawialam z dziewczyna, ktora byla juz na 3 roku i studiowala arabski. spytalam jej sie, czy juz dobrze mowi po arabsku? a ona ze zaledwie kilka slow... (mi rece opadly, ale szybko sie ocknelam,ze przeciez jestemy na sapienzy :P)
- ALE studi orientali maja swietnie wyposazona biblioteke!! czasopisma i ksiazki z kazdym jezyku od siriaco, ebraico po coreano! wiec, jesli to Twoja pasja, to mozesz przeciez sama ja rozwijac. Jak weszlam po raz pierwszy do tej biblioteki, to az zachcialo mi sie uczyc koreanskiego :P No, ale wszytskie biblioteki sa super, maja ogromne zbiory i w wielu jezykach (rowniez zwykle biblioteki publiczne). poza tym, tutaj mozesz sobie chodzic na kazdy kurs, co Cie interesuje, wiec nawet jesli np nie bedziesz studiowac arabskiego, na kurs mozesz chodzic, bo nikt Cie z niego nie wygoni :P
- Scienze Umanistiche to jest duplikat wydzialu Lettere e Filosofia, stworzony z przyczyn finansowych podobno... W sumie to jedno i to samo, ale ten z dluga tradycja to Lettere e Filosofia. Mowi sie, ze na SU maja ciekawsze przedmioty i latwiejsze egzaminy... ale nie wiem, bo jestem na Lettere :P
- na pierwszym roku wybierasz 2 jezyki wiodace(ktore bedziesz studiowac przez caly okres uniwersytecki), np ang i niemiecki. (oczywiscie, jesli stwierdzisz, ze ktorys ci sie nie podoba albo nie chcesz sie go uczyc, mozesz zmienic...). Na trzecim roku wybierasz trzeci jezyk, z ktorego bedziesz miala jedynie kilka egzaminow (mozesz wybrac np. angielski amerykanski :P ktory wybieraja wszyscy, aby sie zbytnio nie trudzic ;) ).
- mam nadzieje, ze nie wybierzesz rumunskiego! :P (zartuje ;))
co roku sa aktywowane lektoraty z jezykow (np. w tym roku mozesz uczyc sie slowackiego, w zeszlym roku wegierskiego...daje przyklad). Moze sie zdarzyc, ze nie bedzie kursy z jezyka, ktorego chcesz sie uczyc (ae rumunski pewnie zawsze jest patrzac na odsetek rumunow w Rzymie ;). Polskiego chyba nigdy nie widzialam ;) ale nie znam sie dokladnie co jest, a czego nie ma... wiesz moze sie zdarzyc, ze aktywuja np. jezyk czeski, a ty bedziesz jedyna osoba, ktora jest nim zainteresowana, to anuluja ten przedmiot (tak sadze, bo zdarza sie w przypadku innych kursow)...ale jesli bedzie juz kilka osob (tzn. nie jedna) to kurs bedzie ;)
A propos, ja nie studiuje Lingue, wiec moge sie mylic, co do niektorych rzeczy. wypowiadam sie na podstawie doswiadczen moich przyjaciolek, ktore sa wlasnie na lingue ;)